Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
co chwila pojawia sie fura na czesci na forum, pytaj :)

PS. pamietaj o schemacie

Ale już mi nie potrzeba ;)

Plus doszedł Hk i musiałbym znowu przycisku szukać...a tak mam w jednym panelu ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Dodam tylko od siebie, ze majac wczesniej panel bez grzania i zmieniajac na panel z grzaniem nie musimy prowadzic tego kabla 4mm ze skrzynki z bezpiecznikami.
Opublikowano (edytowane)

Sprawa podłączenia podgrzewanych foteli w E46 wygląda następująco:

1) Jeśli nie mamy panelu z przyciskami, tylko zaślepki do wyłamywania (najczęściej jest jeden przycisk, np. ASC), to musimy kupić dwa przyciski podgrzewania.

Pin 1 przycisku ---> (+ 12V 2,5mm) ---> Pin 25 pod siedzeniem

Pin 2 przycisku ---> (sterowanie 0,35mm) ---> Pin 23 pod siedzeniem

Pin 3 przycisku ---> (masa 2,5mm) najbliższa masa

Pin 4 przycisku ---> (podświetlanie 0,75mm) kabel od przyciemniania deski

Pin 5 przycisku ---> (wzbudzenie po zapłonie 2,5mm) skrzynka z bezpiecznikami F22

Dodatkowo Pin 24 pod siedzeniem (masa 2,5mm) podłączamy do masy przy prawym lub lewym progu w zależności od tego o którym siedzeniu mowa

2) Jeśli mamy panel z przełącznikami, to musimy kupić drugi panel dodatkowo z opcją podgrzewania.

Siedzenie kierowcy

Pin 13 w panelu ---> (+ 12V 2,5mm) ---> Pin 25 pod siedzeniem

Pin 21 w panelu ---> (sterowanie 0,35mm) ---> Pin 23 pod siedzeniem

Pin 24 pod siedzeniem (masa 2,5mm) podłączamy do masy przy lewym progu drzwi kierowcy

Siedzenie pasażera

Pin 1 w panelu ---> (+ 12V 2,5mm) ---> Pin 25 pod siedzeniem

Pin 20 w panelu ---> (sterowanie 0,35mm) ---> Pin 23 pod siedzeniem

Pin 24 pod siedzeniem (masa 2,5mm) podłączamy do masy przy prawym progu drzwi pasażera

Jak ktoś zmienia z opcji 1) na 2) czyli wymieniamy tę konsolę z popielniczką i schowkiem na okulary, to dodatkowo do panelu trzeba doprowadzić dwa kable:

Pin 7 w panelu --> (+12V 4mm) ---> Bezpiecznik F42

Pin 22 w panelu ---> (zapłon 2,5mm) ---> Bezpiecznik F22

Edytowane przez Derive
Opublikowano

podepne sie ttroche pod temat.

mam maly problem otoz nie grzeje mi mata ogrzewania fotela kierowcy, a dokladniej, siedzisko grzeje tylko oparcie nie daje ciepla w ogole, ostatnio podczepialem pod kompa wyszlo cos tam ze ''zwarcie do masy' na fotelu kierowcy'' jak sie za to zabrac???

Opublikowano

podepne sie ttroche pod temat.

mam maly problem otoz nie grzeje mi mata ogrzewania fotela kierowcy, a dokladniej, siedzisko grzeje tylko oparcie nie daje ciepla w ogole, ostatnio podczepialem pod kompa wyszlo cos tam ze ''zwarcie do masy' na fotelu kierowcy'' jak sie za to zabrac???

Opublikowano
no wyjąc fotel, rozebrać, wziac jakiś miernik i zobaczyć o co chodzi. Czy może prąd nie dochodzi do dolnej maty z powodu jakiegoś urwanego kabelka, czy może przerwały się ścieżki grzewcze i mata nie grzeje. Dopóki nie zajrzysz tam i nie sprawdzisz to ci wiele nie pomożemy na odległość.
szukam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie a powiedzcie czy da sie wkomponowac w seryjne zwykle fotele maty grzewcze uniwersalne lub z innego auta i podpiac to tak aby działalo ??
Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano

Ale uniwersalne maty zakladales czy z innej marki auta i tylko pod tylek czy tez pod plecy ?

Duzo rozbierania foteli jest ?

Opublikowano

maty uniwersalne tyłek i plecy. Znajomy tapicer mi założył maty wiec ile rozbierania fotela to nie wiem ale jakbym miał garaż ciepły to bym sam to zrobił :)

ja mam to w fotelach sportowych założone.

tak wygląda guzik do włączania fotela.

http://i.imgur.com/KVVJhQFl.jpg

na osobnym bezpieczniku który jest normalnie w skrzynce z bezpiecznikami. Do tego przekaźnik i troche kabla :) koszt w sumie groszowy, tylko maty generują koszty. Cała reszta to 10zł :)

działa już 2 rok bez problemów. Oczywiście po zapłonie to zrobione :D ale chyba cała skrzynka bezpieczników jest po zapłonie.

szukam
Opublikowano

Czyli nie masz na org włacznikach podgrzewania ?

A maty grzeja stałym cieplem czy masz reg intensywnosci grzania ?

Bo ja znalazlem na alle... cały panel i 2 włacznikami i z asc ale nie wiem czy da sie u mnie go wymianic bo wyglada u mnie to tak jakby bylo to razem z popielniczka ..;/

Opublikowano
Czyli nie masz na org włacznikach podgrzewania ?

A maty grzeja stałym cieplem czy masz reg intensywnosci grzania ?

Bo ja znalazlem na alle... cały panel i 2 włacznikami i z asc ale nie wiem czy da sie u mnie go wymianic bo wyglada u mnie to tak jakby bylo to razem z popielniczka ..;/

wszystko się da...

Chiptuning Łódź

Opublikowano

mat nie robiłem ze zmianą grzania ponieważ jest to zbędne dla mnie. Same maty mają jakiś układ który nie pozwoli im się spalić :) używam ich przez pierwsze 10 minut jazdy a potem wyłączam bo w aucie ciepło. Grzeją mocno :D

Mam na zwykłym włączniku ponieważ nie chciało mi się na to wydawać kasy i jeszcze szukać te guziki itp. Za tyle za ile są guziki same na allegro ja mam fotel zrobiony :)

szukam
Opublikowano

U mnie ten panej wyglada tak :

http://images33.fotosik.pl/572/2d9aafecaa50d042med.jpg

Znalazlem takie maty : http://allegro.pl/uniwersalne-maty-grzewcze-nowe-wysylka-gratis-i3044720746.html

I taki panel ... http://allegro.pl/bmw-e46-panel-sterowania-asc-fotele-podgrzewane-i2995081539.html

I zastanawiam sie czy nie zrobic tak Ty masz z tym wlacznikiem w siedzeniach.. zawsze taniej i prosciej....

Opublikowano
ale nie tak jak oryginalnie. A są ludzie co tego nie potrafią strawić że można coś mieć innego niż oryginalnie :) kwestia którym typem jestes :)
szukam
Opublikowano

zabaa1984

wydaje mi sie ze Ty masz jak ja sloty i nie potrzebujesz calego panelu tylko 2 osobe przyciski (wczesniej wrzucalem ich foto! ) rozbierz i sprawdz ale wyglada jak u mnie. wczesniej pisalem tez ze 2 guziki + wiazke kupilem za 110zl wiec sam panel za 100 to temat do przemyslenia przynajmniej moim zdaniem.

powodzenia

Opublikowano
zapewniam że miałes bardzo dużo szczęscia że je kupiłes , jak mi były potrzebne to nigdzie ich nie było a jedyna opcja to serwis i ponad 300zł sztuka ;)

Chiptuning Łódź

Opublikowano
maty uniwersalne tyłek i plecy. Znajomy tapicer mi założył maty wiec ile rozbierania fotela to nie wiem ale jakbym miał garaż ciepły to bym sam to zrobił :)

ja mam to w fotelach sportowych założone.

tak wygląda guzik do włączania fotela.

http://i.imgur.com/KVVJhQFl.jpg

na osobnym bezpieczniku który jest normalnie w skrzynce z bezpiecznikami. Do tego przekaźnik i troche kabla :) koszt w sumie groszowy, tylko maty generują koszty. Cała reszta to 10zł :)

działa już 2 rok bez problemów. Oczywiście po zapłonie to zrobione :D ale chyba cała skrzynka bezpieczników jest po zapłonie.

kolego co jak co, ale syfek w dupowozie masz ''niewąski'' :mrgreen:

Opublikowano
raz że w zime nie za bardzo jest jak posprzątać jak się nie ma garażu, a dwa że takie samo zdjęcie bez lampy błyskowej bedzie znacząco się różnić na korzyść :)
szukam
Opublikowano

@ K3m0T1989 w sumi mi bez roznicy czy przciski beda jak w org czy jak u Ciebie ...

@ eSoeSo moze i faktycznie mam opce dolozenia przycoskow ale przegladalem allegro i osobno nie ma, jeden goscviu ma z cala popielniczka za ok 200zl chyba ....