Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od pewnego czasu zaczęło mi ubywać płynu chłodzącego, oprócz tego wyczywalny jest jego zapachw kabinie (przy załączonym ogrzewaniu) niestety za bardzo nie moge zaobserwować plam wycieku!!

prosze o wskazówki jak sprawdzić czy to nie jest uszczelka ewentualnie czy może to mieć związek z układem ogrzewania??

Opublikowano
jak jest czuc plen to moze byc wina nagrzewniczki lub jej polaczen/zaworow wewnatrz autka. popatrz z komory silnika gdzie wchodza przewody wodne do nagrzewnicy i tam szukaj od srodka. w realoem wyglada to jakby one wchodzily do kabiny po stronie pasazera. jak bedzie tam uciekalo to beda mokre dywaniki z przodu pod przednim panelem.
Opublikowano

A może masz to samo co ja miałem.

W tym silniku masz plastikową klapę na głowicy. Zamyka ona otwory od odlewu czy jakoś tak.

Jest ona pod pompa vacuum .

Na tej plastikowej osłonie są dwie uszczelki i z nich jak kapie , cieknie płyn chłodniczy to prosto na katalizatory i wtedy paruje i czuć w kabinie. Z tego co czytałem to czasami wystarczy dokręcić te cztery śruby ale jak się już do tego dobierzesz to lepiej wymienić na nowe - koszty znikome z tym, że trzeba wtedy odpowietrzyć układ , a przy dokręceniu nie trzeba .

http://upgr8s.blogspot.no/2012/03/bmw-n42-n46-engine-cover-coolant-leak.html

Tu masz instrukcje

Acha - chcesz mieć pewność, zagrzej auto na maxa i na podnośnik, od dołu zobaczysz ten plastik ale będziesz potrzebował latarkę .

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Jakies 3 miechy temu kupilem auto i niedawno postanowilem sprawdzic poziomy plynow w aucie (przed zakupem sprawdzano w aso autko). Poza chlodniczym pozostale sa raczej ok! Chlodniczego mam ponizej minimum.

Szukałem wycieku i oto co znalazlem:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3fff1fd4b3648d2c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/783c9278d3db28d5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1afbdaca3a0c5b57.html

Czy ktos z Was mial podobnie w swoim aucie? Jak widac zapocony jest zbiorniczek (troche dziwne) i rura od chlodnicy, ponizej i z boku szukalem latareczka i wszystko suche.

Opublikowano
W E90, jest zalecane wymieniac weze ukladu chlodzenia co 100000 KM lub co 5 lat najpozniej. Wiec to nie jest cos nadzwyczajnego. To tworzywo sztuczne, w plynie chlodzacym jest glikol, glikol jest zraczy a weze musza wytrzymac duza temperature i po pewnym czasie trzeba po prostu weze wymienic po sa przezarte, popekane i narazone na uszkodzenia mechaniczne

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Dzieki za odp. A potrafisz okreslic jaki to waz jakis nr czesci ?

Waz to jedno ale co ze zbiorniczkiem to kawalek plastiku czemu sie "poci" :) ?

Opublikowano
Dzieki za odp. A potrafisz okreslic jaki to waz jakis nr czesci ?

Waz to jedno ale co ze zbiorniczkiem to kawalek plastiku czemu sie "poci" :) ?

nie nie jestem w stanie za duze zblizenie i nie mam do czynienia z naprawami na co dzien a wiec proponuje podjechac do mechanika wyspecjalizowanego w bmw (nie Aso) bo nie chce gdybac i dc ci zlych informacji.

to normalne BMW robi zbiorniczki z gumy do zucia a tak na powaznie moze sie oksztalcila pokrywa zbiorniczka (pod wplywem ciepla lub zlego dokrecenia) lub uszczelka pokrywy jest do wymiana bo glikol tak grubego twardego plstiku nie przezre. Na pocieszenie to nie sa duze koszty jak na BMW (wszystko jest wzgledne). Moze zbiorniczek pekl ale chyba bys zauwazyl.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz!

Podjechalem rano i fachowiec powiedzial mi , ze to pozostalosc po jakims wycieku, ze nie jest to plyn chlodniczy - wskazal tez na pasek na ktorym bylo widac tez taki sam nalot na jego polowie czyli cos tam wczesniej lekko bryzgalo. Powiedzial zeby obserwowac po dolewce albo zostawic u nich auto i za 100 zł jakims tam przyrzadem beda mogli stwierdzic jak wystygnie skad cieknie chlodniczy, jesli cieknie.