Skocz do zawartości

Co wybrać? Navi, audio HiFi Prof czy silnik diesla?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Przymierzam się do złożenia zamówienia. Jak na razie najlepsze oferty dają brokerzy (13-15% rabatu). Co ciekawe niektórzy z nich zaczęli zgadzać się na umowy BEZ ZALICZKI i BEZ PŁATNOŚCI PRZED WYDANIEM AUTA. Płatność przy odbiorze, nawet gotówkowo "z ręki do ręki". :mrgreen:

Tak czy inaczej zrobiłem sobie 3 różne konfiguracje i zastanawiam się, którą wybrać.

Wyposażenie dodatkowe wspólne dla wszystkich wersji:

Skóra/alcantara

Automatyczna skrzynia biegów

Kierownica skórzana wielofunkcyjna

Fotele sportowe

Elektryczna klapa bagażnika

Dach panoramiczny

Szyby przyciemniane

Biksenony

Czujniki parkowania

Kamera cofania

Lusterko wsteczne przyciemniane

Czujnik deszczu/zmierzchu

Ogrzewanie foteli

Pakiet oświetlenia

Tempomat

Bluetooth

I teraz do wyboru 3 opcje, każda kosztuje po rabacie 183 000 zł brutto:

-------------------

1. "Audio + metalik"

-------------------

Silnik 20i

- Brak navi

- Mniejszy ekran

- Podstawowe bluetooth

+ Kolor metalik

+ Audio HiFi Professional

--------------------------------------

2. "Navi"

Silnik 20i

+ Navi

+ Większy ekran

+ Lepsze bluetooth z książką adresową

- Brak koloru metalik

- Audio standard

3. "Diesel 20d"

+ Silnik 20d

- Brak navi

- Mniejszy ekran

- Podstawowe bluetooth

- Brak kolor metalik

- Audio HiFi (bez Professional)

Co byście doradzili? Dodam, że rocznie jeżdżę 12-15 tys km, 80% w mieście, a paliwo w połowie pokrywa pracodawca. :lol: Wyjazdy wymagające nawigacji może 2 razy w roku. Nie chciałbym zwiększyć tej kwoty 183 tys o kolejne dodatki, mogę tylko coś wymieniać. Zależy mi na dachu panoramicznym, reszta do dyskusji.

Którą wersję wybrać? Może jakieś dodatkowe sugestie dotyczące wyposażenia - czego brak, a co zbędne?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na samym początku- to jest MOJA opinia i uważam że zawsze z takimi pytaniami to nie na forum bo tylko mętlik w głowie zrobią :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skoro jeździsz po mieście i robisz małe przebiegi to na początku odrzuciłbym diesla (DPF, dogrzewanie, różnica w koszcie zakupu vs koszt paliwa).

Z uwagi na miasto (które pewnie "nieźle" znasz) darowałbym sobie navi. Zresztą żadna navi fabryczna bez dotykowego ekranu nie zapewnia szybkiego korzystania, bo wolniej wpisuje się adresy. Jedyna wada to taka że trudniej potem będzie Ci sprzedać takie auto z segmentu premium.

Z tego samego powodu (zarówno za (odsprzedaż auta premium) jak i przeciw (jazda po mieście)) zastanowiłbym się nad ksenonami (choć osobiście zawsze zaznaczam tą opcję :P ).

Osobiście nie przepadam za samościemniającymi się lusterkami o ile nie można tej funkcji wyłączyć (jak jest w BMW nie mam pojęcia).

Przyciemnić szyby możesz później w zakładzie specjalizującym się w tym za pewnie jakieś 30-50% ceny katalogowej (choć pewnie tutaj dużych oszczędności nie poczynisz ale ziarnko do ziarnka..... :D ).

Jeździsz po mieście więc nawet do benzyny (refundowanej przez pracodawcę) zostawiłbym automat, bo wygodniej, za to (jeśli nie w standardzie) odrzuciłbym tempomat bo go nie wykorzystasz.

To na razie tyle ode mnie ;)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Mądre wskazówki. Z tempomatu niestety nie można zrezygnować jeżeli chce się mieć wielofunkcyjna kierownicę... A kierownica bez sterowania wyglada masakrycznie :duh:
Opublikowano
A czy jak przyciemnianie szyb zrobię pózniej poza BMW to nie stracę gwarancji na auto? Bo te szyby zapewne będzie trzeba wymontowac
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten silnik 20i to wolnossacy? Nie wiem jakie teraz montuja silniki w X3. Jesli to wolnossacy, to bedzie masakryczna roznica w przyjemnosci jazdy w porownaniu do diesla. Kiedy kupowalem X5 wybralem diesla mimo, ze mieszkam w USA, dlatego, ze w mojej opinii ten silnik jest lepszy niz porownywalna benzyna 35i a 50i nie byl na mojej liscie.

o problemach z DPF w BMW dawno nie slyszalem, wiec nie wiem czy to w ogole jakis temat

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
20i to podwójne turbo. Moc taka sama jak 20d, przyspieszenie do 100 km h także. Różnica taka ze diesel ma wyższy moment obrotowy, na niższych obrotach lepiej przyspiesza.
Opublikowano

Jesli zamierzac kupic czarne X3 to wybierz lakier metalizowany, bo zwykły lakier Czarny II (668) to dramat, utrzymać go w należytym stanie (czytaj bez większych i mniejszych rysek) to katorga, rysuje się od samego patrzenia, po każdym myciu przybywa nowych rysek. Owszem pięknie się prezentuje zaraz po polerce i wosku, ale na dłuższą metę jest cholernie ciężki w utrzymaniu.

PS napisales w pierwszym poscie skora/ alcantara, z tego co wiem takie polaczenie nie wystepuje w X3 F25.

Z szyb przeciwslonecznych bym zrezygnowal BMW żąda za nie 3x tyle ile kosztuje przyciemnienie atestowaną folią 3M.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

przy wyborze skup sie od

1. silnik

2. automat

3. nav, ksenon

4 Hi-fi , szyby itp.

uwazam iz automat to tzw. to najwazniejszy element doposazenia. szyby , audio system czy nawet navi mozesz pozniej zmienic sam i taniej to wyjdzie oprocz navi niz fabryczny dodatek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak zrezygnujesz z navi to odpada też kamera cofania :!:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Nurek - kamera będzie, ale:

- muszę wziąć radio "professional",

- ekran jest węższy (6,5 cala zamiast 8).

No i komputer pokładowy między zegarami bez navi nie jest taki fajny, kolorowy. :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Aaaaok, zle doczytalem cennik. :)

Chyba zgodze sie z wodzikiem- wersja 1 bedzie ok :cool2: mozesz co najwyzej zaryzykowac i wziac bialy lakiera, a za oszczedzone srodki dolozyc jakis inny gadzet :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kwestia Navi Professional:

Atuty:

- super wygląda ;) + ładniejsze elektroniczne "wskazania" ECO PRO

- in plus przy odsprzedaży

Wady:

- koszt zakupu

- aktualizacja +1200pln

- przy jeździe po mieście mało Ci się przyda

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
aktualizacji navi mozna dokonac znaczenie taniej - sam nie robilem, ze ludzie pisza, iz w e70 i f10 koszt to: 10 USD za plyte z programem u dilera (albo sciagniecie z torrentow, jak kto woli i jesli jest akurat dostepna), kupno kodu poza dilerem za 60 USD + czas instalacji

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie przeczę, że nie można... ale znakomita większość użytkowników, niestety zrobi to w ASO... BMW wie co robi utrudniając aktualizację.

Wg mnie więcej by zyskali robiąc ja w przyzwoitej cenie, ale to już inna bajka.

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano

Moje sugestie są takie:

-Aktywne zawieszenie

-sportowy układ kierowniczy( super sprawa po mieście)

- automat

Te opcje powinny być w standardzie.

Jeśli chodzi o navi, to żadna inna przenośna nie zaproponuje ci objazdu ani nie poinformuje o zablokowaniu autostrady, w sobote uratowała mnie przed gigantycznym korkiem pod Monachium :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie wiem co to sportowy uklad kierowniczy, ale jesli piszesz o aktywnym ukladzie kierowniczym, to akurat ja nie jestem jego zwolennikiem. wole ciezej pracujaca kierownice

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli chodzi o navi, to żadna inna przenośna nie zaproponuje ci objazdu ani nie poinformuje o zablokowaniu autostrady, w sobote uratowała mnie przed gigantycznym korkiem pod Monachium :cool2:

Mylisz sie. Kazda navi z funkcja TMC robi to samo :norty:

A Felixo bedzie jezdzil glownie w Polsce wiec nie skorzysta z tej funkcji, poki co.

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Autor napisal ze zalezy mu na panoramie, pakiet oswietlenia nie jest az takim obciazeniem dla budzetu :D

Jesli juz to moze wyrzucic elektryczna klape :?:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Auto skonfigurowalem, zaoferowano mi 12% rabatu od całości udealera, więc wybieram te opcje i dziś jadę formalności załatwiać :cool2: dzięki wszystkim za pomoc
Opublikowano

W jaki sposób navi podrzuca info o korkach czy proponuje objazdy? Po necie czy jakimś systemie, który w Polsce nie działa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

System TMC- Traffic Message Channel. Sygnał radiowy, jak RDS.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel

System jest stary i wymaga chyba dużych nakładów infrastrukturalnych. Myślę że przyszłością będą interaktywne systemy bazujące na danych płynących od innych aut. Namiastkę tego masz już w Automapie w postaci Live Drive.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Auto skonfigurowalem, zaoferowano mi 12% rabatu od całości udealera, więc wybieram te opcje i dziś jadę formalności załatwiać :cool2: dzięki wszystkim za pomoc

To rewelacja jak na auto z konfiguracji. Gdzie takie rabaty daja?