Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przeglądając ogloszenia e70 zauważyłem że większość posiada dwie okrągłe końcówki wydechu a niektóre owalne- chodzi o 3,0d z roczników 2007-08. Czy były dwie wersje, czy coś jest nie tak?? Drugie nurtujące mnie pytanie przez które nie śpię po nocach :D - czy wszystkie e70 mają zawieszenie pneumatyczne czy są ze zwykłym i ewentualnie czy bać się pneumatyki w tym modelu??
Opublikowano

Wesja przed liftem

owalne tylko V8 benzyna

okragle pozostale jednostki

Wersja po lifcie

owalne-nie wazne jaki motor wystepuja w wersja z Mpakietem

po lifcie V8 ma jeszce inne koncowku

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano

wszystkie 3 auta to wersje przed liftem, mial on miejsce od 2010

w 2 linkach ktos sobie na wlasna reke dolozyl koncowki wydechu fabrycznie byly okragle

Opublikowano

PAVKO czyżbyś zmieniał swoją obecną terenówkę na coś nowszego?

Z pneumatyką w BMW styczności nie miałem. Dlugi czas występuje już ona w MB np W211 czy Audi A8 D3 i tutaj już widziałem ładne i kosztowne jaja więc ja mimo wszystko szukając auta tej klasy jednak darowałbym sobie pneumatykę. Przy aucie takich gabarytów i raczej typowo miejskim poruszaniu się jest to dodatek zbędny.

Opublikowano
mam M pakiet 2008 35d i mam okrągłe, może to jakaś opcja?

i jest ok, wersje po lifcie M pakiet mialy owalne, zreszta wszystko jest napisane wyzej

Opublikowano
O to mi chodziło- powinny być okrągłe w rocznikach które mnie interesują. Może ktoś szepnie coś jeszcze o pneumatyce?
Opublikowano

kolego jedną taką o mało nie kupiłem z pneumatyką, spóźniłem się.

od znajomego z aso usłyszałem, że problem jest z tym taki: pomiędzy miechy dostaje się brud piach i inne, co po jakimś czasie skutkuje przetarciem miecha i auto stoi na jednej stronie, nie wiem czy te miechy nie są zabezpieczone przed czynnikami,i zewnętrznymi?

ja mam adaptiv drive i to mogę polecić zwłaszcza z aktywnym układem kierowniczym

Opublikowano

Nie wiem czy zakładać oddzielny temat dotyczący pneumatyki ale chciałbym usłyszeć więcej opinii na jej temat bo do tej pory słyszałem różne- że w tym modelu(rocznik 2007-08) nie jest to typowa pneumatyka jak np. w touaregu i nie ma czego się bać, jak i takie że jednak są z nią kłopoty.

Wiadomo że nic nie jest wieczne i może się zepsuć ale nie chciałbym skreślać na wstępie interesujących mnie egzemplarzy z powodu przycisku SPORT- bo chyba po nim poznam czy gadżet występuje???

• Moderatorzy
Opublikowano

Chyba był więc poszukaj i kontynuuj.

Jeśli nie znajdziesz załóż nowy temat

Opublikowano
Znalazłem , że przycisk SPORT służy do ustawiania zawieszenia z normalnego na sportowe( rozumiem że twardsze) i taka opcja była za ok 4 tyś. zł dodatkowo- czyli w moim rozumieniu niedrogo. Tyle znalazłem na forum wiec nie jest to temat o częstej usterkowości ( może nie jest to takie straszne jakby sie miało wydawać)
Opublikowano

Przycisk sport to adaptiv drive kosztuje z tego co pamietam 15 kola.

Dla mnie mega wazna rzecz bez ktorej nie wyobrazam sobie iksa

Opublikowano
Dodatkowo wydaje mi się, Adaptive występuję tylko z zawieszeniem pneumatycznym. W e70 pneumatyka dot. tylko tylnej osi, utwardza auto w trybie sportowym oraz poziomuje je przy zmianie obciążenia tylnej osi.
Opublikowano
adaptiv nie występuje z pneumatyką w każdym razie nie koniecznie, mam adaptiv, a nie mam pneumatyki, elektronika struje zawieszeniem, przycisk sport tak jak kolega wyżej wspomniał jest w AD, lekko go usztywnia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

adaptive drive dziala caly czas, tj. samochod z AD bedzie zawsze bardziej twardy niz samochod bez AD (mniej przechylow, mniej nurkowania przy hamowaniu), przycisk Sport dodatkowo utwardza zawieszenie.

pneumatyka nie ma nic wspolnego z AD, przyciskiem Sport itd., jest to przydatne gdzy ktos ciaga przyczepe, ma trzeci rzad siedzen, wozi rowery na haku, itp.

Nie slyszalem o awariach AD. Slyszalem o awariach pneumatyki, tj. o tym, ze miechy zaczely przepuszczac powietrze, ale w porownaniu do innych spraw, ktore w tym samochodzie moga sie zepsuc, mysle, ze to nie jest duzy problem

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Otóż ja mam 30d z adaptive drive, mam przycisk sport a nie mam pneumatyki. Autko jest 2009 r i wtedy pneuma była dostępna tylko dla wersji 7 osobowej (wg. dilera). A ja mam kratkę. Chciałem ją dokupić aby poziomować samochód po większym załadunku, ale nie można było. Jazda na sporcie jest super i niezastąpiona na zakrętach. I na zwykłych polskich drogach, gdzie trwa walka o życie.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, będę szukał egzemplarza w dobrym stanie technicznym bez znaczenia czy z pneumatyką czy bez.

Nie zakładam nowego tematu ale jeszcze jedno mnie trapi :oops: - czy w rocznikach 2007-08 wystepowały te listwy nadkola w kolorze auta ( czyli lakierowane) bo większość egzemplarzy posiada plastikowe nielakierowane???