Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam sprawa wygląda następująco, wczoraj wymieniłem akumlatorek w kluczyku na nowy, po zmianie chodził bezproblemowo , lecz po paru km jazdy chciałem zamknąc auto i d...., otwieranie zarówno bagażnika jak i drzwi bez najmniejszego problemu ale nie zamknie drzwi, zadziałał wczoraj jeszcze kilka razy a dzisiaj wogóle, dodam ,że przekaźniki w module komfortu sprawne, czy miał ktoś podobny problem?
Opublikowano
Tak wczoraj raz udało mi sie zakodować, lecz dzisiaj nie działa nawet komfortowe otwieranie szyb i dalsza procedura kodowania porostu się nie udaje.
Opublikowano

przekazniki wymieniane że jesteś ich pewny? kluczyk masz chyba jeszcze starego typu. Kontrolka w nim świeci mocno? Sprawdz baterie czy jest napewno dobra. Może długo leżała na półce i lipa.

po przekreceniu zamka zamykaja sie drzwi

Opublikowano
przekaźniki wyczyszczone i działają poprawnie ,guźnikiem w środku działa bezproblemowo, a kluczyk mam nowego typu bez diody.
Opublikowano
a jeżeli była by to wina elektroniki w kluczyku , czy jeżeli kupiłbym kluczyk od innego bmw e46 ze sprawną elektronika i przełożył samą płytka wraz z immobiliserem to była by możliwość sparowania tego kluczyka z moją centralką? orientuje się ktoś?
Opublikowano
problem rozwiązany potrzebuje nowej elektroniki najprawdopodobniej padła elektronika bo sąsiada kluczyk po zaprogramowaniu działa jak należy, jakby ktoś miał takowy kluczyk na zbyciu chętnie odkupie :)
Opublikowano
kluczyk już skompletowany i działa :) po tej przygodzie została mi kolumna kierownicza jakby ktoś reflektował :P sprzedawca nie chciał oddać osobno, jeszcze jedno pytanie ta pastylka oznaczona elipsa na ww. zdjęciu odpowiada za ładowanie kluczyka?
Opublikowano
Kris chodzi o pastylkę w kluczyku i tyle. Procedura kodowania centralnego dla każdego E46 taka sama. Moduł EWS jest pod kolumną kierowniczą. Chodzi o element w żółtej elipsie:

http://images47.fotosik.pl/1696/8cd70c5b6004dfeam.jpg

A ja odbiegnę trochę od tematu. Powiedz mi Yoshimura (wiedzę, że jesteś ogarnięty w tematyce kluczyków :8) ) , mam E46 polifta i taką dziwną sytuację. Wymieniłem u siebie komputer z EWS-em i zgrał mi to jeden gość z moim autem. Dodam, że kluczyk nie był zmieniany, jest cały czas ten sam. Do tego mam też kluczyk z tego EWSa i komputera. I teraz pytanie - można ten kluczyk jakoś zaadaptować?? Nie powiem żeby mi się nie przydał drugi bo mam tylko jeden, a cena zrobienia nowego delikatnie mówiąc odstrasza :(

Opublikowano
Goldi chodzi tylko o to, aby przerzucić transponder z zapasowego kluczyka. Jeżeli takiego nie posiadasz, to pozostaje jedynie programowanie na nowo kluczyka + dorobienie grotu. Innej opcji nie ma, bo kod wysyłany z kluczyka do EWS MUSI być identyczny.
Opublikowano

Włączę się w temat bo mam podobną sytuację z kluczykiem raz działa raz nie,

- otwieranie/zamykanie z konsoli działa,

- otwieranie/zamykanie z grota kluczykiem działa,

- otwieranie.zamykanie z pilota raz tak raz nie ostatnio coraz częściej na nie

Po kodowaniu kluczyk zachowuje się jakby nigdy nic działa w 100%, ale tak do 10 min, później jest już różnie.

Został wymieniony już moduł anteny, kluczyk został rozebrany w celu sprawdzenia baterii i o dziwo trzyma parametry (3,2 V).

Zastanawiam się czy to nie pada czasem płytka tak jak u kolegi ? podkreślić chce że bateria ( akumulatorek ) wewnątrz pilota nie był jeszcze wymieniany, czy coś jest nie tak z akumulatorkiem?

Pytanie moje brzmi: czy posiadając drugi kluczyk (dawce) z innego auta muszę przełożyć tylko z dawcy do mojego całą płytkę i zakodować kluczyk czy są jeszcze nie zbędę inne czynności (prze lutowanie elementów z mojej płytki na dawcy) ? Posiadam tylko jeden kluczyk i nie mam możliwości sprawdzenia na innym kluczyku czy to jest jego wina :/

Opublikowano
Goldi chodzi tylko o to, aby przerzucić transponder z zapasowego kluczyka. Jeżeli takiego nie posiadasz, to pozostaje jedynie programowanie na nowo kluczyka + dorobienie grotu. Innej opcji nie ma, bo kod wysyłany z kluczyka do EWS MUSI być identyczny.

Podziękował za rzeczową odpowiedź :wink:

Opublikowano

Petros, możesz przełożyć elektronikę centralnego zamka, ale MUSISZ przerzucić do kluczyka swój transponder EWS (ten złoty moduł zaznaczony na fotce). TYLKO ICH NIE POMYL :wink: Jeżeli u Ciebie wszystko działa do czasu tzn, że coś jest nie tak z akumulatorkiem, ponieważ te modele kluczyków są ładowane podczas jazdy. W przeciwieństwie do starych modeli z typową, wymienialną baterią. Pozdrawiam.

Goldi, nie ma sprawy :wink: Pozdrawiam.

Opublikowano
Dziękuje za podpowiedz Yoshimura, moja pierwsza myśl też był - akumulatorek tylko zastawiające jest to, że raz zadziała za pierwszym razem, raz za 4-tym, raz z bliska przy samym aucie, a raz z odległości 3 [m], a po zakodowaniu działa za każdym razem z bliska z daleka itd., ale do czasu tak jakby pilot nie trzymał parametrów, może gdzieś jest "zimny lut" na którymś z podzespołów ?? Dokonałem pomiaru obciążenia baterii po naciśnięciu każdego z przycisków i jest reakcja na baterii więc pierwsza myśl to nie bateria. Oki postaram się sprawdzić jeszcze połączenia na płytce, a później jak to nie da rezultatów wymienić akumulatorek ( Panasonic ) na taki sam i zobaczymy co dalej będzie się działo, czy będzie jakaś poprawa.
Opublikowano
Oczywiście, może być również zimny lut... tylko weź teraz przelutuj tak małe styki :roll: Daj znać o wyniku wymiany akumulatorka. Pozdr.
Opublikowano

Zmagania z pilotem po kilku dniach sprawdzania płytki pilota zakończone sukcesem :D

Może kolegom z forum przyda się, a szczególnie tym którym pilot nagle zaczął płatać figle w postaci przerywanej pracy ( w postach powyżej opisane objawy ). Biorąc pod uwagę, że przekaźniki , wzmacniacz antenowy, elektronika w pilocie jest wporządku, a akumulatorek trzyma parametry pod obciążeniem ( podstawowy warunek ) to wystarczy odlutować akumulatorek pozbyć się "starej cyny" , wyczyścić miejsca lutowania nie uszkadzając ścieżek i przylutować ponownie - winowajcą był "zimny lut" na jednym z połączeń, mimo że pomiary miernikiem mówiły co innego. Dzięki jeszcze raz Yoshimura za zainteresowanie problemem. Pozdr.