Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, tylko castrol jest średnio polecany na tym forum (szczególnie z allegro), bo często są to podróby..za to polecany jest ten sprzedawca:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=12038671

A poza castrolem to motul, lm, valvoline, millers.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Castrol jest dobrym olejem Mobil też jest Idealny ale moja teoria na temat oleju jest taka ..Jeżeli miałem lany dany oil od początku to takiego się trzymaj no chyba że już go nie produkują ..A z własnego doświadczenia odradzam Ci Oleje firmy LOTOS bo to już wg kicha
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Maniek a te inne które wymieniłeś uważane są za lepsze od castrola?

Są pewniejsze, motul jest dość tani, jak chcesz więcej wydać to pozostałe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Każdy olej aprobowany przez BMW wymieniany co 15 tys. km zapewni silnikowi odpowiednie smarowanie i co równie ważne odprowadzenie ciepła.

Reszta zależy od zasobności portfela.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
jak dotąd miałem mobil, mam zamiar kupić 5l dobrego oleju i filtr oleju nowy, jak dotąd myślę żeby zakupić castrola 5w40 w mieście, nie chce się nadziać na podróbe z allegro, oraz zakupie także nowy filtr oleju (zapewne w granicach kilkudziesieciu złotych).
Opublikowano
Ja zawsze kupuje od Maćka z www.czescidobmw.pl i zawsze jestem zadowolony

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Ja nie czaje nadal tego tematu ..Jeżeli miałeś Moibil to w czym problem ??? Jak lałeś od początku taki to taki ma być a nie zmieniać co wymiane bez sensu tym bardziej że Mobil to bd dobry olej
Opublikowano

Castrol, mobil, etc to takie same oleje jak orlen czy inny spełniający dane normy. Wszystko to zwykłe oleje HC rozlewane w Polsce i niczym znacznym się od siebie nie różniące. Mającym tyle wspólnego z pełnym syntetykiem co "DORATO" z szampanem. Jednak nie zmienia to faktu, że jeśli spełnia aprobaty bmw to wystarczy. Jak ktoś chce zalać jakiś lepszy olej to np niektóre LM, XADO, Millers i tym podobne, które są prawdziwymi syntetykami na bazie PAO i estrów. Ale kosztują nie 110-130zł za bańkę ale ponad 200

Ale mówienie, że jakiś castrol czy mobil to super olej w porównaniu do lotosa, to kompletna bzdura

Opublikowano
rafal jak tak się znasz to może powiesz mi które z popularnych motuli są naprawdę syntetyczny a nie HC? Ludzie na forum kupują te motule jak opętani bo to ekstaza dla silnika a to też są HC (nie wszystkie - nie wiem które)
Opublikowano
rafal jak tak się znasz to może powiesz mi które z popularnych motuli są naprawdę syntetyczny a nie HC? Ludzie na forum kupują te motule jak opętani bo to ekstaza dla silnika a to też są HC (nie wszystkie - nie wiem które)

Obecnie jedynie seria 300V

Opublikowano

Głowy nie dam, ale chyba do fire`a 954 lałem motula , właśnie 300v, dziwna sprawa bo był zielony i pachniał ... nawet ładnie - bliżej nieokreślonym ładnym zapachem.

Śmiesznie zielony olej na kontrolce z boku silnika w motorze wyglądał.

Teraz zbliża się 4 raz jak zmienię olej u siebie, niezmiennie na motula - akurat wlewałem 5w40 ll04, myślałem nad tym 0w30 ale nie znalazłem żadnego uzasadnienia żeby go lać ( tzn że jest lepszy )

Dosyć kręcę swojego śmierdziela ( oczywiście rozgrzewam i chłodzę ) i oleju przez 10 tyś nie ubywa, mimo programu itd.

Może to zaleta motula a może to, że zanim trafił do Polski to nie jeździł na Polskim oleju, a motul też chyba nie u nas rozlewany. Początkowe cyfry przy kodzie kreskowym ponoć wskazują gdzie rozlewany.

Opublikowano

Motul jest rozlewany we francji.

Mój jeździł od nowości na mobilu i od wymiany do wymiany nic nie ubywa. Ostatnie dwie wymiany na motulu 5w40 i żadnej różnicy nie widać.

Opublikowano
Motul jest rozlewany we francji.

Mój jeździł od nowości na mobilu i od wymiany do wymiany nic nie ubywa. Ostatnie dwie wymiany na motulu 5w40 i żadnej różnicy nie widać.

Wiem, że był rozlewany we francji, nie byłem pewien jak jest teraz, kiedy zrobił się bardziej popularny. Ja motula od 2007 roku zalewam do wszystkich dwóch i czterech kółek. Grunt to mieć na niego sprawdzone źródło, żeby lewizny nie kupić.

Opublikowano
pomijając że w vinie mam eu4, wtryski inne niż te bez eu4 a nie mialem dpf tylko 2 katy ... to i tak zalewam ll04