Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy szybkie pytanko :?:

żaluzja chłodnicy po odpaleniu auta otwarta , przewód podcisnieniowy ok

podcisnienie do elektrozaworu dochodzi ale z niego nie wychodzi

elektrozawór na krótko chyba działa bo słychac stuknięcie ( podłączony pod prostownik) więc może to byc błedne poniewaz dane napięcie prostownika było 12v natomiast w instalacii auta może być mniejsze na ten elektrozawór ( tego nie wiem)

komp bedzie dopiero w piatek

instalacja czy elektrozawór :?:

moze ktos przerabiał temat :?:

Opublikowano
a probowales podac bezposrednio podcisnienie na zaluzje? Jesli zamknie to zawor, jesli nie to instalacja/sterowanie zaluzja.
Opublikowano
Może to być sam elektrozawór a może problem leży zupełnie gdzie indziej, np w czujniku temperatury lub w wiatraku - jeśli elektryczny - żaluzje będę otwarte jak któryś z tych elementów spowoduje zapisanie błędu.
Opublikowano
Może to być sam elektrozawór a może problem leży zupełnie gdzie indziej, np w czujniku temperatury lub w wiatraku - jeśli elektryczny - żaluzje będę otwarte jak któryś z tych elementów spowoduje zapisanie błędu.

poszedłem tym tropem i okazało sie że kostki przy wentylatorze chłodnicy były przyśniedziałe

po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy

dzieki za pomoc :cool2:

Opublikowano
Witam koledzy ja mam inny problem , żaluzja po każdorazowym wyłączeniu silnika powinna się otworzyć a u mnie jest cały czas zamknięta, Co może być zepsute, elektrozaworek czy gruszka? Dodam że po ściągnieciu wężyka z gruszki żaluzja się natychmiast otwiera.
Opublikowano
Witam koledzy ja mam inny problem , żaluzja po każdorazowym wyłączeniu silnika powinna się otworzyć a u mnie jest cały czas zamknięta, Co może być zepsute, elektrozaworek czy gruszka? Dodam że po ściągnieciu wężyka z gruszki żaluzja się natychmiast otwiera.

wszystko u ciebie jest ok , świadczy tylko o szczelnosci weżyków podcisnieniowych, żaluzja otwiera sie tylko jeżeli silnik osiągnie temp pow 100st.

jeżeli otwiera sie po wyłączeniu silnika to wężyki podcisnienia do wymiany- przerabiałem temat

Opublikowano
wszystko u ciebie jest ok , świadczy tylko o szczelnosci weżyków podcisnieniowych, żaluzja otwiera sie tylko jeżeli silnik osiągnie temp pow 100st.

jeżeli otwiera sie po wyłączeniu silnika to wężyki podcisnienia do wymiany- przerabiałem temat

Dzięki bolo. Właśnie chodzi o to że one powinny się otwierać po osiągnieciu 105st C oraz wyłączeniu silnika ,a one u mnie się nie otwierają ,są cały czas zamknięte.

Opublikowano

Dzięki bolo. Właśnie chodzi o to że one powinny się otwierać po osiągnieciu 105st C oraz wyłączeniu silnika ,a one u mnie się nie otwierają ,są cały czas zamknięte.

tak, powinny sie otwierać po osiągnięciu 105 st przez silnik , a skąd wiesz że sie nie otwierają :?:

masz nie sprawny układ chłodzenia że "gotujesz" dyzia

przy sprawnym układzie chłodzenia żaluzja praktycznie sie nie otwiera poniewaz powyżej 90st uruchamia sie wentylator który schładza silnik

Opublikowano

Czy przypadkiem po zgaszeniu silnika żaluzja nie powinna sie otwierać ? Po zapaleniu automatycznie zamykać... ?

U mnie tak jest i w kilku innych 320d ktore widziałem.

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
tak, powinny sie otwierać po osiągnięciu 105 st przez silnik , a skąd wiesz że sie nie otwierają :?:

masz nie sprawny układ chłodzenia że "gotujesz" dyzia

przy sprawnym układzie chłodzenia żaluzja praktycznie sie nie otwiera poniewaz powyżej 90st uruchamia sie wentylator który schładza silnik

Układ chłodzenia mam sprawny, chodzi mi o to że dawniej zawsze po wyłączeniu silnika żaluzje się otwierały , a teraz są cały czas zamknięte . Więc jeśli po zgaszeniu silnika się nie otwierają , to prawdopodobnie jak silnik osiągnie te 100 st tez się nie otworzą i co wtedy?

Żaluzje powinny być cały czas zamknięte a otwierają się tylko jak silnik zostanie zgaszony lub osiągnie 105st.

Opublikowano
wszystko u ciebie jest ok , świadczy tylko o szczelnosci weżyków podcisnieniowych, żaluzja otwiera sie tylko jeżeli silnik osiągnie temp pow 100st. jeżeli otwiera sie po wyłączeniu silnika to wężyki podcisnienia do wymiany- przerabiałem temat

Wydaje mi się że nie masz racji i żaluzje mają się otwierać po wyłączeniu silnika.

Opublikowano
bo wlasnie powinna sie otwierac po wyl silnika, wszystko masz ok

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
U mnie się nie otwiera po zgaszeniu silnika, jest cały czas zamknięta, w wężyku jest podciśnienie jak ściągnę wężyk z gruszki to się otwierają , co może być?
Opublikowano
Zaworek raczej jest sprawny bo wytwarza podciśnienie w wężyku po drugie ten sam elektrozaworek podaje ciśnienie zaworowi EGR a ten chyba działa normalnie bo nie ma żadnych błędów w komputerze.
Opublikowano
Nie wiem sprawdz po numerach , z tego co pamietam jakies byly zamienne, odlacz wtyczke i sprawdz czy wtedy opadnie, tam sa jakies filtrki i wiem ze je sie czysci ale ja sie w to nie bawilem tylko kupilem nowy, pare zl kosztuje.
Opublikowano
Masz rację do sterowania żaluzją jest osobny elektrozawór , nr 9 na rysunku. Czy to jest taki sam zaworek jak do sterowania turbiną?

Zaworek do sterowania żaluzją jest taki sam jak zaworek sterujący klapkami w kolektorze ale inny niż do EGR/turbo.

Oba znajdują się na kolektorze dolotowym od spodu. Ten od żaluzji jest w okolicach łączenia EGR'a z dolotem.

Rysunek ci wszystko wyjaśni...

http://img266.imageshack.us/img266/3962/dolot.jpg

Na fotce po lewej zaworek od klap po prawej od żaluzji.

Zasada działania zaworków jest podobna z tymi od turbo i EGR z tą różnicą że turbo i EGR sterowane są "proporcjonalnie" natomiast żaluzje i klapki na zasadzie włącz lub wyłącz...

Dodatkowo zaworki od żaluzji i klap nie mają filterków.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted: