Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koledzy czy wyłączenie na jakiś czas DTC mogło spowodować błędny odczyt spadku ciśnienia w oponach a przez to pojawiła mi się ikonka o takiej usterce ? cały dzisiejszy dzień pojeździłem na wyłączonym DTC, trochę się poślizgałem wiec kola niejednokrotnie traciły przyczepność z podłożem a jeśli dobrze rozumiem czujnik działa na zasadzie odczytu prędkości obrotowej we wszystkich kołach wiec skoro w trakcie poślizgu tył kręcił się szybciej od przodu to mogło spowodować błędny odczyt, dodam ze optycznie nie widzę spadku ciśnienia w kolach.
Opublikowano

elo, sprawdziłeś faktycznie ciśnienie w oponach np na stacji czy tylko wizualnie stwierdziłeś, że nie ma różnicy? Kiedyś miałem podobną sytuację jadać po ciapie/breii jaka była na drodze, szczere pole, zatrzymałem się też stwierdziłem wizualnie i słuchowo :o i wszystko było ok. Zrobiłem reset, po kilku kilometrach znowu mi się kontrolka zapaliła drugi reset i już do końca zimy kontrolka się nie zapaliła. Jednak nie pamiętam czy warunki na drodze się zmieniły.

jeżeli masz opony typu Run on Flat to prawdopodobnie nie zobaczysz różnicy nawet jak będzie 1 Bar.

Co do wyłączenia DTC i i omawianej kontrolki to według mnie nie jest to w żaden sposób współzależne. Sam bardzo często wyłączam ten system i nie mam takich problemów jak opisujesz.

W sumie to wyłączam DTC i DSC dopiero wtedy można pojeździć. :twisted:

EDIT zaczerpnięte z instrukcji obsługi :

W poniższych sytuacjach układ może działać z

opóźnieniem lub niewłaściwie:

> System nie został zainicjalizowany

> Jazda po ośnieżonej lub śliskiej nawierzchni

> Jazda sportowa: Poślizg kół napędowych,

wysokie przyspieszenia

> Jazda z łańcuchami przeciwślizgowymi

Opublikowano
nie sprawdzalem inczej niz wzrokowo,dzisiaj pojade do stacji i sprawdze , opony zimowe ktore posiadam nie sa run on flat - model marki Continental ( nowe) ,samochodzik mam dopiero 6 miesiecy wiec ucze sie jego zachowan dlatego pytam aby wyeliminowac prawdopodobne usterki
Opublikowano
Tak jak kolega napisał: zrób reset i sprawdź na stacji czy jest ok bo ta kontrolka to zapala się przy sporym ubytku powietrza i widocznym wzrokowo .Mi też się tak dzieje ale reset wystarcza :D
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Masz już pompowane azotem.

http://www.wersus.com.pl/2006%20obrazki/geografia/sklad%20powietrza.jpg

W naszych autach całkowicie bez sensu. Szczególnie za ceny jakie oponiarze sobie wołają.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.