Skocz do zawartości

528i kontrolki przy zimnym starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

od paru dni przy starcie na zimnym silniku, po zapaleniu auta świecą się dwie kontrolki od ABS'u i koASC przez ok. 2 sekundy. wszystko jest ok tzn pali bez problemu i nic się nie dzieje.

pzdr

Opublikowano
U mnie jest to samo i z tego co wiem to jest to w normie, po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu, po chwili gasną i przy odpalaniu pojawiają się znowu i jak odpali auto to znowu gasną. Z tego co wiem jest to spowodowane spadkiem napięcia w momencie jak rozrusznik kręci. pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepiej podłącz pod kompa, jeśli coś jest nie tak to powinno wyjść z błędem.

U mnie jak bez kontroli trakcji śmigam po śniegu przez dłuższy czas na wyższych obrotach zapalają się kontrolki ABS i ASC, oba systemy się wywalają, ale po zgaszeniu i rozruchu silnika wszystko wraca do normy. Dość dziwne, ale jeszcze nie udało mi się rozwiązać problemu z szalejącym ABSem przy małych prędkościach, co może być powodem. Przy czym w kompie błędów mi nie sygnalizuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ponowne zapalenie się kontrolek ABS ASC informuje tylko o zbyt dużym spadku napięcia podczas rozruchu, widoczne zwłaszcza w dieslach.

Wariujący ABS (u mnie nie widział obrotów jednego koła, w sumie dalej nie widzi) zazwyczaj jest spowodowany usterką czujników albo sterownika, ale jeśli coś szaleje, a błędów brak to 99% sterownik.

Opublikowano

u mnie wygląda to tak że ròwnież pojeździłem trochę bez ASC :) i czesto używałem ABS'u i po tym zaczęło się to dziać. od wczoraj jeżdże spokojnie i dzissiaj nic, nic się nie paliło. na razie tak zostawię i zobcze co sie bedzie dziać.

piszecie o spadku napięcia ale jaka może być przyczyna? słaby akumulator?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Słaby aku, zużyty rozrusznik (ciągnie więcej prądu), kończący się alternator który nie daje rady doładować aku, no wypada sprawdzać po kolei ;)
Opublikowano

Koledzy wracając do pierwszego postu. Kontrolka ABS i ASC podczas odpalania samochodu zapali się w momencie gdy napięcie na akumulatorze spadnie poniżej 10V. Komputer rozłącza ze względów bezpieczeństwa ABS i ASC. Jak alternator zacznie pracować i napięcie się ustabilizuje to kontrolki gasną. Trwa to ok 2s.

Takie zapalające się kontrolki mogą świadczyć o słabym, niedoładowanym akumulatorze (często widać to zimą jak są mrozy). Kolego naładuj akumulator i sprawdź czy kontrolki będą się dalej zapalały. Jeśli tak to pomału pora na wymianę aku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Pisze bo tak jak koledzy wczesniej mi trafnie doradzili, okazalo sie ze akumulator byl juz slaby. wymienilem na nowyi smigam dalej. dzieki za podpowiedzi. pzdr