Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zapytać co zrobić, aby lewarek skrzyni biegów nie pracował tak luźno jak obecnie. W poprzedniej 520d miałem wrażenie jakby z dóch stron byly jakies linki ktore utrzymują lewarek w pionie, a tutaj jak wrzucam bieg to lewarek ma wychylenie w lewo i prawo ok 5 cm.

Czy coś się zerwało?

Jak to naprawić?

Dzięki

Who's got the key to my beema ? :D
Opublikowano
O widzisz. Mozna to zrobic samemu, czy raczej nie jest to zadanie na 20 minut?
Opublikowano

Obecnie mam 118 tys. km, dziś dzwoniłem do dwóch poprzednich właścicieli którzy potwierdzili przebieg auta. sobotę potwierdził to salon BMW.

Ale przebieg nie jest regułą, zawsze może coś się zerwać.

Nie wiem jak tego szukac w necie. Może ktoś rzuci linka? :)

czy to coś takiego ?

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/25_0415-ukl-wl-mech-skrz-biegsiln-diesla/i51161#part01

część nr 8.

Przy okazji, nie wiem czy to ma związek ale czasami ciężko wrzucić wsteczny lub pierwszy bieg

Opublikowano

Ogolnie to trzeba powymieniac tulejki, ktore maja luz pewnie to beda tulejki nr. 2 oraz tulejka nr. 7 w ktorej pracuje kulka dzwigni nr.6 ( jak wytrze sie fabryczne smarowidlo to tulejka sie wyciera). Trzeba tez sprawdzic stan gumek na drazku nr. 10 oraz na dzwigni nr 6.

Ja taki problem mialem jak jezdzilem E-36 ( mechanizm wyglada identycznie :mad2: )

Ja kupilem caly mechanizm uzywany w dobrym stanie i przelozylem calosc.

Ogolnie dlubaniny sporo przy naprawie trzeba rozbierac od srodka i od dolu przy skrzyni biegow.

Jak bedziesz naprawial to nie zapomnij dobrze przesmarowac tuleji nr. 7 jakims smarem obojetnym dla plastiku ( uzywalem chyba wazeliny technicznej)

Jak tulejki sa wyrobione to drazek zmiany biegow nie wybiera tak precyzyjnie jak powinien dlatego 1 i wsteczny moze sie gorzej wkladac.

Opublikowano

Dzięki za obszerny opis.

Postaram się przysiąść do tego w weekend.