Skocz do zawartości

BMW e39 Wskaźnik paliwa, ekonomizer, prędkość... nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Cały problem polega na tym że wskaźnik od paliwa nieraz jest na 30l nieraz 0 i sobie tak biega... ekonomizer przestał wskazywać, km przestały sie nabijać, brak wg życia licznika jedyne co chodzi to prędkościomierz. Czy ktoś wie w czym tkwi przyczyna? BD wdzięczny.

pozdro

Opublikowano
Któryś czujnik ABS albo sterownik. Musisz podłączyć pod kompa. Ja będę mógł w nast tyg dopiero, ale czujnik ABS już zamówiłem w ciemno. Kupiłem siemensa bo tylko te działają prawidłowo
Opublikowano
Miałam to samo,oczywiście była to wina czujnika w tylnym kole,ABS również działał można powiedziec,że nawet zbyt intensywnie.W moim przypadku pomogło dokładne wymycie koła,dobre wysuszenie i restart akumulatora.Objaw lubił się pojawiać gdy auto dostało deszczu i śniegu,od pewnego czasu już spokoj.Jeśli nie pomoże to juz pewnie tylko wymiana czujnika,ale to taka ich choroba,bo u mnie bez żadnej ingerencji ustąpiło,a kiedyś liczniki padały wiele razy.
Opublikowano
no nic jak znajdę czas zrobię owe predyspozycje z tym czyszczeniem itp... choć czy czujnik abs ma wpływ na tak zwanego żyda(stan paliwa)?
Opublikowano
Restart akumulatora,to po prostu odłaczyłam go i odczekałam kilka minut przed ponownym podłaczeniem. Jeśli chodzi o żyda,to niestety nie mam wiedzy na ten temat czy jest to powiazane, dziele sie tylko doświadczeniami z padającymi zegarami.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podobne rzeczy, do tych które opisałeś, dzieją się również przy słabym akumulatorze.

Spróbuj go podładować i sprawdź czy problem nadal występuje.

Opublikowano

Czujnik ABS wymieniony i wszystko jest ok prócz wskaźnika paliwa.

Przed uszkodzeniem było ok 20-25l paliwa. Jak zaczęły się cyrki z abs świeciła się rezerwa. Po zakończonej walce z ABS świeci się dalej rezerwa dlatego dolałem 30l paliwa. Pokazuje trochę więcej niż 30l, ale w teście nr 6.1 pokazuje 31l a w teście nr 6.2 pokazuje 30. Teraz nie wiem czy mam ponad 60l czy tyle ile pokazuje analogowy wskaźnik.

Opublikowano
ale w teście nr 6.1 pokazuje 31l a w teście nr 6.2 pokazuje 30. Teraz nie wiem czy mam ponad 60l czy tyle ile pokazuje analogowy wskaźnik

A nie masz kolego w tym teście jeszcze 3 opcji(u mnie jest)?? Czyli paliwo właśnie pokazywane przez wskaźnik na desce,wtedy była by jasność

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
ale w teście nr 6.1 pokazuje 31l a w teście nr 6.2 pokazuje 30. Teraz nie wiem czy mam ponad 60l czy tyle ile pokazuje analogowy wskaźnik

A nie masz kolego w tym teście jeszcze 3 opcji(u mnie jest)?? Czyli paliwo właśnie pokazywane przez wskaźnik na desce,wtedy była by jasność

Mam test 6.0 i tam jest wielka 5cio albo 6cio cyfrowa liczba. Potem test 6.1 i test 6.2 później się to zapętla. Pokazuje cały czas troszeczkę więcej niż 30l i nic się nie zmienia. Czy test 6.1 i 6.2 mówi o pojemności 1 i 2 komory? Teoretycznie mam 60l paliwa? Bo już zgłupiałem

Opublikowano

Spokojnie już tłumaczę bo wychodzi, że jednak masz 3 opcje jaku mnie :norty: a więc:

Testy:

6.0 - poziom paliwa dla lewego i prawego czujnika, np. wartość 152145 oznacza 15.2 litra dla lewego czujnika(komory) 14.5l dla prawego

6.1 - poziom paliwa jako suma wartości z testu 6.0

6.2 - poziom paliwa wartość wyświetlana(zegar analogowy), trzeba brać poprawkę na wskazania podczas pracy na zimnym silniku i ciepłym

Wszystko jasne :?: :cool2:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
ooo i wszytko jasne :) Dzięki kolego. Ja myślałem, że test 6 trochę inaczej działa, ale teraz wszystko mi wytłumaczyłeś :) Dziwne że tak nagle mi ubyło paliwa. Chyba pływak wcześniej się zawiesił.