Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,muszę wymienić w swojej X3 akumulator.Stary dał pas,samochód stał tydzień i lipa.W mądrej książce nie ma żadnej informacji,na temat pojemności akumulatora.Mam teraz 80Ah 740A,wystarczy taki czy kupić większy?Druga sprawa,to czy wymiana akumulatora musi być zakodowana w sterowniku?Gdzieś natknąłem się na taką informację.Co się stanie,jeżeli tego się nie zrobi?Dzięki za odpowiedzi.
Opublikowano

Taki jak masz jest oryginalny

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=PB11&mospid=47789&btnr=61_1771&hg=61&fg=30&hl=12

Z tym kodowaniem to przesada.Robisz to wtedy kiedy zmieniasz akumulator na wiekszy .Mozna zrobić tylko reset czyli skasować ustawienia w komputerze aby dostosował ładowanie aku do stylu twojej jazdy.Nawet jak tego nie zrobisz to nic strasznego się nie stanie :cool2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Jeśli masz taki o jakim pisałeś to nic nie musisz sprawdzać .Ma ori parametry i tyle :mrgreen:

Tak jak pisałem sam reset też nie wymaga specjalnego robienia i tyle :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
A skąd pewność, że jest taki jak powinien być? Jesli nawet jest BMW.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

• Członkowie klubu
Opublikowano
W X3 2.0D 150KM moze być akumulator 80Ah, 90Ah lub 90Ah AGM i nalezy zamontówać taki jaki jest zarejestrowany.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
A gdzie jest zarejestrowany akumulator. Ja szukam disem, sprawdzałem w fa i nie ma nic o aku. W E60 czy E90 rodzaj akumulatora jest kodowany w wyposażeniu auta ale u nas nie ma.
Opublikowano
W sobotę byłem popatrzyć się u gościa jakie ma akumulatory.Na stanie miał tylko Centry i według ich katalogu,dedykowane to 70 Ah,80Ah,85Ah innych nie miał.Na razie jeszcze nie kupiłem.A według katalogu Bosch to 80Ah,100Ah.Już mam mętlik w głowie jaki powinien być.Dodam że teraz w autku siedzi akumulator z Norauto,o takiej jak podałem pojemności.
Opublikowano

No przecież podałem ci link w drugim poscie jaki jest ori.....poczytać :mrgreen: :mrgreen:

Ja mam dokładnie takie :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano

A ja z racji tego iż przebywam w specyficznym kraju i tutaj kupuje to co jest dostępne zmuszony byłem kupić 100Ah Bosch. Było to ponad rok temu i nic nie kodowałem ani nie zmieniałem. Po prostu zamieniłem aku i tyle. Czasami doładowuje aku ale z racji że jestem leniwy i nie chce mi się go wyciagać do ładowania muszę czekać na odpowiednią temperaturę na dworze ponieważ nie posiadam garażu.

POZDRAWIAM

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam jestem przed wymianą akumulatora , i gdzie bym nie pytał to każdy mówi inaczej

-czy powinien być typ AGM (ktoś mi powiedział że AGM jest ładowany wyższym napięciem ,jak założę zwykły to się przegrzeje)

-jakie ma mieć parametry (obecnie jest zwykły bosh 85ah-800a ) czy wystarczy varta 80ah f17 740a

-czy przy zmianie parametrów trzeba coś zmieniać w sterowniku

Opublikowano

Witam nic nie trzeba kodować wymienić i tyle najważniejszy jest prąd rozrchu im większy tym lepszy nie musi byc agm

w x3 150kM nie masz klemy ibs tak jak np w e60