Skocz do zawartości

bmw e46 2003r 1.8 mam problem z ubytkiem plynu chlodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam mam taki problem płyn chłodniczy mi ubywa i nie widać żadnych przecieków za to na korku od oleju jest dużo białego nalotu. wiecie może co jest tego przyczyna??silnik pracuje normalnie i trzyma temperaturę...poza tym wymieniałem jakiś miesiąc temu cały płyn chłodniczy. jeżeli jest to uszczelka pod głowica to jaki jest kosz naprawy?? i czy moge normalnie przez jakis czas jezdzic??proszę o pomoc i z góry dziękuje...pozdrawiam..

foto: http://imageshack.us/photo/my-images/442/zdjcie0252q.jpg/

Edytowane przez lubietoo
Opublikowano

Jezeli malo, to wsyp proszek do chlodnic ktory zapycha dziury.

Zobacz czy oslona jest mokra, i sprawdz pompe wody bo u mnie kiedys przez pompe wody pekla chlodnica

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A silnik to jaki? :roll: popraw tytuł, bo zaraz będzie po temacie..proszku zdecydowanie nie polecam :nienie:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nalot nie koniecznie musi byc z plynu. Jezeli robisz krotkie odcinki to nalot jest z wilgoci a plyn moze uciekac np przez pompe lub w innym miejscu ktorego nie widzisz.

🙃🙃

Opublikowano

fel. tylko ze tego nalotu jest bardzo duzo i przez to podejzewam uszczelke pod glowica.

czarny199393

na odpalonym silniku ten przewód jest miękki

Opublikowano
witam mam taki problem płyn chłodniczy mi ubywa i nie widać żadnych przecieków za to na korku od oleju jest dużo białego nalotu. wiecie może co jest tego przyczyna??silnik pracuje normalnie i trzyma temperaturę...poza tym wymieniałem jakiś miesiąc temu cały płyn chłodniczy. jeżeli jest to uszczelka pod głowica to jaki jest kosz naprawy?? i czy moge normalnie przez jakis czas jezdzic??proszę o pomoc i z góry dziękuje...pozdrawiam..

foto: http://imageshack.us/photo/my-images/442/zdjcie0252q.jpg/

Podobny problem mialem codziennie musialem dolewac, to byla uszczelka, kosztow nie pamietam ale drogo nie bylo :cool2:

Opublikowano
no jak się robi taki osad to przeważnie uszczelka pod głowicą ,jak masz odpalony silnik i weźmiesz za ten przewód to jest twardy czy miękki ??

jeśli jest twardy tzn że uszczelka pod głowicą bo się ciśnienie wytwarza w układzie chłodzącym

raz ze zalozyciel watku ma auto z 2003 roku wiec nie ma silnika m43.

dwa w silniku m43 korek do chlodnicy jest do 2 bar, jest to uklad cisnieniowy wiec dlaczego gorny waz mialby nie byc twardy? 2 bary to jak opona.

Opublikowano
dziękuje za wszystkie odpowiedzi... wiecie jeszcze co może to powodować oprócz uszczelki pod głowicą??dodam ze tego płynu ubyło przez miesiac okolo 1l przy ciaglej eksploatacji i nie widac zadnych wyciekow.:/ pomocy :mad2:
Opublikowano

Ja obstwaim u cibie zapowietrzony układ i korek do wymiany a płyn ucieka ci przez korek poporostu korek pewnie jest non stop otwarty i juz nie spełnia funkcji otwarcia - zamkniecia wymien korek odpowietrz ukłąd i powinno byc ok !!

Nie konieczznie musza to byc objawy uszczelki pod głowica :)

Opublikowano
tak jak z u gory ktos pisal ze to nie musi byc uszczelka,wejdz pod auto,popatrz na chlodnice czy niema banana od spody(czy rama dolna sie juz nie ywgiela,jezeli gdzies zauwazysz niebieski osad to mozesz podejrzewac ze tam jest wyciek,jak rtam z rury wydechowej masz siwy dym???,sprawdz wszzystkie polaczenia z silnikiem i chlodnica zanim zabierzesz sie za uszczelke,i wogole ile jezdzisz miesiecznie ,duzo, malo? jakie odcinki,mi kiedys tez plyn ubywal i tez myslalem ze to uszczelka ale jak pisalem chlodnica byla jak banan od spodu i cieklo w jednym rogu ,po wymianie chlodnicy wszystko ustalo az pompa wody padla,po wymianie pompy juz nic nie ubywa,powodzenie,czekam y na odpowiedz!!
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
rafti ok sprawdze to...jezdze z 50-80km dziennie ...jak do rury wydechowej to nie mam pewnosci czy jest siwy dym bo jest zima i cieszko to wyczajic..ale dzieki za odpowiedz sprawdze wszystko i dam znac pozdrawiam...tak w nawiasie jest to benzyna..