Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w październiku kupiłem BMW 320d 2003r. Wiem że podobnych tematów było kilka lecz nie znalazłem takiego co by miał te same objawy. Mianowicie ostatni na ciepłym silniku nie mogę odpalić samochodu przekręcam kluczyk i słychać charakterystyczne stukniecie i to koniec, zero kręcenia rozrusznikiem. Po kilku lub bardziej kilkunastu próbach odpali normalnie. Na zimnym pali od razu. Co może być przyczyna takiego stanu rzeczy. Dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Opublikowano
Zapomniałem dodać, niekiedy się zdarza też że nie mogę otworzyć zamka centralnego ani z pilota ani z kluczyka. Zauważyłem to na ciepłym silniku, na zimnym nie ma z tym problemu. Nie wiem cze te sprawy się łączą czy to już inna historia. Dzięki za odp.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, dziś wyciągnąłem rozrusznik. Sprawdziłem szczotki wszystko w jak najlepszym porządku, mają ok.8 mm.Wyczyściłem co się dało w jednym miejscu było troch czarnej mazi usunąłem ją i dałem nowy smar. Czy przyczyna może być elektromagnes rozrusznika, co prawda sprawdziłem prostownikiem to ładnie wysuwa się i chowa ten czepień z trybem. Próbowałem sprawdzić prostownikiem czy kręci ale chyba mam za słaby rozrusznik bo tylko 4.5A.