Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Pytanie jak w temacie. Który olej lepszy? W przypadku Castrola 0W40 jest sporo tańszy niż 0W30 lub 5W30. Wg ogólnych zasad - im pierwsza cyfra niższa i druga wyższa tym lepiej, a zatem 0W40 wg tego kryterium jest najlepszy i teoretycznie powinien być droższy, a tak nie jest. Wszystkie posiadają "certyfikat" LL04 i rekomendację dla BMW. Są to standardowe ceny w ramach normalnej sprzedazy - wczoraj widziałem 0W30 - 250 zł, a 0W40- 200zł za 5 litrów. Osobiście od pewnego czasu kupuję 0W40 i wymieniam co rok (ok 20 tys. przebiegu), ale nurtuje mnie ta zagadka cenowa.
Opublikowano
Wg ogólnych zasad - im pierwsza cyfra niższa i druga wyższa tym lepiej

No z tą zasadą to nie do końca tak, bo co to znaczy "lepiej"? OW30 jest bardziej rzadki od OW40 w całym zakresie temperatur, powoduje mniejsze opory. Ja u siebie zalewam OW30, tak było fabrycznie i tego parametru się trzymam. Ale 0W40 powinien być tak samo dobry, jeśli trzyma normę LL04. W 99% przypadków nie odczujesz różnicy.

Opublikowano
Wg ogólnych zasad - im pierwsza cyfra niższa i druga wyższa tym lepiej

No z tą zasadą to nie do końca tak, bo co to znaczy "lepiej"? OW30 jest bardziej rzadki od OW40 w całym zakresie temperatur, powoduje mniejsze opory. Ja u siebie zalewam OW30, tak było fabrycznie i tego parametru się trzymam. Ale 0W40 powinien być tak samo dobry, jeśli trzyma normę LL04. W 99% przypadków nie odczujesz różnicy.

Czyli z tego co piszesz wynikałoby, że "droższe technologicznie" jest utrzymanie niższej gęstości oleju w mniejszym zakresie temperatur na osi +, niż wyższej gęstości w większym zakresie na tej samej osi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cena jest głównie zależna od tego w jakiej technologii został wyprodukowany olej, np. oleje ropo pochodne tzw. HC (na bazie mineralnej) są tańsze ze względu właśnie na użytą bazę do produkcji + łatwy proces produkcji tych olejów, droższe będą takie gdzie jest więcej % bazy syntetycznej a najdroższe oczywiście prawdziwe full syntetyki wyprodukowane na bazie np. PAO i Estrów które charakteryzują się najlepszą ochroną dla silnika ale ze względu na skomplikowany proces ich produkcji cena jest jaka jest i dlatego firmy olejowe w większości produkują tańsze HC a najgorsze jest to że sąd zezwolił aby te oleje również nazywać syntetykami i tacy laicy jak my myślą że kupują syntetyk a rzeczywistość jest trochę inna, chyba tylko firma Liqui Moly separuje te oleje na swojej oficjalnej stronie.
Opublikowano

Niestety ale od pewnego czasu juz nawet oleje 0W40 potrafia byc HC a nie pelnym syntetykiem jak to niby na opakowania opisuja.

Stad moze brac sie "dziwna" roznica w cenie..

Swego czasu nawet znalazlem w sieci wewnetrzna notatke (Mobil o ile pamietam), w ktorej byly instrukcje jak tlumaczyc dociekliwym klientom czym tak naprawde jest ich "pelny syntetyk".

Z tego co pamietam to napisane tam tez bylo, ze na terenie Niemiec to nie obowiazuje.. okazuje sie, ze tam tzw. syntetyk musial byc w pelni syntetyczny a nie HC.

Sporo na ten temat sie pisze. Wystarczy poszukac.

Co normy LL-04 to nawet ktorys Platinum w DIS BMW jest wymieniony..

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co pamietam to napisane tam tez bylo, ze na terenie Niemiec to nie obowiazuje.. okazuje sie, ze tam tzw. syntetyk musial byc w pelni syntetyczny a nie HC.

No i to by tłumaczyło dlaczego Liqui Moly oficjalnie podaje które to HC a które syntetyczne.

Opublikowano
A ten nowy Mobil 1 ESP 0w40? Ma tez BMW LL04 dla diesli. Tak sie wlasnie zastanawiam czy to czy Motul 8100 X-Clean 5W40 czy ten Aral...
Opublikowano

Kazdy jest dobry z tych ktore wymieniles.

Na Aralu jezdzi duzo Diesli w DE, jest VollSyntethik i jest tani.

Mobil robi takze bdb oleje (mimo ze czasami brakuje kilku % PAO zeby moc nazwac olej pelnym syntetykiem)

Kup to co dostaniesz z pewnego zrodla.

Opublikowano
Temat o olejach już jest... A olej 0W40 od 0W30 niezależnie od producenta różni się lepkością! Istotne w tym jest to, co jeden kolega wcześniej wspomniał, że charakteryzują się innymi właściwościami smarnymi w różnych punktach pracy. Bez większego rozwodzenia się, 0W40 będzie lepszy na trasy, a 0W30 do miasta na krótkich odcinkach. Najważniejsze w olejach jest to, żeby dobierać oleje do konkretnego silnika i charakteru, warunków w jakich pracuje.
Opublikowano
Chce już kupić olej do następnej wymiany. Na chwilę obecną zalewałem Castrol Edge 0w40 czy olej Millers XFS 0W40 będzie znacznie lepszy jakościowo od Castrola ?
www.scooterkingz.pl
Opublikowano
Są też tańsze oleje Millers'a, choćby i XF, czy Trident. Jest też Motul X-clean, którego można bardzo tanio kupić już teraz w Polsce. A jak już koniecznie Castrol... to ja bym brał tylko w 5l bańkach od sprawdzonego sprzedawcy.
Opublikowano

Czy po Mobilu 0w-40 New Life moge zalać coś o lepkości 0w-30 Np Castrol Slx ?

I czy po oleju "full syntetyk" ale HC można zalać w 100 % prawdziwego synetyka bez szkody dla silnika?

Opublikowano
Czy po Mobilu 0w-40 New Life moge zalać coś o lepkości 0w-30 Np Castrol Slx ?

I czy po oleju "full syntetyk" ale HC można zalać w 100 % prawdziwego synetyka bez szkody dla silnika?

Tak. Tak.

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

Opublikowano

Witam

Ja używam od lat Shell Helix Ultra Extra 5w30 (jest napisane że to "Full syntetyk", ale jaka jest prawda?)

Czy ktoś z kolegów może dokładnie napisać ile rzeczywiście jest wart ten olej, i czy jest rzeczywiście full syntetykiem.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Ja używam od lat Shell Helix Ultra Extra 5w30 (jest napisane że to "Full syntetyk", ale jaka jest prawda?)

Czy ktoś z kolegów może dokładnie napisać ile rzeczywiście jest wart ten olej, i czy jest rzeczywiście full syntetykiem.

Jest to zwykły olej HC (baza mineralna + trochę dodatku PAO + dodatki uszlachetniające).

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CEsQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.omnibus-gh.pl%2Fplik.php%3Fid%3D953&ei=AeP_UOrjDJO3hAeO8YCQCQ&usg=AFQjCNHy5c1TLFlHTYgmYw_vXiLtIL0q0A&bvm=bv.41248874,d.ZG4

Opublikowano
Ktoś leje do swojego Millers XFS 0W40 od dłuższego czasu i zaobserwował jakieś zmiany względem poprzedniego oleju ( jeśli tak to jakiego ) ?
www.scooterkingz.pl
Opublikowano
Jest to zwykły olej HC (baza mineralna + trochę dodatku PAO + dodatki uszlachetniające).

Dzięki bardzo.

Miałem już ten plik z danymi, ale szczerze...to nie wiedziałem jak go czytać.

Na której stronie są dane które mówią o składzie?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na której stronie są dane które mówią o składzie?

http://i50.tinypic.com/mb6fwx.jpg

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam. Panowie pomozcie. E61 530D 2006R. Jaki olej zalac najlepiej? Castrola 0w40 czy lepiej w30? A moze jakis 5wXX ? Moze jakis valvoline czy motul? Zaproponujcie cos bo nie wiem jaki olej byl lany a auto mam od nie dawna i nie wiem jaki byl lany a widze ze troche ubywa na miarce.... wedlog ksoazeczki serwisowej byl wymieniany 20tys temu a wedlog komputera za 7tys wymiana. Ale juz pora najwyzsza na wymiane ale na jaki???? prosze napiszcie jaki wybrac najlepszy.

Na stronie castrola pokazuje by lac ten

CASTROL EDGE TITANIUM FST C3 5W-30