Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, od kilku dni zauważam że na obrotach jałowych słychać stuki w wydechu (na kanale bez zdejmowania osłon stwierdzam, że coś przy łączniku elastycznym lub wyżej) coś jakby momentami było luźne i uderzało w rurę od wewnętrznej strony. Cały wydech napewno nie uderza nigdzie o podłogę, a odgłosy znikają jak tylko lekko wkręcę obroty wystarczy 1000. Co to może być? Jakieś mocowanie, czy może sam katalizator? Czy łącznik elastyczny może takie odgłosy wydawać? Nie występują w jednakowych odstępach, puka czasami trochę częściej czasami trochę rzadziej. Silnik pracuje równo.
Opublikowano
Jak narazie obstawiam katalizator, a raczej jego wkład, że coś tam się oberwało i wpada w rezonanse, kanał aktualnie niedostępny i muszę tak pojeździć jakiś czas :|
Opublikowano

Najgorsze jest to, że jadę autem w góry 600km w jedną stronę i trochę mnie to stukanie niepokoi, a nigdzie do tego czasu nie ogarnę tego :| Mam nadzieję, że w najgorszym wypadku to kat i nie zaszkodzi na trasie, bo nie stuka podczas jazdy. Ogarnę i uzupełnię temat dla potomnych :wink:

EDIT:

Byłem u tłumikarza, stwierdził łącze elastyczne, na odpalonym silniku chwycił wydech redukując przy tym jego drgania i stuków nie było, powiedział również, że jeśli nie czuć spalin wewnątrz auta to nie warto go jeszcze wymieniać. Podał przybliżony koszt wstawienia nowego łącznika 300-400zł, czy ta cena jest realna czy chora ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tez trafiłem na takiego naciągacza jak Ty. Pojechałem w inne miejsce koleś powiedział cena od 160-200. Zapłaciłem 200 zł i do tego dorzuciłem mu czteropak

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Ja też mam jeden i zawsze daję jeden. Trzeba dobrze pospawać, żeby nie było naprężeń.

Ja robię z zaufanym spawaczem (on spawa, ja pomagam, spasowuję...) i ma być ok.

Opublikowano
No to już wiem, że u tych panów robił nie będę, po zimie to ogarnę i już teraz potrzebuję namiar na dobrego fachowca z okolic Lubuskiego, kto by mi to zrobił jak religia nakazuje i abym się nie denerwował, zna ktoś kogoś takiego max do 100km od Zielonej Góry?