Skocz do zawartości

Jakie stalówki 17' do e61 ? HELP

kaczyskate

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Te co pokazałeś w linku mają duże ET i mogą ocierać ale nie muszą, na pewno będą bardziej schowane w nadkolu o 1,4 cm w porównaniu do zalecanych, powinieneś kupić z ET 20 i do E60/61 stalówki są R16. Jeśli chodzi o opony to do E60/61 powinny być 225/50 R17 bo 225/45 mają za mały indeks nośności i być może prędkości również, dodatkowo ich średnica jest mniejsza o 2,25 cm przez co auto będzie obniżone.

Niech kolega najpierw wyjasni dlaczego chce stalowe felgi a potem na nim spy wieszajcie.

Jesli lubi to jego sprawa, jesli natomiast uwaza ze alu w zimie sie niszcza lub tego typu mit to trzeba go uswiadomic, ze to XXI wiek i alu jest lepsze na zime!

jeszcze nie miałem okazji widzieć e60 na stalówkach. Zastanawiałem się podobnie jak Ty, żeby mieć opony zimówki na stalówkach ale czytając podobne tematy i opinie kolegów z forum doszedłem do takiego samego wniosku jak oni: "kto widział e60 na stalówkach?"
http://i.imgur.com/1eobHTS.png

• Zasłużeni forumowicze
No właśnie...kto to widział E60 na stalówkach :D Pomijam Pierdziszewo Dolne. Tego typu auta tylko na alu i to minimum 17". W innym przypadku narażamy się na śmieszność, bo stalowe felgi ani dobrze nie wyglądają ani tym bardziej nie są prestiżowe. I nie ma najmniejszych przesłanek, żeby je stosować.

• Zasłużeni forumowicze

Nie zauważamy stalówek bo nie zwracamy na nie uwagi a po drugie są ukryte za kołpakami, na allegro sporo jest ich do sprzedania.

http://images49.fotosik.pl/1759/e4ffb24d8d85cce5med.jpg

We Fiacie to chociaż był wskaźnik temp. płynu chłodzącego.

Widzę że co poniektórzy to mają jednak syndromy polskiego stereotypu właściciela BMW :duh: .

Facet nie pytał "czy", ale "jakie", może ma swoje powody. Pozostaje patrzeć na ET, ilość/rozstaw otworów, szerokość, w porównaniu do fabrycznych alu i coś się pewnie dobierze.

• Zasłużeni forumowicze
W E60 też możesz wiedzieć jaka jest temperatura płynu chłodzącego i to co do stopnia - wystarczy to sobie ustawić. Przecież wiesz o tym doskonale maciekE60. A co do felg...to niech się nie dziwi, bo to tak jak by kierowca Ferrari zapytał czy może wlać do silnika olej kujawski, bo niby tańszy :D Innych przesłanek do stosowania felg stalowych niż cena nie ma. Więc niech stosuje, kto mu zabroni :) Ale niech przynajmniej wie co inni o tym myślą. W końcu chyba od tego jest forum, żeby wyrażać swoje opinie.

• Zasłużeni forumowicze
E60 na stalówkach widzieć widziałem ale zawsze były to 16' i nie chodzi tu o jakiś snobizm czy nie wiadomo co ale przy 17' stalówka to trochę nieporozumienie takie jest moje zdanie

Stalówek R17 nie produkowano do E60, fabrycznie tylko R16.

A propos autora to chyba zniknął!

A co do wielkości felg to zgadzam się, że żeby auto wyglądało to minimum 17'', natomiast u mnie głos rozsądku nakazał założyć na zimę 16'', bo przy moich przebiegach (50-70tys. km rocznie) bym na felgi i opony zimowe nie zarobił, pomimo że po dziurach nie jeżdżę, ale zima to zima i różne niespodzianki się zdarzają.

• 4 tygodnie później...

Witam. Odkopuje już dosyć stary temat ale przed chwilą spotkałem E60 na stalówkach pod marketem i od razu przypomniał mi się ten temat. Tutaj wrzucam zdjęcie jak wygląda poliftowe E60 na stalówkach... jednym słowem dramat :mad2:

http://img405.imageshack.us/img405/3967/20130205165144.jpg

Pozdrawiam

wlasnie te co pokazal guzior ma moj stary i faktycznie nie widac ze to stalowa felga. 225 opona jak najbarziej sie nadajie na zimowke do e60. swoja droga bym dolozyl na twoim miejscu i kupil uzywki alu. do e46 kupilem 16tki z oponami uzywanymi a bart kubil alusy za 500 zl nie doscyc ze ladne to nie podrapane az mi kopara opadla :D