Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów prowadzących działalność gospodarczą miał styczność z zakupem auta i odliczeniem pełnego VATu od zakupu, rat i paliwa??

Wyczytałem ostatnio o sposobie na odliczenie vatu- dopisuję do działalnosci wynajem aut, kupuję auto na firmę i wynajmuję je :D komuś na 6 miesięcy. Czy ten sposób normalnie przechodzi czy może są problemy jak z bankowozami???

Opublikowano

Rejestrujesz usługi najmu samochodów. Kupujesz auta (nawet luksusowe) i wynajmujesz je na 6 miesięcy. Po ich upływie pojazdy wracają do firmy, a podatek VAT zostaje w 100-proc. odliczony...

Takie rozwiązanie podpowiadają Wojciech Sztuba i Michał Tarka, eksperci podatkowi z TPA Horwath Sztuba Kaczmarek.(...)

Planując zakup samochodów -- mówią Wojciech Sztuba i Michał Tarka -- decydujemy się na krótkookresowy ich wynajem osobie trzeciej (np. innej firmie lub osobie fizycznej). O takie usługi rozszerzamy zatem zakres działalności. Nowe przepisy ustawy o VAT podpowiadają, iż umowa najmu nie powinna być krótsza niż 6 miesięcy. Niech więc taka właśnie będzie! W czasie najmu należy rzecz jasna ustalić czynsz rynkowej wysokości... Załóżmy, że będzie to 10 proc. wartości pojazdu.

W fakturach dokumentujących rozliczenie czynszu wykazać trzeba 22 proc. VAT. Ten w 60 proc. będzie dla najemcy odliczalny, pod warunkiem że jego wysokość nie przekroczy 6 tys. zł w ciągu okresu najmu. Po zakończeniu umowy auto wraca do nas, a prawo do odliczenia 100 proc. VAT przy jego zakupie zostaje zachowane.

-- W dotychczasowym kształcie przepisów realizacja naszej koncepcji byłaby niemożliwa, a przynajmniej nieuzasadniona ekonomicznie. Od czasu jednak, gdy dopuszcza się stosowanie innych form oddania w użytkowanie niż leasing i wyraźnie określa się najkrótszy okres takiej umowy na pół roku -- jest lepiej. W tak krótkim czasie "przepada" tylko około 4 proc. VAT naliczonego przy zakupie -- dodają eksperci.

Możliwości zakwestionowania tego rozwiązania przez organy podatkowe są -- zdaniem ekspertów -- ograniczone. Obowiązujące przepisy ordynacji podatkowej (po uchyleniu wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego art. 24b) nie zawierają klauzuli in fraudem legis (obejście przepisów prawa).

(...)

Nawet jeżeli zastosowanie omawianego rozwiązania z pewnością byłoby ryzykowne przy zakupie jednej sztuki luksusowej limuzyny wynajmowanej przez pierwsze 6 miesięcy prezesowi zarządu na podstawie umowy najmu, to przy planowaniu zakupu tzw. floty, zwłaszcza w strukturach wielospółkowych, warto przemyśleć jego wady i zalety. Zanim jednak zdecydujesz się na to korzystne finansowo rozwiązanie -- zwróć się o wiążącą intrepretację podatkową.

Eksperci podatkowi z innych firm mają jednak wątpliwości.

-- Przedstawiona koncepcja jest interesująca. Trudno byłoby zarzucić jej naruszenie przepisów ustawy VAT. Może być jednak trudna do wprowadzenia, zwłaszcza przy dużej flocie. Pierwszym problemem jest choćby kwestia, komu te samochody wynająć. Nie podzielałbym też optymizmu autorów pomysłu, iż organy podatkowe nie mają żadnych narzędzi zakwestionowania skutków podatkowych czynności, których celem jest obejście niekorzystnych przepisów -- mówi Krzysztof Flis, doradca podatkowy w MDDP.

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Właśnie ten artykuł czytałem ale ciekawi mnie czy ktoś już to stosował w praktyce, a gdzieś na forum mi sie obiło o uszy że ktoś ma zamiar tak poczynić jednak nie mogę znaleść autora.
Opublikowano
Czytając ten artykuł można odnieść wrażenie, iż US i tak znajdzie patent abyś przy takim jednorazowym "numerze" oddał ten vat .Podobnie było z bankowozami.Niby mozna ale to ty musisz udowodnić iż taki pojazd ma uzasadnienie w prowadzeniu działalnosci a często przedsiębiorcy myśleli,iż da radę.Okazało sie jednak iż nie i postepowanie karno-skarbowe.Ja na twoim miejscu poszedłbym do właściwego US ( albo wysłał księgowa ) i niech poprosi o interpretację US czy akceptuję te przepisy i tyle :D
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
U mnie w pracy syn szefa podobny myk stosuje tzn. zarejestrował drugą działalność i swoje auto po spłaconym leasingu Toyota Hilux 2007 wynajmuje teraz od firmy za 200 pln netto miesięcznie.
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano

Na forum Audi A6 jest jakiś gość co tak robił i coś było o tym pisane. Później poszukam.

Sam rozmawiałem ostatnio o tym z księgową bo coś podobnego chodziło mi po głowie. Zawsze to kilka groszy w kieszeni.

Z bankowozami itd to faktycznie wyszły jaja.

Tu mały cytat z A6klubu:

"Przykład Q7 4.2 TDI zakupione w styczniu jako bankowóz. Odliczony VAT i wszystko cacy.Sierpień kontrola policji skarbowej, oraz zwykła kontrola z US i do zapłacenia niesłusznie odliczony VAT wraz z odsetkami powody:

-brak prowadzenia działalności związanej z sektorem bankowym, przewozami gotówki, świadczeniem usług z zakresu konwojowania

-brak uprawnień tzn. żeby bankowóz spełniał swoje zadanie musi przewozić gotówkę, papiery wartościowe itp. a wtedy jasno określają to przepisy konwojowania, żeby być konwojentem trzeba jakieś tam papiery mieć, poza tym trzeba pisać z tego raporty kasowe itd. rozliczać się z kilometrówki ogólnie chore"

Coś jeszcze:

Zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT „w zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego”. Powyższych ograniczeń nie stosuje się do:

pkt7.przypadków, gdy przedmiotem działalności podatnika jest:

odprzedaż tych samochodów (pojazdów) lub oddanie w odpłatne używanie tych samochodów (pojazdów) na podstawie umowy najmu, dzierżawy, leasingu lub innych umów o podobnym charakterze, i te samochody (pojazdy) są przez podatnika przeznaczone wyłącznie do wykorzystania na te cele przez okres nie krótszy niż sześć miesięcy.

Jeszcze cytat:

"Ja mam trzy firmy mój ojciec dwie, brat jedną. Próba wzięcia auta w leasing i podnajmowania go pomiędzy firmami aby odliczyć cały VAT jest bardzo złożona i nie do końca prawnie możliwa. Proponuję wziąć bardzo dobrego radcę prawnego z naciskiem na bardzo, żeby zinterpretował przepisy. Dodatkowo najlepiej wystąpić o interpretację na piśmie do US lub ministerstwa finansów i wtedy masz podkładkę która kryje Cie w każdym momencie nawet zmiany nowelizacji itp.

Ponadto gdyby motyw z wynajmem był do przejścia to mielibyśmy wysyp ofert firm które podnajmowałyby całe floty żeby tylko można było VAT zeskrobać.

Nie twierdzę że jest to niemożliwe, ale ja się poddałem bo dwóch sprzecznych interpretacjach. Jak chcesz to jutro dokładnie spytam sowich prawników jak to teraz wygląda."

Jeżeli auto będzie na firmę i w momencie ubezpieczania agent dopatrzy się, że prowadzisz tego typu działalność to oczywiście masz wyższe składki.

A nawet jak to minie i niechby coś się stało, ktoś inny by prowadził to mogę być potem nieprzyjemności.

Opublikowano
Ja sobie odpuściłem, przy aucie które planuję kupić różnica wyszłaby tylko 4000-4500zł a tyle Vatu często przy mojej działalności muszę płacić przez miesiąc, więc nie warto zaczynać.
Opublikowano
Tak też myslałem, nasz wspaniały rząd dyma spoleczeństwo z każdej strony, nie ma co kombinować, poczekamy może wreszcie wrócą auta z homologacją cięzarową ( choc i tu można spodziewać się rządowych ułatwień :mad2: )
  • 1 rok później...