Skocz do zawartości

[e46 320d] Jak przestawic wskazowke obrotomierza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem prozaiczny, doszedlem, ze mam za niskie wskazanie obrotomierza. Na wylaczonym silniku wskazowka nie zatrzymuje sie na zero.

Wiem juz jak rozebrac zegary i dobrac sie do wskazowek. Pytanie - jak demontowac/regulowac polozenie wskazowki obrotomierza?

Jesli ktos robil i cos poradzi, to prosze o pomoc.

Opublikowano

W E46 powinno być podobnie jak w E39 - jak rozbierzesz licznik i popatrzysz na ośki wskazówek, to zobaczysz takie sprężynki na nich. Cały myk polega na tym żeby wsunąć cienkie i długie szczypce (ja do tego kupiłem długie szczypce i zeszlifowałem je mocno - tak na dosłownie 1-2mm.

Musisz zobaczyć ile mniej więcej masz odstępu pomiędzy wskazówką, a tą sprężynką, zsunąć ją delikatnie w dół żeby mieć miejsce na szczypce.

Łapiesz szczypcami ośkę zaraz pod wskazówką i trzymasz żeby się nie przekręciła, a następnie palcami obracasz wskazówkę tyle ile chcesz.

Po wszystkim podsuwasz sprężynkę na swoje miejsce.

Opublikowano

Korpus, czyli sama wskazowke jak rozumiem? :)

Gdzies widzialem, ze ona sie potem sama poziomuje. Tylko mam to robic na odlaczonym aku, wlaczonym?

Zeby sie wyzerowalo to wtyczki zegarow podlaczyc po podlaczeniu juz aku czy przed?

Opublikowano
Nie wskazówkę (igłę) tylko ten okrągły korpusik w której jest umieszczona i zamontowana na silniczku. Masz rację zerują się i w sumie możesz to zrobić z poziomu testu wskaźników. Elektronika to jedno, a mechanika to drugie dlatego w przypadku odchyłki (po resecie) należy nastawić "ręcznie".
Opublikowano

To takie pytanko co by nowego tematu nie zakładać.

Czy da się za pomocą Inpa lub DIS skalibrować czujnik temperatury zewnętrznej. Nie chodzi mi o różnicę jakie daję czujnik i to co się wyświetla bo już to skalibrowałem w DIS. Chodzi mi czy np jeśli na zewnątrz jest -10 C a czujnik daje sygnał na -5 C to czy da się to jakoś skalibrować???