Skocz do zawartości

Problem z rozruchem oraz odpalanie bez jednego cylindra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, przeszukałem forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, wygląda to następująco:

Przy odpalaniu samochodu na zimnym silniku po przerwie dłuższej niż 2-3 dni nie odpala mi na wszystkie cylindry, nie ma również reguły raz odpala normalnie chociaż dłużej stoi nieodpalany a raz po jednym dniu, początkowo działo się to sporadycznie raz na jakiś czas gdy na prawdę dłużej stał nieodpalany ostatnimi czasy jednak działo się to prawie za każdym razem gdy silnik był zimny. Poczynania jakie wykonałem w tym kierunku to wymieniłem uszczelkę pod klawiaturą gdyż w 2 gniazdach świec zobaczyłem śladowe ilości oleju. Po wymianie sucho lecz dalej występowały objawy. Wymieniłem również czujnik położenia wałka rozrządu co prawda na oryginał lecz używany. Objawy ustają gdy tylko złapie temperaturę średnio jakieś 5 max 10 min i wszystko jest ok, silnik wtedy chodzi równiutko żadnych drgań chodzi jak powinien. tak się działo do tej pory, ostatnim razem natomiast stał 24 godz, temp max -5 stopni odpalił (nie na wszystkie gary) i zgasł ... kręciłem go chwile i zrezygnowałem, przy następnej próbie podłączyłem pod kompa zero błędów, przeczyściłem świece bo były zalane( na 5 i 6 inny nagar,nalot niż na pozostałych) i dalej cisza odpalił jedynie na 2 sek z gazem do dechy. Udało mi się ją uruchomić jedynie na hol i to za pierwszym razem zgasła, drugi raz potrzymałem na 2.5 tys obrotów i od tamtej pory pięknie chodziła paliła na wszystkie gary, obroty równe. dolałem profilaktycznie denaturatu w razie gdyby to była przyczyna wody w baku. Pozostaje jednak obawa co przyniesie jutro, czy nie spotka mnie znów niemiłą niespodzianka iż nie odpali i pozostaje nieszczęsny problem nie odpalania na wszystkie cylindry. tak jak wspomniałem nie ma reguły raz stoi tydzień i wszystko ok a raz po 2 dniach i nie odpali na wszystkie. Mechanicy rozkładają ręce i każdy swoje dziwne. Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem oraz wszelaką pomoc. zapomniałem dodać Silnik m52b20

viewtopic.php?f=72&t=117890

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może cewkę na 5 i 6 masz walniętą, możliwe, że łapie wilgoć po odstaniu i nie daje iskry. Zamień cewki i zobacz czy nagar po zmianie pojawia się na innych świecach, jak tak to do wymiany.

A poza tym to świece kiedy wymieniałeś? Może to one już dokonały swojego żywota?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.