Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - ostatnio nasilił mi się problem gaśnięcia samochodu na zimnym silniku. Problem pojawił się po wymianie świec. Odpala ładnie 1-3 obroty, silnik pracuje równo, jednak gdy już odpali i np włączę wsteczny to silnik potrafi zgasnąć, tak samo jest z włączeniem na Drive, a raz nawet zgasł mi gdy włączyłem światła mijania. Wygląda to tak, jakby dostawał zbyt dużego obciążenia i gasł, ale przecież nie robię nie wiadomo czego, tylko wrzucam bieg i włączam światła.

Dzieje się tak tylko na całkowicie zimnym silniku i do tego nie zawsze - czasem normalnie odjadę, a czasem i 2 razy zgaśnie...

Skrzynia automat, akumulator ma 2 miesiące - Centra Futura (chyba 85 800A), świece nowe 6szt. Beru.

Jakieś pomysły?

Opublikowano
... wygląda na chwilowe spadki napięcia poniżej 10v co może skutkować zamknięciem elektrozaworu przez co auto gaśnie .Sprawdz klemy na akumulatorze, połączenie masowe silnika i napięcie pod obciążeniem na akumulatorze ... może gdzieś jest zwara,lub to przekaznik główny silnika ,biały ...
iZzI
Opublikowano

U mnie były identyczne objawy 2 dni przed wigilią, a w wigilię AKU zmarł na amen - zrobił wewnątrz zwarcie :) Zapnij inny akumulator i powinny problemy odejść w zapomnienie :)

Pozdrawiam