Skocz do zawartości

BMW 118d wysokie spalanie

Goonzoo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do użytkowników 118d. Jeżdżę nim od kilku miesięcy i niepokoi mnie jego spalanie.

Jeżdżę głównie po mieście, krótkie odcinki. Pali mi średnio od 8 do 8,5. W zimę w mieście spalanie wzrosło do 10-11 litrów Przy jeździe bardzo dynamicznej myślę że spalanie wyniosło by około spokojnie 12-14 litrów. No chyba że mi pali normalnie i te silniki tak palą 118d 122km 2005r

Poczytaj, taki wątek był nie dawno poruszany. Krótkie odcinki to nie dla Diesla bo się nie dogrzewa silnik. I sprawdź czy wql się dogrzewa do około 90C. W ukrytym menu licznika.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

W mieście tak ma, było ostatnio w podobnym wątku.. poczytaj. i tutaj ni chodzi o temperaturę tylko o miasto. Dla mnie to spalanie jest ok.

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

No, nie wiem. Mój 120d pali do 8 litrów (tak pokazuje licznik i w praktyce raczej też bo sporo robię na jednym tankowaniu). Na trasie przy 120km/h - 3.9l, miasto normalnie - 6 - 6.5l. Wartości nie są wzięte z księżyca, ale nie jeżdzę na PL ropie :roll:

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Co ty gadasz ziomus ? Niby ze 2litry i 122 konie palą tyle co 3litry 240 koni ? A ja jeżdżę w Warszawie to chyba miasto co nie ? Przyczyna takiego spalania to co innego . Wcześniej miałem Ibize 1.9 tdi 180 koni i ona w wawce palila ok 7 litrów 118 d powinno mieć podobnie.

Błagam Was, to zależy jakie kto odcinki robi i w jakich warunkach. Ja robię odcinki po 6km do pracy a potem z pracy tyle samo, w korkach, nie zdąży się nawet silnik rozgrzać. Na baku robię 500km, a potem pokazuje, że jeszcze 50km mogę zrobić więc tankowanie. Wychodzi jakieś 9-9,5 litra na 100km. Mówię tylko o sytuacji jak jeżdżę calutki miesiąc tylko praca-dom. Nie jeżdzę też powoli raczej mocno przyspieszam ze swiatel i potem czekam na kolejnych :D W cyklu mieszanym pol baku miasto pol trasa spalanie kolo 7-7,5l na 100km.

Nie sadze, ze mam jakis problem z autem, od poczatku jak go kupilem to tyle wychodzilo (juz 3 lata). Termostaty wymienilem jakos rok temu, silnik rozgrzewa sie do 90st. (spr nawet niedawno), spalania mniejszego nie zauwazylem. Wydaje mi sie to normalne , juz ludzie na forum pisali o tym spalaniu jakie maja w tych modelach swoich. Wydaje mi sie, ze modele po FL moga byc oszczedniejsze.

Damianz nie sugeruj sie komputerem tylko policz sobie przy tankowaniach. Komputer mozna wysterowac zeby pokazywal za duzo jak i za malo. Pokazania nie sa az tak wiarygodne, zalezy od kalibracji. U mnie pokazuje w miare ok, zgodnie z rzeczywistoscia.

Moje wypowiedzi dotyczą 120d, a nie 118d, tam powinno być trochę mniej. Niech Ci co mają taki silnik się wypowiedzą.

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

9-9,5 litra w możliwie najgorszych warunkach (krótkie odcinki i korki non stop) to nie 10-11 litrów w wersji nawet oszczedniejszej i to przy normalnej jeździe. Jeżeli tyle faktycznie pali to cos jest nie tak . Jak dostałem 123d na zastępstwo to katowalem ja aż miło po wawce i spalanie nie przekroczyło 10 litrów . Moim zdaniem 118d czy 120d w złych warunkach przy normalnej jeździe mogą spalić 8 maks 9 litrów ale nie 11 .