Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcialem wszystkich serdecznie powitac w swoim pierwszym poście. Wcześniej byłem tylko skrytoczytaczem, ponieważ zawsze znajdowałem odpowiedź na tym zacnym forum bez potrzeby zadawania pytań.

Posiadam e61 530d 2008 w pełnym m-pakiecie po chipie w VTG z usuniętym DPF. Przymierzam się do wymiany kolektora ssącego, ale że przy każdej akcji serwisowej chciałbym zakładać coś bardziej podkręconego i generalnie zwiększać moc. Czy wiecie coś, słyszeliście, próbowaliście na temat customowych kolektorów ssących. Chciałbym zamontować do mojego rodzinego kombi jakiś bardziej usportowiony kolektor ssący. Możecie cos doradzić?

Pozdrawiam

Opublikowano
To wiem :) Ale jak już będę wymieniał to chcę założyć coś co będzie bazą z czego potem się będzie dało więcej mocy wyciągnąć...
Opublikowano

Ja choć trochę interesuję się modyfikacjami silników to nie spotkałem jeszcze jakiś "wydajniejszych" kolektorów ssących do e60.

Swoją drogą to w modyfikacjach silników E60 w celu zwiększenia mocy idzie się bardziej w kierunku: ->wydajniejszy IC np. od 535d -> wtryski też np. od 535d -> luźniejszy wydech i już pęka 300-310PS. Także proponowałbym pójść raczej tą drogą, skoro ori kolektor jest wystarczająco "wydajny". A jeśli musisz zmienić na nowy to zmieniaj i ciesz się nowymi nienaruszonymi klapkami :norty:

Opublikowano

Też szukałem i nic nie znalazłem. Odpowiedź że nie ma, albo nikt się nie spotkał jak dla mnie też jest dobrą odpowiedzią bo nie będę odwlekał decyzji szukając czegoś czego nie ma... Dzięki za odpowiedź :)

Wtryski, IC, wydech, większe turbo też mam w planach modyfikacji, ale na chwilę obecną muszę wymienić kolektor (w zaprzyjaźnionym ASO sprawdzili mi klapki i wyglądają git, ale jest generalnie zapocony i według ich opinii klasyfikuje się do wymiany) i myślałem że da się założyć poprostu coś lepszego niż serie. A np. koletktor z 535 czym się różni? Poprawił by coś? A może ktoś ma doświadczenie z wyspawaniem jakiegoś nowego?