Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem incydent, ze wpadłem prawym, przednim kołem z 30-40km/h na krawężnik i skosiłem znak. Od tego momentu zaczęło mi lekko ściągać bemke w prawo. Czy ten problem był wcześniej, nie odpowiem, bo mam nie długo te e34 i nie zwróciłem uwagi. Ściąga lekko, nie ma tak, że puszczam kiere i od razu rów, nie. Wszystko wygląda na zbieżność, prawda?

Również w prawym. przednim kole słychać stuknięcie jak wjeżdżam z "prędkością" na jakich mały "garb" na drodze, czy mały krawężnik.

Jak myślicie, co to? Wiem, że był już poruszany podobny temat, ale nie było w żadnych mowy o "wpadnięciu" na krawężnik? Oby to była zbieżność...

Opublikowano
Koniecznie sprawdź całe zawieszenie. Może nie będzie dużych kosztów, ja kiedyś w taki sposób wykrzywiłem drążek kierowniczy boczny, z tym, że prędkość była mniejsza (droga po lekich opadach deszczu, stare opony, pies na zakręcie :lol: ) i uderzyłem w krawężnik bokiem koła. Takie stuki jak opisujesz to miałem, gdy była uszkodzona tuleja drązka reakcyjnego. Może to samo jest u Ciebie, ale przyczyn może być więcej. Bez sprawdzenia zawieszenia nikt Ci nie będzie mógł tu pomóc. To trzeba po prostu zobaczyć.
Opublikowano
Gorsze jest uderzenie bokiem, niż wjechanie na krawężnik. Z prędkością to może przesadziłem faktycznie, z 25-30km było napewno, ale nie więcej. I ja wjechałem na krawężnik i wykrzywiło lekko rant felgi. Może nie będzie wielkich kosztów. Jutro jestem umówiony u mechanika.
Opublikowano
Zbieżność to koszt 40 -50 zł na pewno nie 120...

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Ja wjechałem na zablokowanym kółku, bo wtedy hamowałem i inni koledzy z forum piszą mi, że to może być skrzywiona felga. Już gołym okiem widać, że ranty w miejscu wjechania jest zgięty do środka opony. Może jednak to. Przerzucę felgi prawe na lewą i zobaczę co będzie.
Opublikowano
cała geometria ??? kątów : wyprzedzenia sworznia i pochylenia sworznia chyba się nie reguluje, można co najwyżej regulować pochylenie koła ...
iZzI
Opublikowano
Izzi dokładnie nie wiem co wchodzi w zakres geometrii w E34. Pisząc "cała" miałem na myśli wszystkie ustawienia przodu i tyłu jakich można w tym modelu dokonać. Ja w zeszłym roku płaciłem 110zł za geometrię. Następnym razem zapytam w warsztacie co dokładnie jest do ustawienia.
Opublikowano

W rezultacie mam do wymiany wszystkie opony, bo każda bije, prawy przedni tylny wahacz oraz obie tuleje tylnej belki.

Poza tematem spytam, bo mechanik zauważył, że cieknie z silnika. Zobaczył i jest to ropa cieknąca z pompy wtryskowej, z nastawnika. Co w związku z tym trzeba robić? Wymienić cały nastawnik, czy uszczelkę tylko ?

Opublikowano

Panowie, przyjrzałem się sam porządnie, nie zważywszy na słowo mechanika i zobaczyłem, że ropa cieknie spod pompy!! W takim razie szykują się potężne koszta ?

Coś czytałem, że 500zł wyjęcie, uszczelnienie i wsadzenie pompy, prawda to? Konieczne jest wyjmowanie pompy?

Opublikowano
Potężne jak potęzne...zawsze możesz to zrobić sam i zmniejszyć koszty, ewentualnie przynajmniej samemu wyciągnąc pompe jak masz możliwość. Tak czy inaczej tego nie robi się codziennie więc w ostateczności płacąc nawet to 500zł masz spokój na kilka lat na pewno. Poszukaj może ktoś w Twojej okolicy robi taniej.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Tak czy inaczej tego nie robi się codziennie więc w ostateczności płacąc nawet to 500zł masz spokój na kilka lat na pewno

Otóż to, święta prawda! Dziękuję wszystkim za udzieloną mi pomoc!