Skocz do zawartości

<320d> wahania obr w zakresie 2-3 krpm VIDEO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

stało się to nagle, pod obciążeniem przy bucie w podłodze takie akcje dzieją się : (nie potrafię wkleić okna z filmem )

http://imageshack.us/clip/my-videos/39/309bsnmxitxfhobekwsqez.mp4/

dzieje się to na 4,5 i 6 biegu między 2 a 3 tys obrotów

ekonomizer idzie na max podczas wahań obrotów też delikatnie go buja tak jak na filmie

w inpie błędów nie ma

na zimnym silniku na jałowym tak wyglądają pomiary, pod obciążeniem nie robiłem

http://img580.imageshack.us/img580/1830/pomiarw.jpg

Edytowane przez Ranger
Opublikowano
Podmień czujnik obrotów wału korbowego i sprawdź czy problem ustanie. PS. Nie masz żadnego błędu w pamięci SHADOW??

auto odpala normalnie,a podmiana czujnika to grubsza sprawa bo dostęp jest trudny

jak daje lekko w gaz to obroty tak nie skaczą dopiero jak idę pełnym ogniem

ale zauważyłem taką zależność że np na 4 obroty skaczą jak podjeżdżam pod wzniesienie na płaskim to nie występuje albo jest minimalne i prawie niezauważalne

zaczęło się dziać wydaje mi się jak dzień przed ruszyłem dokładnie 4 razy z kopyta ale bez palenia gumy...

pamięć shadow ?

zrobiłem quick test nic niepokojącego tam nie mam

wszedłem w engine - show errors = 0 błędów

chyba że gdzie indziej miałbym to sprawdzać

muszę wyruszyć na nakręcenie parametrów w inpie pod obciążeniem

Opublikowano

Sprawdź w INPA test PWG. Wciskaj powoli gaz do oporu i puszczaj. Jeżeli sygnał napięcia będzie miał jakieś przerwy to możliwe, że przyczyną może być uszkodzenie bieżni potencjometru pedału gazu. Sprawdź także przy nagłym wciśnięciu czy sygnał napięcia nie zacznie falować.

Opublikowano

Sprawdź w INPA test PWG. Wciskaj powoli gaz do oporu i puszczaj. Jeżeli sygnał napięcia będzie miał jakieś przerwy to możliwe, że przyczyną może być uszkodzenie bieżni potencjometru pedału gazu. Sprawdź także przy nagłym wciśnięciu czy sygnał napięcia nie zacznie falować.

gdzie jest ten test PWG w inpie ?

co zaobserwowałem to po rozgrzaniu pocisnąłem 4 przejazdy od 0 do 180 i było OK

po piątym sprincie widocznie jak coś się jeszcze bardziej rozgrzało to zaczęło się dławić :( jak na filmie

Opublikowano
czy to nie jest od sprzęgła ? tak bardzo skaczą te obroty że szok :D sam miałem cofanie się eknomizera natomiast nie było nic z obrotami żadnych cyrków.
szukam
Opublikowano
czy to nie jest od sprzęgła ? tak bardzo skaczą te obroty że szok :D sam miałem cofanie się eknomizera natomiast nie było nic z obrotami żadnych cyrków.

nie znam się ale na chłopski rozum to gdy sprzęgło nie jest rozgrzane jest OK

jak zrobię 4 sprinty to każde następne objawiają się skaczącymi obrotami,

co prawda mam niemal 400 niutów auto ma ok 240kkm z czego 40kkm po chipie

ale znow podobno sprzęgło jest jak w 330d a tam robią po 500-600 momentu i jakoś się nie sypie momentalnie

Opublikowano
tak rzuciłem pomysł ze slizgającym się sprzegłem własnie jak się zagrzeje mocno. To że wytrzymuje wiecej nie znaczy że twoje nie było już zmeczone życiem i się nie poddaje. Ale to znowu pewnie przy ruszaniu też by się cos działo jakieś ciągnięcie. Może to jednak coś tańszego niż zespół sprzęgła.
szukam
Opublikowano

yoshimura01

to dde5 nie ma "cienia"

"Pedał przyśpieszenia " owszem ale nie w bloku pomiarowym silnika i w procentach i raczej wątpię bo jest w grupie błędów krytycznych . Jakakolwiek usterka , rozbieżność pomiaru rezystancji na jednej z 2 szyn powoduje zapisanie błędu .To zaś zapala lampkę "check" i ryb awaryjny aż do wyłączenia zapłonu.

Ranger , zrób logi wszystkiego co się da w sprincie od 1500 obr do czerwonego na 3biegu. W formie filmu i zapodaj tutaj ..

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano
Już dawno nie miałem CRa pod kompem i zapomniało mi się, że nie obsługuje shadow :oops: :wink: Mowa o sygnale napięcia jaki występuje w czasie usterki i jest wyświetlany w Analog values 1, bloki PWG 1 i 2. Jeżeli bieżnia potencjometru jest uszkodzona to mamy "łobuza" na widelcu.
Opublikowano

Ranger , zrób logi wszystkiego co się da w sprincie od 1500 obr do czerwonego na 3biegu. W formie filmu i zapodaj tutaj ..

wyruszyłem dzisiaj z lapkiem i nie mam co pokazać (ze względu na słaby frame rate i brak niepokojących objawów ale jeszcze tutaj zamieszczę filmy z 3biegu)

zrobiłem ok 50km, kilka solidnych sprintów, rozpędzałem się do 200+

redukowałem, dawałem w palnik,((sprzęgło miało co robić) symulowałem przyśpieszanie podczas których przez ostatnie 300km "skakały obroty" .... i ANI RAZU nie wystąpiły niepokojące objawy, ani razu nie było wahnięcia nawet nie odczułem puchnięcia silnika, po prostu kompletnie nic

co zauważyłem ale nie wiąże tej sprawy z tą zagadką że czasami przed odpaleniem nienaturalnie głośno buczy mi coś pod podłogą (pompa paliwa?)