Skocz do zawartości

[320d] M47 - Koniec turbo (film) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Wczoraj na krótkiej trasie sciszyłem radio i usłyszałem dziwny dziwek podczas dodawania gazu. Zjechałem szybko do warsztatu. Pan obejrzał silnik i stwierdził że okolice turbo sa zalane olejem. Dadakowo zauwazylem ze na niskich obrotach cos brzeczy z okolic pierwszego kata. Auto przyspiesza ale nie tak zwawo jak wczesniej.

Poniżej filmik:

https://vimeo.com/56510576

Jesli to turbo, to co i dlaczego spowodowało awarie ???

Edytowane przez Vince
Opublikowano
Witam,

Wczoraj na krótkiej trasie sciszyłem radio i usłyszałem dziwny dziwek podczas dodawania gazu. Zjechałem szybko do warsztatu. Pan obejrzał silnik i stwierdził że okolice turbo sa zalane olejem. Dadakowo zauwazylem ze na niskich obrotach cos brzeczy z okolic pierwszego kata. Auto przyspiesza ale nie tak zwawo jak wczesniej.

Poniżej filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=-mQ6brIQpXI&feature=youtu.be

Jesli to turbo, to co i dlaczego spowodowało awarie ???

Na 100% turbo padło i ten odgłos to prawdopodobnie ocieranie wirnika po obudowie a dlaczego?

Pewnie dlatego że łożyskowanie się zużyło przez nieumiejętną eksplaatację albo po prostu przyszedł czas na wymianę ale gdyby była odpowiednio traktowana to powinna bez problemu wytrzymać 300.000 tys. kilometrów, teraz jedynie regeneracja jeśli się nada lub nówka.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Kolego nie jeździ tak bo kawalki wirnika może silnik zaciągnąc i bedzie gorszy bajzel .Oczywiście caly dolot do czyszczenia
Opublikowano
Ok, dzieki - bedzie hol. A poleci mi ktoś warsztat gdzie moge to sprawnie ogarnąc w wawie ??
Opublikowano
A czy powodem problemu z turbo (zatarcia) może być zle działająca pompa oleju ??
Opublikowano

Każdy porządny mechanik ci to sprawdzi przed założeniem turbinki mi sprawdzał i wyszło coś 6-8 bar chyba ale to tylko liczba którą próbuje wyciągnąć z moich szarych komórek a było 1 msc temu ,

Dobrze że nie żyga olejem z wydechu moze ci kata nie rozwalą :)

Szukaj kogoś typowego od turbin który da ci gwarancje na turbine po renowacji i oczywiście sam założy bo to jest bardzo skomplikowane w tym modelu i bardzo łatwo coś popsuć .Koniecznie wymiana oleju i płukanie silnika ze względu na wióry z turbo i kup sobie do tego sam preparat i jakiś taniutki olej bo na tym też lubią zarabiać preparat chyba 30 zł

Opublikowano
A jakie powinno być prawidłowe ciśnienie oleju dla "zdrowego silnika" M47 ??

Witam!

Dla M47 (przy temperaturze oleju ok. 80°C)

na biegu jałowym: min. 0,5bar

przy 4000obr/min: 3,7 - 4,7bar

Dane z książki Sam Naprawiam.

Ciśnienie jakie podał kolega "vipercp" rzędu 6 - 8 bar z pewnością wypchnęło by uszczelnienie turbiny, a jakie były by tego skutki to chyba każdy wie.

Co do płukanki silnika to jak najbardziej czynność konieczna.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano (edytowane)
Problem rozwiązany. Diagnoza przez telefon pana z STSTurbo była prawidłowa. Wywalona była uszczelka miedzy turbo a kolektorem wydechowym. http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2111&hg=11&fg=50 element 3 (Gasket Asbestos Free). Po wymianie dzwiek pracy silnika wrocił do normy. Koszt wymiany 380zł + 30zł metalowa uszczelka z M57. Edytowane przez Vince
Opublikowano
No też jestem zaskoczony cena ...:)))

Podobno turbo sciagali. Na wszelki wypadek, podczas zakupu uszczelki, zapytałem tez w ASO. Promocyjna cena w aso - 811 zeteł !!.

Opublikowano

W ASO jak zwykle ceny drobnych elementów jak z kosmosu, na allegro koszt zestawu uszczelek to 30zł.

A co do usługi to też cena za wymianę jak z ASO wzięta.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Opublikowano
W ASO jak zwykle ceny drobnych elementów jak z kosmosu, na allegro koszt zestawu uszczelek to 30zł.

A co do usługi to też cena za wymianę jak z ASO wzięta.

Hehe, nie nie. :duh: Cena WYMIANY uszczelki w ASO to 811 zł. Uszczelka kosztowała tam 30zł.

Opublikowano
No to i tak ładnie 811zł za wymianę uszczelki, ciekawe jaka cena usługi bez promocji 1000zł???