Skocz do zawartości

E46 320D - rozladowany akumulator.

kobe4321

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dzisiaj wrocilem do domu po dosc dlugiej podrozy. Poszedlem do garazu, zeby odpalic samochod i NIC. Nie reaguje na nic... nawet na kluczyk, na przekrecanie, na NIC. Prawdopodobnie rozladowal sie do zera przez te mrozy, ktore w PL aktualnie panuja.

Tutaj pojawia sie moje pytanie. Czy moge podjechac samochodem benzynowym i odpalac moja beemke 'na kable' ? Niestety nie mam prostownika, nie mam nic, poza kablami, ktore moge podlaczyc pod baterie samochodu, ktory jest "na chodzie" i pod moj samochod.

Prosze o wasza pomoc, co mam zrobic... poniewaz jutro musze miec samochod na chodzie.

Pozdrawiam,

Kuba

Exx

Na kable bez problemu możesz spróbować ale jak nic się nie zaświeca nawet to sprawdź czy nie poluzowało się coś przy klemach ewentualnie przeczyścić tam i poskręcać solidnie bo to conajmniej dziwne , ale na kable spokojnie możesz spróbować "odpalić".
Jeżeli dużo pracujesz przy komputerze to polecam -> http://pic.20dollars2surf.com/ban_pl_8831_666001.gif http://pl.20dollars2surf.com/?ref=666001 zarejestruj się i zarabiaj przy okazji ;)

Tak, to dziwne... ale chcialbym zaznaczyc, ze nie bylo mnie w PL 5miesiecy, a w tym czasie samochod byl ODPALANY tylko 3-5razy. W tym ostatni raz w pazdzierniku, a mamy juz praktycznie styczen. ;-)

Jutro sporobuje odpalic na kable.

Czytam opinie w necie, ze taka bateria, ktora ozladowala sie do ZERA, jest juz praktycznie do wyrzucenia. W takim razie ile kosztuje dobry aku do naszych samochodow?

Exx

• Zasłużeni forumowicze
250-400 zł, zależy czy chcesz markowy czy mniej znanej firmy; tylko żeby ta benzynka nie miała małej baterii, bo może nie dać rady :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Kurde, ale jak myslicie? Da rade odpalic go na kable, gdy rozladowa sie do zera? W ogole to mozliwe, zeby przez taki czas padl na ZERO? No, tak jak napisalem... na NIC nie reaguje samochod. Na otwieranie/zamykanie z kluczyka, na przekrecanie stacyjki, na nic. Zero odzewu, nawet zadna dioda sie nie zapali.
Exx

Zmroziło baterie i koniec. Zabierz go do domu, sprawdź ilość elektrolitu w celach i ewentualnie uzupełnij. Naładuj przez noc aż zacznie "bulgotać", zakręć nakrętki cel, zamontuj do auta i odpalaj bryke :wink: Zainwestuj w dobry prostownik. Pozdr.

Tu wlasnie problem Luki, bo nie mam pradu w garazu (taki wynajmuje) i chyba przede wszystkim, nie mam prostownika. Chcialem jutro probowac odpalic "dawca-biorca", ale czytajac opinie i wypowiedzie ludzi w internecie... coraz mocniej zaczynam zastanawiac sie czy nie jechac i odrazu kupic nowego, bo cholera pisza, ze taki aku, ktory padl do zera, nadaje sie juz tylko do utylizacji.
Exx

• Zasłużeni forumowicze
Bez problemu odpalaj na kable, ale zrób najpierw taj jak pisze Yoshi, weź aku do domu, dolej do każdej celi elektrolitu, a raczej wody destylowanej, bo to ona paruje, jeśli oczywiście są ubytki, jutro rano podłącz kablami pod odpalony inny samochód, poczekaj z 5 minut, niech Twój aku dostanie trochę prądu i odpalaj, jak później będziesz miał nadal problemy z odpalaniem, to ruszaj po nową baterię, jak będzie ok, no to śmigaj i szukaj przyczyny rozładowującego się akumulatora, sporo było o tym na forum..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.