Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupiłem BMW E39 525 TDS 1998 250000km jest to moje pierwsze auto mam kilk pytan poprzedni właściciel jeżdził na oleju mineralnym ok 6 lat moge wlać pół syntetyk czy bede miał problemy z autem ?? A i co jeszecze trzeba wymienić jakieś paski czy płyny ? Ogólnie to wcale sie na autach nie znam pomoze ktoś ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba koledze pomóc.

Po pierwsze jak nie znasz się na mechanice, to znajdź zaufanego mechanika, takiego z polecenia, który ma pojęcie, a nie takiego, który umie wymienić tylko olej i klocki. Niech ten człowiek zrobi Ci pełny serwis, wymieni wszystkie filtry, wszystkie płyny, nawet hamulcowy, niech zajrzy do skrzyni biegów i dyfra jak wygląda w nich olej, no i podłączenie pod kompa, czyli sprawdzenie wszystkiego czego gołym okiem nie widać, jak stan świec żarowych, wtrysków itp. Nie myśl, że przebieg 250kkm jest oryginalny, no chyba, że są na to twarde dowody, bo my Polacy ukochaliśmy sobie przebiegi w okolicach 200-250kkm :mad2:

Olej śmiało zmień na pół syntetyk, z czasem może i na full syntetyk, ale może nie od razu, bo będzie to zbytni szok dla silnika, choć temat oleju, to temat rzeka...

Na górze strony masz też temat o typowych usterkach modelu e39, przeczytaj go sobie, wiele osób opisało jakie mieli awarie, możesz profilaktycznie zajrzeć w najbardziej awaryjne miejsca i zapobiec przyszłym naprawom. Ogólnie BMW to wspaniałe samochody, ale trzeba o nie dbać i nie szczędzić grosza...

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
aha no dzienki auto kupilem kilka dni temu jak na razie to nie mam z nia problemu dzis jade do mechanika zobaczymy co mi powie czyl jak zmienie z mineralnego na półsyntetyk to nie bedzie mi dymił bo różne juz wersje słyszałem