Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dłuższego czasu marzy mi się BMW e46 330XD. Czytałem sporo, ale potrzebuję trochę konkretnej porcji informacji.

W tym linku jest autko, które mnie urzekło:

http://otomoto.pl/bmw-330-xd-204km-navi-tv-xenon-alu-17-C25364866.html

Mam jednak kilka pytań.

1. To autko to automat, słyszałem że automaty w tych oto modelach są bardzo słabe i wytrzymują krótko czy to prawda?

2. Co ogólnie sądzicie o tym modelu XD? Czy to jest warte zachodu?

3. Nie jestem fanem żadnej marki, ale choruje na nie ze względu na jego super sylwetkę, oraz ten napęd na 4 kółka, ponadto to Niemiecka marka. Proszę wyraźcie swoje opinie.

Opublikowano

Popraw temat na zgodny z regulaminem :!:

Art. Wartość

Numer podwozia WBAED71000JP98587

Kod typu ED71

Typ 330XD (EUR)

Typoszereg E E46 (4FL)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M57/TU

Pojemność skokowa 3.00

Moc 150

Napęd ALLR

Skrzynia biegów AUT

Kolor SILBERGRAU METALLIC (A08)

Tapicerka STOFF JACQUARD/ANTHRAZIT (H9AT)

Data prod. 2004-03-02

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów

S203A ALLRADSYSTEM Napęd na cztery koła

S205A AUTOMATIC GETRIEBE Automatyczna skrzynia biegów

S249A MULITFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S255A SPORT-LEDERLENKRAD Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S2BBA LM RAEDER DOPPELSPEICHE 98 Obr. BMW, st. le. podw. spr. 98

S302A ALARMANLAGE Instalacja alarmowa

S313A AUSSENSPIEGELPAKET Lusterko zewn. z funkcją składania

S319A INTEGRIERTE UNIVERSAL-FERNBEDIENUNG Zintegrowana pilot uniwersalny

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących

S465A DURCHLADESYSTEM System załadunku

S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków

S495A 3. KOPFSTUETZE HINTEN Pas bezp. trzypunkt. i zagł. tył środek

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S609A NAVIGATIONSSYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S650A CD-LAUFWERK Odtwarzacz CD

S672A CD WECHSLER 6-FACH Zmieniarka CD na 6 płyt CD

S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe

S855A SPRACHVERSION ITALIENISCH Wersja językowa, włoski

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S877A UEBERKREUZBEDIENUNG ENTFALL Brak obsługi krzyżowej

S884A ITALIENISCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa w jęz. włoskim

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie CO2

S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Brak konserwacji pokrycia zewn.

S928A REIFENSTEUERUNG Sterowanie opon

Wyposażenie seryjne

S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy

S411A FENSTERHEBER,ELEKTRISCH VORN/HINTEN Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy

S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku

Opublikowano
Osobiście moge polecić Ci xd-ka. Sam przesiadłem sie z oski i jestem zadowolony, choć na suchej jezdni nie odczujesz różnicy, na mokrym, sniegu czy lodzie taaak i to bardzo. Jest gdzies temat o X-ach, o wyższych kosztach utrzymania itp musisz poszukać, a co do auta o które pytasz, wydaje sie być ok, jednak jest z Italii a stamtad rózne auta przyjeżdzają - sprawdź porzadnei i tyle. Co do automatów słyszałem podobne opinie, jednak do 3,0d sa ponoć troche za wrazliwe. Aczkolwiek sa na tym forum ludzie którzy je mają i Sobie bardzo chwalą.
Opublikowano
Przepraszam nie wiedziałem, że należy wrzucić rozkodowanie Vin'u. Właśnie obawiam się tego automatu:) ale wcale wersji z manualem nie widzę:) jak już to kombi:) albo z 2001 roku, a zależałoby mi aby było to jak najbliżej 2004. Powiedzcie mi Panowie jedną rzecz. Czy to prawda ze jeżeli autko nie ma z tyłu liter na klapie tak jak np 330XD albo jak w golfie Golf TDI, to czy jest większe prawdopodobieństwo, że było tłuczone z tyłu. Bo chyba fabrycznie bez tych oznaczeń na tylnej klapie nie wychodzą autka?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak wyszła tak z fabryki to jest wpis w vin - brak oznaczenia modelu.

A dokładnie tak:

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

A i tu rakieta odnośnie Ceny:D Otóż obserwuję to autko, nie jest ono opłacone czyli jakieś 3000pln trzeba dodać do ceny. Ale jakis czas temu stało ono za 22 999. i wtedy zapytałem właśnie ile opłaty wyniosą sprzedawcy, a teraz jak widzimy cena wzrosła o 2000pln a autko dalej nie opłacone:D

@ maniek21112: Dziękuję kolego nie wiedziałem.

Opublikowano
Musisz te auto sprawdzić bardzo dokładnie. Bo bardzo często o czym boleśnie przekonał się mój przyjaciel 330xd może być skarbonką bez dna. Ten model nie wygląda na mocno zjechany. Ja bym się nim zainteresował :D
Opublikowano
A najlepiej będzie jeśli poszukasz 330xi lub 325xi. Oczywiście z manualną skrzynią . 90% problemow mniej.
Opublikowano
A czy wychodziły wersje 330xd z manualem? Obecne mam golfa iv tdi i jestem fanem diesla, nie kręcą mnie benzyniaki mimo swoich osiągów:) wolę jednak dieselka.
Opublikowano
Ale panowie, wierzycie w to, ze mozna dostac ladne 330xd z 2004 roku za 25k pln? Moim zdaniem nie ma opcji!

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Jak nie jak tak. W Radomiu zawsze można liczyć na piękne, tanie i bezwypadkowe auta. Caritas i Jurek Owsiak sponsorują tych i pozostałych innych handlarzy :mrgreen:
Opublikowano

Może i coś w tym jest, że to autko za tanie :)

mam jeszcze to, w manualu, ale nie ma literek z tyłu a vin o tym nic nie mówii brak przydatnego bajeru w postaci multimedialnej kierownicy :

http://otomoto.pl/bmw-330-xd-lifting-4x4-12-2002r-184km-C27338606.html

oraz to klon tej z radomia jednak cena troszke inna:

http://otomoto.pl/bmw-330-bmw-3-330-xd-4x4-full-opcja-C26783354.html

Opublikowano (edytowane)

Ja byłem na tym etapie jakieś 3 miesiące temu i kupiłem 330xd w automacie.

Co do tego konkretnego egzemplarza to mam tylko podejrzenie, że kierownica jest obszywana. Coś mi się odcienie nie podobają, ale to tylko zdjęcia, więc trzeba to zweryfikować osobiście. Poza tym, rzeczywiście wygląda ładnie.

Jak kupowałem to przejechałem się chyba 4., czy 5. egzemplarzami. Mój był z nich w zdecydowanie najlepszym stanie. Potwierdził to mechanik, z którym byłem na oględzinach (badanie lakieru, podłączanie pod kompa itp.).

I jeszcze przed Świętami powiedziałbym, że zestawienie silnika, napędu X i skrzyni automatycznej to mistrzostwo świata:) Jednak wczoraj dowiedziałem się, że padła mi skrzynia, a naprawa wyniesie mnie ponad 3k zł:) Przed zakupem bardzo dokładnie się jej przyjrzeliśmy, ale nie wykazywała żadnych śladów zużycia (perfekcyjna zmiana biegów, brak błędów, wycieków itp., żadnego szarpania).

Tym samym w ciągu pierwszych 3 miesięcy wydatki na auto przekroczą 8 tysięcy zł. Tak na szybko: wymiana olejów i filtrów ~1000 zł, ubezpieczenie 1300 zł, przegub 600 zł, wyważenie wału 750 zł + inne pierdołki jak wyważenie opon, zarejestrowanie, pranie tapicerki ~1000 zł, skrzynia ~3000 zł.

Z ciekawostek: 4 lata starszy Avensis mniej mnie kosztował w ciągu pierwszego roku, a kupowałem opony, akumulator i nawet zakup CB wrzuciłem w te koszty...:)

Z zalet 330xd:

- napęd - na śniegu i mokrym ciężko go wyprowadzić z toru jazdy

- elastyczność - żonka przestała się stresować jazdą i wyprzedzaniem

Wady:

- kosztuje... moje wizyty w warsztacie to jak widzisz z reguły to od 500 do 1000 zł. Ale czego można się spodziewać, gdy do wymiany świec trzeba kolektor dolotowy zdejmować:)

- może jeszcze się muszę nauczyć jazdy tym autem, ale średnie spalanie z ostatnich 6 baków mam na poziomie 10,94l/100km, przy w miarę spokojnej jeździe. Nie wiem jak można zejść poniżej 10l:)

Gdzieś jest tu temat E46 vs A4. Nie chcę psioczyć, ale zaczynam się skłaniać ku kilku opiniom z tamtego tematu, że A4 byłoby lepszym rozwiązaniem...:)

Moja żonka kocha to auto i te "drobne" problemy zupełnie jej nie przeszkadzają. Jednak gdybym miał dokonywać jeszcze raz wyboru (warunki brzegowe: 4x4, kombi, mocny silnik) to wśród Subaru, Audi, Mazda i Volvo, to BMW niestety byłoby co najwyżej w połowie stawki...

Edytowane przez tas23
Opublikowano

No niestety kolego, ale zadbanego egzemplarza niestety nie kupiłeś. Oczywiście BMW jest drogim samochodem, chcesz mieć spokój to wydaj więcej na starcie a będziesz miał przyjemne autko.

To nie chodzi o to, żeby kupić tanio i ponaprawiać, bo oczywiście tak się da, ale takie auto nienaprawiane przez długi czas będzie skarbonką. Naprawisz jedną rzecz, za chwilę będziesz robił następną itd.

Jak w aucie robi się wszystko na bieżąco od samego początku to nic niespodziewanego się nie dzieje.

E46 to dobre auto, zresztą jak każde BMW, ale wymaga troski od pierwszego właściciela :)

Kuzyn ma 330xd 2003 i spala mu średnio 9 litrów żeby nie wiem jak wciskał.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

W momencie, w którym szukałem samochodu obejrzałem wszystkie dostępne w promieniu 200 km od Warszawy i w cenie do 30000 zł. Śmiem twierdzić, że spośród nich mój był w najlepszym stanie. Kupując wiedziałem, że będę musiał wyważyć wał i zrobić przegub - na to sprzedający obniżył cenę.

Skrzynia zachowywała się idealnie jeszcze przez 2 miesiące i padła w ciągu 2-3 tygodni. Zresztą właśnie się dowiedziałem, że konwerter miałem jeszcze oryginalny nieregenerowany od nowości (opinia warsztatu z Józefowa).

Co do spalania, to mi komputer też pokazuje 8,2-8,9l:) Niestety z dystrybutora wychodzą mi zupełnie inne liczby... Nawet wątek założyłem o przekłamywaniu komputera, bo u mnie trzeba doliczyć spokojnie 2l.

Edytowane przez tas23
Opublikowano

No być może masz rację z tym spalaniem.

Jednak uważam, że z Audi nie byłbyś tak zadowolony jak z BMW ;)

Opublikowano
spore koszta jak na początek. Ja w swoją w manualu włożyłem ok 4tyś. od kwietnia i to z zimówkami. Fakt, że jeszcze zostały małe pierdoły. A spalanie jest spore co by nie mówić.. Mi spala spokojnie 10l w mieście:/ ale za to ta przyjemność z jazdy:) Myślę, że jak już ją zrobisz tak jak trzeba to będziesz zadowolony i nie będziesz chciał zmieniać:)
Opublikowano

No właśnie na to liczę. Silnik mam w dobrym stanie, oleju nie bierze, napędy sprawne, skrzynia jutro, albo w poniedziałek też będzie już ok. Nie ma się już za bardzo co zepsuć:)

Jeszcze dopieszczę wnętrze (kierownica się powoli przyciera i zastanawiam się nad obszyciem) i ze dwa lata pojeżdżę. Chociaż S4 B6, albo Forester 2,5xt trochę mnie korcą:)

Opublikowano
a vin masz kolego? ja widzę obszytą kierownice i podejrzany przebieg co nie znaczy, że nie może być prawdziwy:) Rozmawiałeś ze sprzedawcą?
Opublikowano

ja nie widzę mPakietu ... - na dzień dobry kłamstwo

kiera pewnie zorana kupiona za grosze i dlatego obszyta

jakieś jedno zdjęcie w super jakości i na innych kołach - po co

żadnego zdjęcia dziobu vis a vis i brak foty fotela kierowcy