Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Samochód bardzo powoli łapie temperaturę który termostat jest za to odpowiedzialny ?

Witam,

Do wczoraj miałem to samo.

Wymiana głównego termostatu załatwiła sprawę.

Dodam, że wg. mechanika sam termostat (metalowy grzybek) najczęściej pozostaje sprawny. Pęka jego mocowanie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zdemontowałem termostat EGR .Przy próbie wkładania do ciepłej wody grzybek wychyla się i zwiększa przepływ. Po polaniu zimną wodą zmniejsz przepływ ale nadal nie jest zamknięty i przepuszcza wodę .

Czy jego zadaniem jest całkowite zamknięcie obiegu czy ograniczenie przepływu?

P.S Po przejechaniu 10 km silnik ma temperaturę ok 40-50 C

Opublikowano

Kolego miałem to samo w czasie poprzedniej zimy i w tym roku.

Komputer nie pokazuje żadnego błędu.

Kupiłem w www.bmwstore.pl termostat EGR + mały 0-ring (120zł) i sam go wymieniłem.

Nie ma dużo roboty (30minut) bo dostęp jest dobry - z przodu silnika pod pokrywą.

Teraz auto przy -10St.C łapie pełną temperaturę po kilku km jazdy :)

Też zacznij od termostatu EGR, a potem jeśli nie będzie efektu wymień termostat główny - bo gorszy dostęp i chyba cały płyn wtedy trzeba spuścić.

Przy wymianie EGR z pomocą drugiej osoby ucieknie tylko niewielka ilość, którą potem uzupełnisz.

Powodzenia

:cool2:

BMW = Radość z jazdy
Opublikowano
Zdemontowałem termostat EGR .Przy próbie wkładania do ciepłej wody grzybek wychyla się i zwiększa przepływ. Po polaniu zimną wodą zmniejsz przepływ ale nadal nie jest zamknięty i przepuszcza wodę .

Czy jego zadaniem jest całkowite zamknięcie obiegu czy ograniczenie przepływu?

P.S Po przejechaniu 10 km silnik ma temperaturę ok 40-50 C

Spróbuj odkręcić termostat główny i obejrzeć mocowanie. Jak jest całe to wypnij grzybek i sprawdz w wodzie (od 84 stopni powinien się rozsuwać). Jak grzybek do bani to daj znać - mam taki i mogę ci gratisowo przesłać.

Powodzenia