Skocz do zawartości

E46 tourning 2000r. Silnikczek klapy nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Pisze tutaj poniewaz mam problem z moja bunią , a mianowicie... Od momentu kiedy ja kupilem byl problem tego typu iz zaparowana przednia szyba byla(jest) czesta zmora ... Nawiew na przednia szybe leeewdo dmucha (prawie wcale po przylozeniu reki) i z tego powodu czasem czuje sie jak gustlik w czolgu przy odparowanej czesci szyby (czyt. jakies 10cmx30cm). Inne dmuchawy czyli boczne na szyby i srodkowe hulaja jak trzeba (jesli chodzi o sile) ale zas pojawia sie problem z tym iz wieje caly czas cieplym powietrzem nawet gdy na klimatronicu ustawie 16*C czy tez wlacze tzw. 'sniezynke' (leciutka poprawa) co latem jest bardzo uciazliwe ; x . Bylem u 'mechanika' ktory po podlaczeniu do komputera ustalil blad "silniczek klapy nawiewu na nogi" , dodal rowniez ze mam caly czas obieg powietrza z samochodu wlaczony hm. I z takim oto bledem na karteczce wyslal mnie do elektryka gdyz on nie podola takiemu zadaniu. Ja w miedzy czasie pisze wlasnie tutaj a zeby dowiedziec sie od Was co na ten temat sadzicie. Co to moze byc dokladnie, czy to cos powaznego i kosztownego? :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzie włączasz nawiew na szybę? Po prawej stronie masz przycisk do dodatkowego nawiewu na przednią szybę (często mylony z podgrzewaną przednią szybą :wink: ). Jak wyłączysz obieg wewnętrzny to szyby nie będą parować. Jeśli chodzi o ciepło z nawiewu to skup się najpierw na elektrozaworze wody.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zawsze wlaczam na przod i tyl (czyli pierwszy i trzeci przycisk) ale przod i tak nie dmucha. Nie wiem na ile to jest trafna diagnoza 'mechanika' iz powiedzial ze wlasnie mam wlaczony caly czas obieg wew. powietrza bez wzgledu na to czy fizycznie go zalacze czy tez nie (whyyy? :? ) ... Dmuchawa na nogi jak i przednia szybe tez nie dziala stad tez ten blad klapki pewnie. A na dodatek to gorace powietrze caly czas... Hmm, nie wiem na ile ma to zwiazek ze soba ale zaobserwowalem ze jak mi sie zapala kontrolka plynu chlodniczego (co zdarza sie czesto i tez jest niepokojace) przy stale swiecacej czyli naprawde niskim poziomie cieple powietrze nie leci... Dodam ze plyn dolewam hmm raz w miesiacu po litrze do dwoch litrow :mad2: ... Kupilem auto przed mrozami, nie zdarzylem wymienic plynow i co sie stalo? Okazalo sie ze byla woda zamiast plynu i zamarzla mi ... Silnik dostal temperatury ... Odmrozilem, spuscilem wode, wlalem plyn, hula... Czyli poprzedni wlascicel widac mial tez caly czas ten problem i ze wzgledow ekonomicznych lał wode :duh: Pisze wszystko co zauwazylem widze bo moze kogos to naprowadzi i da mi konkretna odpowiedz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze znajdź nieszczelność w układzie i ją zlikwiduj. A co się dzieje jak użyjesz przycisku, o którym pisałem wcześniej (dodatkowy nawiew na przednią szybę, po prawej stronie, nad śnieżynką)? A jak jest z nadmuchem jak dasz na kabinę? Nie falują obroty? Może miałeś ręczną klimę a ktoś założył panel od automatycznej? Podaj vin.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Kiedy naciskam ten przycisk to nawiew zalacza sie na pelne obroty, slychac szum ale na szybe powietrze dalej nie leci ... (leci ale ledwo wyczuwalne jak pisalem wczesniej) Falowania obrotow nie zauwazylem tak wiec jest z tym ok. VIN: WBAAP31040JL10160
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak przeczuwałem, wg vin jest klima ręczna.

Wyposażenie

Składanie Dane pojazdu

Art.

Wartość

Numer podwozia WBAAP31040JL10160

Kod typu AP31

Typ 318I (EUR)

Typoszereg E E46 (3)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji TOUR

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik M43/TU

Pojemność skokowa 1.90

Moc 87

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor TITANSILBER METALLIC (354)

Tapicerka STOFF FLOCK RAUTE/ANTHRAZIT (E3AT)

Data prod. 2000-09-29

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S428A WARNDREIECK Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S433A INTERIEURLEISTEN Listwy wewnętrzne

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S530A KLIMAANLAGE Klimatyzacja

S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy

S660A RADIO BMW REVERSE Radio BMW Reverse (C42)

L801A DEUTSCHLAND-AUSFUEHRUNG Wersja krajowa Niemcy

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Brak konserwacji pokrycia zewn.

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S286A LEICHTMETALLRAEDER Obr. BMW, st. le. BMW Styling

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL