Skocz do zawartości

3.0d E70 jaki olej polecacie i jak czesta jego wymiana.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam zdecydowałem się założyć temat bo bardzo mnie nurtuje kwestia Oleju. Mianowicie auto mam od niedawna i co do Oleju w ASO usłyszałem ,że powinienem go wymienić jak komputer wskaże. Wiem że poprzedni właściciel jeździ juz na oleju 17k km a ja zrobiłem już 7k więć razem jest 24k a komputer milczy. Wkurza mnie to i nie wieżę iż olej tzreba zmieniac tak żadko?

obojętnie co mówią spece z Bmw zamierzam zmieniać co 12-15k i teraz pytanie na co zamienić castrola którego BMW zaleca ?

Wszystkie swoje poprzednie auta (same Japończyki) goniłem na Motulu x-clean 5w30 z czy to będzie dobry wybór również do BMW ?

Błagam tylko nie polecajcie castrola bo dla mnie ta firma to ma dobrych tylko speców od marketingu.

Może Valvoline lub Liqu&moly?

Edytowane przez Shockwave
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Jakbyś kolego odpowiadał na pytanie to moze i byłyby odpowiedzi a tak nikt jasnowidzem nie jest :mrgreen: Edytowane przez sfinks311
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Masz dpf ???

Niestety nie wiem czy mam , z nieoficjalnego źródła dostałem info iz ponoć każda Bmka po 2006r w dieselu ma Dpf. Nie weryfikowałem info....

Opublikowano

Teoretycznie tak ale moze się trafił jakiś "fanatyk" i wywalił :wink:

Daj vin to zobaczę :cool2:

Ja mam dpf i leję Motul 8100 X CLEAN 5W40 od 2 lat i zostaję przy nim.Jest z gatunku tych droższych a do Castrola nigdy nie miałem zaufania i mimo ze bmw zaleca to go nie leję.

Wiadomo iż majac dpf musisz stosować oleje z oznaczeniem LL-04

Wymieniam co 10.000 :mrgreen:

Opublikowano
WBAFF41060L048757 motul to rozumie ,ale żeby odrazu lepkość zmieniać ? od początku latasz na 5w40?
Opublikowano
Tak.Od początku a to dlatego ze często auta jeżdziły w warunkach mrożniejszych jak nasze i stąd taki wybór.I mimo że teraz głownie w cieplejszych warunkach to zmiany nie robię w zadnym aucie na np.5W30 :mrgreen: Filtr wg vin masz :D
  • 1 rok później...
Opublikowano
Odkopuję wątek, gdyż zbliża się kolejna zmiana oleju :) do tej pory leję Motul Eco-Clean+ 5w30 i jeśli nie ma żadnych "lepszych" propozycji to tak chyba pozostanę. Posiadam DPF i nie wiem czy nie zmienic na coś innego patrząc pod tym kątem.. ?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wejdz sobie na stronkę www.zmienolej.pl tam jest chłopak,który siedzi w olejach od lat,ma sklep i handluje amerykańskimi markami Amsoil oraz Millers. To już klasa premium. Ja lata jezdziłem na Motulu,trafiłem na niego i do moich 3 furek biorę od niego. Co do fltrów,też nie ma co dziadować,Mann bądź Knecht. Pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie Amsoil 5w-30, polecam. Nie to auto pod wzgledem kultury pracy silnika.