Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem tutaj nowy więc jesli był już taki wątek to sorry.

Posiadam bmw e46 w którym był silnik N42 1,8i ,jednak został zmieniony na M52TU 2,3. Po zmianie silnika wyszło parę problemów, z jednym z którym nie mogę sobie poradzić to ogrzewanie.

Problem jest następujący:

W aucie jest ustawiona temperatura na 32'C . Nawiew od strony kierowcy i środkowy grzeje średnio a od pasażera leci prawie zimne powietrze. Czym większa moc wiatraka jest ustawiona tym zimniej grzeje, jak jest na minimalnym to leci ciepło ale trzeba na nie długo czekać. Muszę dodać, że pompa wody została wymieniona i temperatura na zegarze jest idealna. Auto się nie przegrzewa ani nie grzeje za słabo. Miałem nadzieję, że to wina elektrozaworu który puszcza ciepłe powietrze do nagrzewnicy jednak po wymianie jest dalej ten sam problem. Wkrótce opiszę jak jest podłączona nagrzewnica.

Z głowicy szlauf idzie do elektrozaworu, z elektrozaworu do nagrzewnicy , z nagrzewnicy do ... i tu był problem ponieważ płyn który powracał z silnika był podłączony bezpośrednio do chłodnicy i tu musiałem zrobić trójnik aby był powrót z nagrzewnicy.

To wszystko , o ile mi się nic nie pomieszało.

Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)

Opublikowano

Tak ,układ został odpowietrzony kilkakrotnie , z odpowietrznika leci tylko płyn ,zero bąbelków. Jest jeszcze jeden problem- z tego co wiem to w e46 inaczej był podłączony układ chłodzenia jak w e39 . Przy zakupie silnika gościu był pewny ,że silnik pochodzi z e46 a silnik M52TU 2,3 był montowany w tych dwóch właśnie autach. Jedno co mnie dziwi tak jak mówiłem o tym jak to podłączyłem ,gdy chciałem podłączyć powrót z nagrzewnicy musiałem sam zrobić trójnik bo go nie było. Z silnika powrót był podłączony od razu do chłodnicy.

A gdzie oryginalny powrót z nagrzewnicy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten silnik ma pojemność 2,5 l. Może ktoś z użytkowników auta z tym silnikiem pomoże.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.