Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie dajcie sie namowic na uszlachetnione paliwa. To mega lipa. Ultinate, vpower, czy inne verwy poza cena niczym sie nie roznia. Nigdy nue tankuje i nie zatankuje nic ulepszonego. Info pewne, wierzcie lub nie:-)
Opublikowano

Co smieszniejsze, osoba ktora tankuje np na Orlenie, ma premie za ilosc sprzedanej vervy :) wiem, bo znajomy pracuje :D

Wiecej sprzeda vervy - wiecej zarobi :D

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na wszystkich stacjach tak jest shell dokładnie tak samo. Placowy ma za zadanie naciągać klientów na v power itd

Od tego zależy jego wypłata ale powinni ich lepiej szkolić bo zazwyczaj pierdzielą straszne bzdury i każdy kto zna temat to ich wyśmieje. Jest bardzo duże ciśnienie na sprzedaż paliw premium bo marża na nich jest dwukrotnie czasem trzykrotnie wyższa niż na zwykłych dlatego są premiowane często podwójnymi punktami, reklamowane wszędzie gdzie się da no i pracownicy mają prowizję od ilości sprzedanego paliwa premium,żeby im również na tym zależało. W zakupie paliwo premium jest droższe ok 3gr od zwykłego na stacji jest to 30-40gr więc jest o co walczyć bo średnia marża stacji na zwykłym paliwie to obecnie 15-20gr

a na paliwie premium marża sięga i 60gr więc to jest kosmiczna wartość i bardzo duży zysk dlatego tak mocno reklamują i stawiają na marketing tych paliw i wmówienie klientowi jakie to zwykłe paliwo jest złe.

Przykład tankujemy zwykłe paliwo 55L po 5,40zł dodatkowo płacimy kartą kredytową:

Marża stacji 55L x 0,2zł = 11zł

Prowizja za transakcję kartą 55 x 5.40 x1.65% = 4.90zł

Zysk = 6,10zł

Tankujemy paliwo premium 55L po 5,70zł dodatkowo płacimy kartą kredytową:

(stacja kupiła paliwo premium 3gr drożej niż zwykłe)

Marża stacji 55L x 0,47zł = 26zł

Prowizja za transakcję kartą 55 x 5,70 x1,65% = 5,20zł

Zysk stacji 20,80zł

Teraz widać o co walczą marketingowcy,placowi i reszta sztabu naciągaczy :?:

Na zwykłych paliwach zysk jest bardzo mały zwłaszcza przy płatności kartą (ok 40% transakcji) za to na paliwach premium bardzo wysoki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dodatki z tańszych STP i Xeramic, valvoline, wynn''s ceny od 15 do 30zł a jakość dość dobra są godne polecenia przede wszystkim działają w odróżnieniu od paliw premium, które maja tak małą zawartość w/w dodatków,że nie ma szans aby coś wyczyściły (do 0,5L na 1000-2000L paliwa śmiech na sali) jedynie mogą zapobiegać powstawaniu nowych zabrudzeń ale i tego nie był bym pewny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dodam i ja swoje dwa grosze na temat paliwa.

Ostatnie święta spędziłem na mazurach u teściów, skusiłem się i kupiłem 40l ropki kupionej tuż za granicą w Bezledach (Rosja). Zapłaciłem 4,5PLN/litr, no i się zaczęło, odpalała jakby na trzy cylindry (zimna czy ciepła) strasznie przy tym kopcąc, no i było czuć, że jest mniej mocy. Zrobiłem 200km trasy (Kętrzyn-Olsztyn i trochę po Olsztynie) i było widać jak paliwo znika, a zniknęło ponad ćwierć zbiornika....

Wracając wczoraj z Mazur zalałem po drodze na sprawdzonej stacji 40litrów płacąc 5,29PLN/litr, myślę, że dobra cena i autko wróciło do normy, widać, że spaliła mniej i moc wróciła, a dziś rano pięknie odpaliła bez kopcenia i na wszystkie cylindry :D

Dodam, że będąc na mazurach wyczyściłem odmę, wymieniłem filtr paliwa, wszystko profilaktycznie i wymieniłem uszczelki miedziane pod dwoma wtryskami, bo się pociły, ale to i tak nie pomogło na działanie ruskiego paliwa...

Już nigdy dziadostwa nie zaleje!!

Mam pytanie do kolegi "małego", bo widzę, że masz dobre pojęcie o paliwach, jakie dodatki są najlepsze do paliw, zalałbym coś bardzo dobrego, żeby przeczyścić układ, zalałem kilka razy STP, ale zbytniej różnicy nie odczułem, powiedziałbym nawet, że żadnej..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.