Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

" 550i – nierówna praca silnika "

Witam

Jestem nowym użytkownikiem więc na początku wszystkim członkom forum CZEŚĆ .

Jestem od roku posiadaczem bmw 550i z 2006r, jestem bardzo zadowolony, na razie autko spisuje się bardzo dobrze,

lecz od pewnego czasu , występuje dziwny objaw. Na ciepłym silniku dojeżdzając do garażu gdy obroty spadają blisko 1000

zaczyna się dziwne skakanie obrotów jak by chciał zgaś , lecz nagle się opamięta i doda gaz wyrówna obroty i idzie równo.

Nie zdarza się to zawsze , lecz występuje taki objaw.Samochód jest z skrzynią automatyczną i jak się to dzieje to jest tzw

skubniecie autem, jak samochód się toczy np dojezdzanie do bramy,garażu.Czy ktoś miał podobną sytuacje i wie co boli

550i :) Będą bardzo wdzięczny za porady i sugestie na temat tych objaw co opisałem.

z góry dziękuje.

Opublikowano

Witaj,

Standardowo każdy Ci zaraz powie "podłącz pod kompa i sprawdź błędy". Ale tu faktycznie zawsze mają rację. Jak będziesz znał błędy to można cokolwiek pomóc.

A tak bez diagnozy to możliwe, że to wina świec lub kabli zapłonowych, może mają gdzieś przebicie. Jak dynamicznie chcesz przyspieszyć to szarpie? Są jeszcze jakieś objawy?

Opublikowano

komputer pokazuje mi wymianę świec za 6tys km ...,

jak przyspieszał gwałtownie to idzie pięknie

jedną rzecz jeszcze zauważyłem że jak jadą spokojnie np 90 km na stałym gazie to takie dziwne uczucie jak by się dławił.

ale zazwyczaj jak mam takie odczucie dają nagle gas , skrzynia zredukuje i idzie pięknie...

sam nie wiem ..

dzięki za odp.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Byłem wczoraj w bmw bawaria katowice . Oddałem samochód , po 2 godzinach Panowie stwierdzili że

nic mu nie dolega pod względem elektroniki ,zero błędów, i za bardzo nie wiedzą co może być przyczyną

tych dziwnych falowań ...

Tato ma m5 e39 on miał kiedyś podobny problem lecz mu się tak działo jak dawał na luz to silnik potrafił zgaś,

a jak nie z gaz to też na chwile pofalował i zaczął iść równo . Wtedy wymienili mu sterownik od silnika

i zaczęło wszystko chodzi idealnie. Tak myślę że z drugiej strony, że u mnie dzieje się to tylko pod obciążeniem

jak skrzynia jest na D. a on ma manula i silnik falował na luzie lub nawet gaz.

Martwi mnie ten problem .

Proszę o jakieś sugestie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Byłem dziś u mechanika podłączył kompa i było 8 błędów

to są ich kody

2b62

2a8a

2a8e

2a83

29c6

29cf

29ce

2f9e

wszystkie błędy udało się skasować , czy ktoś u mnie rozszyfrować te skróty błędów ?

z góry dziękuje

Opublikowano
to za co zapłaciłes mechanikowi, że dał sterte cyferek i powiedział, że nie wie co znaczą ?
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po obu stronach silnika sa pod dwiema przykrywkami odmy. Sprawa tania, tylko ori bmw. Wymiana 0.5 godz. Sprawdz.