Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od zawsze w moim aucie włącznik świateł miałem ustawiony na pozycji "A" czyli w trybie automatycznym. W trybie tym m.in. działa adaptacyjne doświetlanie zakrętów.

Dzisiaj zauważyłem że gdy mam włącznik w tej pozycji nie działają mi w ogóle żadne światła wraz z podświetleniem tablicy :?

Sprawdzałem bezpieczniki i niby wszystkie związane z oświetleniem są ok.

Myślicie że włącznik padł? (w sensie to konkretne ustawienie w pozycji "A" bo pozostałe działają)

Czy może jest to temat do ogarnięcia przed podpięcie do kompa?

Opublikowano

Sprawdzałeś to w dzień czy po zmroku ?

Pewnie nie masz ustawionych świateł dziennych i wtedy w pozycji A nic się nie powinno świecić po odpaleniu silnika.

Możesz zaprogramować dzienne i wtedy będą się one świeciły w dzień a po zmroku przełącza się na światła mijania.

Opublikowano

Mam czujnik zmierzchu.

Sfinks mówiąc o DRL rozumiem że masz na myśli światła do jazdy dziennej?

Nie mam ich aktywowanych(z Arturem aktywujemy je po świętach).

Ale może jest coś być w tym co piszę kolega szatynwroc. Bo Artur ostatnio powgrywał mi fabryczne ustawienia i być może w tej sytuacji aktywowanie świateł dziennych jest już wymagane. Tylko dziwie się że zauważyłem to dopiero po 6-ciu dniach. Być może dotychczas udawało mi się używać auto po większym zmroku i w tej sytuacji czujniki włączały już światła mijania. Sprawdzałem to dzisiaj ok 10tej.

Sprawdzę wieczorkiem i dam znać czy tak jest.

Tylko ciekawi mnie to że nawet podświetlenie zegarów nie działa.

Acha i dodatkowo przy włączniku przy pozycji "A" znajduje się zielona dioda która zawsze się świeciła a teraz już się nie świeci.

To normalne?

Opublikowano

Dokładnie tak było pewnie i stąd tak masz.Podświetlanie też nie będzie działać w tej sytuacji bo czujnik widzi ,ze to jest dzień :cool2:

Zakoduj sobie DRL i będzie spoko :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Ok. Wieczorem wczoraj testowałem i w pozycji A na włączniku świateł wszystko już działało (w sensie odpaliły się światła mijania).

Czyli zakoduję sobie DRL i będzie ok.

Dzięki i wesołych świąt :D !!!

Opublikowano
Panowie chcialem zapytac czy w kazdym x3 mozna aktywowac swiatla do jazdy dziennej?Jesli tak to jak mozna to zrobic?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie chcialem zapytac czy w kazdym x3 mozna aktywowac swiatla do jazdy dziennej?Jesli tak to jak mozna to zrobic?

Jeśli masz na myśli pierwszy model X3, to robi się to dokładnie tak samo jak E46 po liftingu, czyli gdy już odczytasz plik FSW_PSW.TRC szukamy:

DRL_DIMMUNG

wert_01

TAGFAHRLICHT_ECE

nicht_aktiv

GED_FL_ALS_DRL

nicht_aktiv

i zmieniamy na:

DRL_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT_ECE

aktiv

GED_FL_ALS_DRL