Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest ktoś w stanie mi wyjaśnić zasade działania wycieraczek i tej całej manetki z trybem AUTO i sensorem deszczu?

Naciskam w dół właczają się na chwile, naciskam jeden w góre praca wolna, drugi w góre pracują szybko. Nie mam pojęcia do czego jest ten przełącznik/suwak na manetce, jak bym go nie przełączył to nic się nie zmienia, i ten tryb auto, niby działają jak popada deszcz na szybe ale jak jest lekki deszcz to za późno się włączają, muszę recznie zgarnąć... Jest jakiś opis funkcjonowania tego systemu?

Opublikowano
To "pokrętło" na manetce jest po to żebyś mógł sobie ustawić z jaką czułością mają machać wycieraczki właśnie w trybie auto. Jeśli chcesz żeby nie były bardzo czułe to zdaje się na maxa w dół a jeśli odwrotnie to ten dzyndzel w górę. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie to się sprawdza i reaguje na moje polecenia.
Opublikowano
u mnie działa tak jak pisze skovroon ale czasami przy dłuższej trasie jak pada deszcz wariuje ale wystarczy włączyć i wyłączyć tryb AUTO na chwilkę i jest wszystko dobrze
Opublikowano

Gdzieś wyczytałem (nie wiem może w obstrukcji ;) ) kiedyś tam, że pozostawienie w trybie auto może powodować pewne komplikacje - dlatego zaleca się systematyczne "resetowanie" tych ustawień poprzez uruchomienie trybu auto na nowo.

A poza tym to powinno działać jak Panowie wyżej piszą

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
U mnie tryb Auto samoczynnie się wyłącza po każdorazowym zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka. Ma to swoje wady i zalety. U Was też tak jest?
Opublikowano
dokładnie tak samo jest u mnie, po zgaszeniu auto się wyłącza... na drobny śnieg to chyba jakoś ten tryb auto inaczej reaguje, musze poczekać na desz, wtedy bedzie to sprawdzanie bardziej wiarygodne...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyłączanie automatu przy każdym zgaszeniu auta ma sens, bo wycieraczki nie włączą się na drugi dzień bez zapowiedzi np. gdy na szybie jest piach, lód itd.
Opublikowano

Czujnik wycieraczek działa adaptacyjnie, przy uruchomieniu i po każdym oczyszczeniu zapamiętuje "stan szyby" dzięki temu kiedy wycieraczki są już lekko zużyte nie probuje wytrzec dziury w szybie, dążąc do "ideału", przez tą ceche czasem trzeba zrobić reset, bo spada czułość.

Dlatego bez sensu było by żeby wycieraczki w trybie auto działały zawsze, mogły by się włączać w niepotrzebych momentach itp. btw. czy jakiś samochód tak ma ?

Opublikowano
W A4 B7 tryb auto ustawiało sie odpowiednim polozeniem wajchy wycieraczek - raz ustawiony działał cały czas. Z aut które znam to samo jest w hondzie CRV.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sprawdzałem u siebie działanie manetki i niestety muszę stwierdzić że strasznie mnie drażni... jak włącze na auto, czy suwak jest w pozycji dolnej czy górnej nie ma to zadnego wpływu na działanie... wręcz mam wrazenie jak by wycieraczki włączały się kiedy im sie to podoba a nie wtedy kiedy szyba jest zapylona wodą z auta jadącego przedemną lub poprostu deszczem..

Jak sobie z tym poradzić? Czy to kwestia przekodowania na nowo sterownika czy da się jakoś to ustawić z poziomu inpy?