Skocz do zawartości

E34 M20B20 błedny odczyt temperatury ecu?

rpw_2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem, po podłączeniu pod komputer temperatura cieczy chłodzącej na kompie(v-scan multi) wynosi 140 stopni,a wskazówka na zegarze jest wtedy na kresce przed pionem czyli tak jakby na 75 stopniach, podczas jazdy tez nie mam nigdy pionu, zawsze dochodzi do kreski przed pionem, najbardziej nurtuje mnie taka wysoka temperatura, jak myślicie co to może być? czujnik? zegary na desce już wymieniłem i dalej to samo, termostat wymieniony, płyn chłodniczy wymieniony, wisko podobno sprawne(tak mechanik twierdził)

Mam wiec pytanie czy może być tak ze komputer który podłączam (v-scan multi) się myli??

Dodam ze temp powietrza dolotowego ma 192 stopnie co również jest astronomiczna wartością.

Samochód to BMW 520i m20b20.

...wartości tych temperatur są z faktycznie kosmosu,temp.wrzenia płynu to jakieś 130 stopni więc przy tych 140 miał byś niezły gejzer,a co do temp.powietrza to ...w silnikach doładowanych przy dość sporym ciśnieniu doładowania osiągnięcie temp.160 stopni to wyczyn a 190 w wolnossącym ... :duh:
iZzI

Gdybyś miał rzeczywiście taką temp to byś miał albo zablokowany termostat co łatwo sprawdzić albo coś z uszczelką bądź głowicą. Jeśli niby przy tej temp masz płyn na dużym obiegu to wisko by pięknie startowało i robiło wicher. Tak można "mechanicznie" sprawdzić czy rzeczywiście to czujnik przez spięte bądź nie spięte visko.

• Zasłużeni forumowicze
Więc w czym problem?Co do dziwnych fejsów to jak mówią szkłem du... nie utrzesz.Co do temp na desce czujnik do wymiany.Masz dwa czujniki,jeden podaje na kompa drugi na deske.Do wymiany ten drugi
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.