Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Chcę się dostać do kolektora wydechowego

Silnik 3.0 218 KM

W jaki sposób pozbyć się osłony zaznaczonej strzałką ?

http://img90.imageshack.us/img90/5613/obudjpg.jpg

Wygląda na to, że muszę zdemontować kolektor dolotowy i wtryski :mad2:

Mam nadzieję, że się mylę

A może jest jakiś inny prostszy sposób, np. od dołu

Proszę o podpowiedzi

pozdrawiam

Opublikowano

do kolektora wydechowego mozesz sie dostac bez sciagania calej pokryey zaworow, a co za tym idzie wtryskow i kolektora wydechowego.

ja wymienilem kolektor bez sciagnia tego wszytskiego. przydadza sie nasadki 3/8 cala i przedluzki. aby odkrecic kolektor od turbiny, wyciagasz te 3 gumowe zaslepki ktore sa w tym plastiku ktory zazanaczyles. powodzenia

Opublikowano
Kolega powyżej mówi prawde możesz to zrobic tym sposobem ale odkrecenie sześciu śrób mocujacych kolektor do bloku to jest wyzwanie...znajdują się między ta obudową filtra(dolną częścia) i z tym może być problem.Jak zrzucisz kolektor ssący i wtryski i obudowe klawiatury masz wszyskto na wieszku i pelny dostęp.A co się stanie jak nie daj ukręcisz śrube czy szpilke od kolektora???ti i tak bedziesz musiał zrzucić wszystkożeby to naprawić.Sposoby są dwa :ten pierwszy możliwy ale trudniejszy drugi dużo łatwiejszy tylko więcej kręcenia wybór należy do Ciebie :cool2: Pozdro Marcin530d
Opublikowano

powoli do przodu :)

lekka zadyszka była z rurą idącą z intercolera do turbo, ale jakoś poszło

5 nakrętek odkręcone, pozostaje 7

jak do tej pory idzie gładko, puszczają bez problemu

zaślepki do śrub mocujących turbo też jakoś znalazłem

pojawiła się kolejna zagwozdka

jak zdemontować ten uchwyt zaznaczony elipsą:

http://img42.imageshack.us/img42/5613/obudjpg.jpg

widzę od góry jakieś zatrzaski, ale wydaje mi się że w pierwszej kolejności od dołu trzeba coś odbezpieczyć

z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

pozdrawiam

Opublikowano
Żeby ściągnąć ten plastik trzeba płaskim srubokretem przestawić dwa zaczepy ktore patrzac od góry znadują się w dolnej części w poziomie jak spojrzysz z boku na ten plastik zobaczysz takie dwie prostokątne dziurki w ktorych widac taki jezyczek który trzeba podwadzic i odciągnac dół platiku który chcesz wyjąć, gdy zrobisz to samo z obydwoma plastikami to trzeba zsunac całość do góry :)
Opublikowano

witam

Demontaż zakończony sukcesem :)

Pozostaje wszytko jutro poskładać

Mam dosyć istotne pytanie

W jaki sposób dokręcać kolektor ?

Na pewno od środka i posuwać się na boki

Ale jakim momentem dokręcać śruby kolektora ?

pozdrawiam

Opublikowano

Kolektor to nie głowica, ja osobiscie przykręcałbym jak leci jeżeli chodzi o kolejność, tam trzymało 12sztuk śrub M8 więc 15-20niutków max. Ale może ktoś madrzejszy się wypowie albo sprawdzi ktos w TIS jakie są wartości dorkęcania.

Pozdrawiam