Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z silnikiem a mianowicie chodzi o to że auto przerywa podczas jazdy, ciężko wyczuwalne podczas jazdy z jednostajną prędkością ale jednak samochód jakby lekko szarpał. Sprawa o tyle dziwna że owe szarpanie występuje tylko w zimie czyli głównie w jeździe poniżej 0 stopni. Jak już napisałem szarpanie jest b. delikatne i niby nie wyczuwalne przy jednostajnej prędkości ale jak wcisne pedał do końca auto zaczyna przerywać bardzo mocno przy ok 3,5 tys obrotów i obrotomierz staje przy 4 tys obrotów i dalej juz silnik nie wchodzi na obroty.

Filtr powietrza wymieniony, paliwa też, pompa po regeneracji, turbo ładuje ok, przepływka 527 + nowy soft.

Sumienie każe mi wskazywać na pompe ale przed i po regeneracji auto zachowuje sie tak samo (czyli przerywa) więc to raczej nie ona, pompa w baku działa- podaje paliwo.

Jakieś sugestie?

Opublikowano
może gdzieś w ukladzie paliwowym masz wode i przy minusowych temperaturach zamarza ,spróbuj wlac do paliwa jakiegos środka który zniweluje wode :)
Opublikowano

ba mówisz o przerwyaniu... wczoraj wracając służbowym autem w temperaturze -13stopni wpadłem w rejon gdzie momentalnie temperatura spadła do -21stopni p czym golfik zaczął przerywać, gasnąć po wciskaniu gazu a dodam ze byłem gdzieś w nieznajomych mi rejonach dodatkowo w lesie :8)

dorwałem sklep spożywczy kupiłem denaturat i troche sie uspokoiło ale do domu ledwo dojechałem... w książce serwisowej adnotacja ze filtr palwia wymieniony 50tkm temu :!: :!: gdzie ja w 320d wymieniam co 10tkm... wymien filtr dolej dobrego uszlachetniacza i paliwa dynamic z lotosu - teraz na zime jest bez biododatków i płynne jest przy -30 (sprawdzałem) :cool2:

Opublikowano
Do wymiany wężyki przelewu (gumowe zbrojone 3,2mm). Dokręcić nakrętki przewodów wysokiego ciśnienia wtryskiwaczy. Dokręcić śruby drążone "widełków" przelewowych. Ostatecznie oddać wtryskiwacze do sprawdzenia i ewentualnej naprawy. Sprawdzić poprawność odczytu wartości początku wtrysku i w razie odchyłki skorygować wartość.
Opublikowano
Niestety byłem dziś na kompie i wyskoczył błąd -start-of-injection actuator-controller ( błąd 3 stopnie różnicy)- dziwne bo od regeneracji pompy minelo zaledwie 3 miesiace a blad wskazuje na jej uszkodzenie. Fuck :(
Opublikowano
błąd -start-of-injection actuator-controller ( błąd 3 stopnie różnicy)
Sprawdzić poprawność odczytu wartości początku wtrysku i w razie odchyłki skorygować wartość.

To nie znaczy, że pompa jest uszkodzona. Chodzi tylko (albo AŻ) o poprawne jej nastawienie na GMP 1ego cylindra. Czyli tak jak napisałem wcześniej musisz podjechać do tego kogoś kto Ci montował pompę w aucie i niech dokona korekty nastawienia początku wtrysku według wartości z tabliczki znamionowej VP44 do GMP 1 cylindra.

Aha... jeszcze napisałeś, że działo się tak przed regeneracją. Należy sprawdzić stan napinacza i łańcucha napędowego pompy. Słabe napięcie lub rozciągnięty łańcuch również powodują rozjazd wartości początku wtrysku.

Ostatecznie przyczyną może być zacierający się tłoczek przestawiacza kąta wtrysku, oraz upalenie się tranzystora sterującego mocą działania elektrozaworu wymuszającego działanie tłoczka.

Opublikowano

yoshimura01

ok, dziękuję za podpowiedz ale zaraz po regeneracji takiego błędu nie było a teraz po 3 miesiącach taki błąd jest, dodatkowo kiedyś nawet jak szarpanie występowało to nie było błędu...

Opublikowano
Nie było go w pamięci głównej (aktualnej), ale mógł być w pamięci shadow (błędy historyczne - nieaktualne). Fakt faktem coś powoduje nieprawidłową pracę silnika, a jeżeli jest to szarpanie to zapewne będzie to uzależnione od elektroniki pompy - czyli tranzystor. Wiem, że pompa jest po regeneracji, ale czy sterownik również został zdiagnozowany i ewentualnie naprawiony?? Wygląda na to, że nie.