Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu mam przypadłość polegającą na zamarzaniu szyby lub mechanizmu opuszczania przedniej szyby od strony kierowcy. W dodatnich temperaturach jest ok z tym, że na szybie po opuszczeniu i ponownym podniesieniu pozostaje mokra smuga często z brudem/piaskiem który porysował ją już w kilku miejscach. W ujemnych tak do -2 na początku szyba jakby się odrywa i później opuszcza się normalnie. Poniżej -2 tak przy -5 szyba już się nie opuszcza.

W którym miejscu zbiera się ta woda/wilgoć i brudek który uniemożliwia mi otwarcie szyby ??

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Mam ten sam problem. Mialem zakladac identyczny temat. Wedlug mnie szyba tez przymarza u gory tam gdzie styka sie z gorna krawedzia drzwi - jak ostatnio tam lekko popukalem reka to szyba sie opuscila ale mroz byl niewielki (okolo -3).
Opublikowano

Przymarza na dolnej uszczelce - jak się jeździ to woda tam sobie spływa potem odstawiamy auto na mróz, zamarza i gotowe. Co jakiś czas warto tam przeczyścić aby nie urwać linki, czy spalić silniczka. Jeżeli widać brud piasek itp to obstawiałbym, że uszczelka jest już mocno zniszczona, brud (a także woda która potem zamarza i blokuje szybę) się przedostaje i w efekcie przy otwieraniu-zamykaniu okna wyłazi na całą szybę :cool2: \

Obstawiam że tu tkwi problem :wink:

Opublikowano
Wydaje mi się że to normalne że w pewnych warunkach szyby przymarzają. Ostatnio jak stałem w kolejce do mcdriva to z chyba 10 samochodów które podjeżdżały wszyscy kierowcy musieli wysiadać bo w żadnym się nie otwierała szyba. A były też nowe drogie auta. Ja się tym nie przejmuję.
Opublikowano
dokładnie tak. Zależy od warunków i nie ma reguły. Teraz minus 7 a szyba działa, wcześniej było -5 ale z opadami śniegu i auto było czasem mokre to i potem szyba zamarzała :D
szukam
Opublikowano

Powiem szczerze, że do przymarzania się przyzwyczaiłem bo nie często się to zdarza ale ten brud na szybie mnie denerwuje. W dodatku jak słyszę dźwięk "kryształków" pisaku szurających po szybie to ciarki mi po plecach chodzą.

Która to dokładnie uszczelka i jak się do niej dobrać?

Szykuje się kolejna "robótka" na wiosnę. Widzę, że BMW się nie postarało podobnie jak z uszczelką podszybia, wygłuszeniami drzwi - wszędzie problem wodny ;)

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
to że szyby przymarzaja to normalne,raz jest zimno potem ciepło i woda sobie zamarza w uszczelkach.tylko dziwi mnie mechanizm do podnoszenia szyb,bo jest tam na zasadzie linek które są do bani.E36 było wszystko metalowe i tam sie nie psuło,i mechanizm był bardziej mocniejsze niz w e46