Skocz do zawartości

E34 m20 b20 nie działa szybkosciomierz.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bmw e34 silnik m20 b20 -----Witam mam problem z licznikiem konkretnie z szybkosciomierzem nie pokazuje szybkosci i nie liczy kilometrow rownierz nie dziala ekonomizer stalo sie to z dnia na dzien zgasilem auto postalo przez noc i dzis rano juz to nie dzialalo reszta dziala poprawnie czy to moze byc wina jakiegos bezpiecznika czy jest bezpiecznik do zegarow :?: kostki w liczniku sprawdzalem i siedza na swoim miejscu zegary sa z licznikiem kilometrow eletronicznym
Opublikowano
Witam. Podpinam się pod post. Jestem tu nowy założyłem dziś konto i nie za bardzo ogarniam jeszcze na tym forum co i jak ale mam nadzieje że szybko podłapie temat. A mianowicie też posiadam E34 M20B20 z 1989r. Miałem taki sam problem jak Ty Haras tyle że ja miałem zegary tzw. bębnkowe z analowowym liczeniem przebiegiu dziennego jaki życiowego. Prędkościomierz działał ale oszukiwał na prędkości. Przebiegu nie bił a obrotomierz działał jak chciał jak i ekonomizer. Wcześniej czytałem na forum że może to być wina akumulatorków w zegarach kupiłem kosztowało mnie to 50zł, wkurzyłem się bo nie przyniosło to żadnych efektów i kupiłem zegary z E34 2.5 Diesela z elektroniczym wyświetlaniem za 40zł na pobliskim szrocie. Przełożyłem tarcze obrotomierza i tarcze od wskaźnika paliwa bo tam pisało ''DIESEL'' Wszystko wydawało by się fajnie bo i prędkościomierz nie oszukuje przebieg bije dzienny i życiowy ekonomizer i obrotomierz działa. Paliwo pokazuje z tym że po przekręceniu kluczyka resetuje się zegar od paliwa pokazuje przez chwile 80l i wraca na swoją pozycję wskazująć prawidłową wartość. Osobiście mi to nie przeszkadza grunt że działa. Ale problem jest z temperaturą silnika. Po przekręceniu kliczyka wzkaźnik ruszy się ledwo na niebieskie pole rozbierałem licznik i podłaczałem wskaznik na kable do płytki robiąc różne kombinacje tak aby prawidłowo pokazywał temperature i w dwóch przypakach kombinacji wzkaznik idzie na połowe czyli prawidłowa temperatura z tym że dla sprawdzenia robiłem to potem na zimnym silniku a on kłamał. W liczniku z E34 M20B20 ''będenkowy'' na płycie głównej licznka są trzy piny od wskaźnika temperatury a od tego Diesela 2.5 są cztery. Moje pytanie brzmi czy mogę ominąć liczik i podłączyć sobie czujnik bezpośrednio do wzkaźnika tak aby prawidłowo pokazywał mi temperaturę? Bo nie mam ochoty znów wywalać kasy na zegary :(
Opublikowano
haras ,może przestaniesz już zaśmiecać forum nowymi tematami dotyczącymi tego samego wątku...
iZzI
Opublikowano
haras ,może przestaniesz już zaśmiecać forum nowymi tematami dotyczącymi tego samego wątku...

co masz na mysli z zasmiecaniem forum z tym samym tematem jesli ci chodzi o ten post z liczydlem od diesla to przeczytaj kto pisze a tak sie mi wydaje ze od tego jest to forum zeby pytac ,czytac i odpowiadac na zadane pytania jak ktos o to prosi ..no chyba ze sie myle moze do czegos innego to jest stworzone :?:

Opublikowano
tak sie mi wydaje ze od tego jest to forum zeby pytac

jasne "kto pyta nie błądzi" ...ale teraz sprawdz sobie ile jest tematów założonych przez ciebie odnośnie prędkościomierza /szybkościomierza i sam sobie odpowiedz czy to nie zaśmieca forum.Pózniej jak coś trzeba wyszukać to wyskakuje multum tematów z ubitą pianą

iZzI
Opublikowano
tak sie mi wydaje ze od tego jest to forum zeby pytac

jasne "kto pyta nie błądzi" ...ale teraz sprawdz sobie ile jest tematów założonych przez ciebie odnośnie prędkościomierza /szybkościomierza i sam sobie odpowiedz czy to nie zaśmieca forum.Pózniej jak coś trzeba wyszukać to wyskakuje multum tematów z ubitą pianą

:roll: ok o to chodzi wiem zauwazyłem ze sa 3-y szt ale jak pisalem tego posta to mialem problem z netem i dla tego sa 3-y tematy takie same chcialem usunąć dwa ale nie bardzo wiem jak :mrgreen:
Opublikowano
tak zrobiłem zamówiłem na allegro zegary do mojej wersji silnikowej. Koszt 40zł dzięki za pomoc Wesołych świąt życze koledzy :)