Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, mam problem bo chce kupic siostrze BMW e36 compact ale ona kupila we wrzesniu Opla Tigre, wiec należało by ja sprzedac i kupic BMke. Ale gdzies wyczytalem kiedys tam ze jak sprzedam auto do pol roku po rejestracji to musze placic jakis drugi podatek czy cos takiego? :( Mozecie to troche rozjaśnić? auto kupione za 3500zl jak to ma znaczenie

Pozdrawiam

Opublikowano

Do 6 mcy jak użytkujesz i w tym czasie sprzedasz ( wnioskuję iż nie prowadzisz handlu samochodami ) to musisz zapłacić normalny podatek dochodowy od różnicy transakcji zakupu i sprzedaży

Jesli sprzedasz auto po 6 m-cach od daty zakupu to tego kosztu nie ma i tyle

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Dokładnie tak. Mówiąc prościej. Jak sprzedasz auto do 3500zł, podatku nie ma. Jak sprzedasz za 4000zł, to płacisz podatek dochodowy od 500zł :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak to by było zbyt pięknie. Jeżeli auto jest warte więcej to płacimy podatek od wartości rynkowej minus cena zakupu. :)

Generalnie jak się to nie zdarza często i odsprzedamy auto niby za tę samą cenę to urząd skarbowy nie powinien ganiać, bo auto mogło się nie podobać, mieć problemy itd. Byle za często się to nie zdarzało.

Opublikowano
nie jestem handlarzem poprostu auto jej nie pasuje i juz wsadzili w nie 2000zł wiec chce sprzedac za 5000zl i do widzenia, nastepnie kupic compacta 316 bo bmki znam jako tako, napewno jest prostszy w obsludze niz ten opel. wtedy rozumiem podatek od 1500zł. Stawka 19%?