Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam spory problem. Po nocy auto nie chciało mi odpalić więc odłączyłem akumulator aby go podładować. Gdy go wyjąłem, zamknąłem bagażnik. Teraz nie mogę go otworzyć. To nie zamrożenie, bo odmrażacz już użyłem i nic. Co teraz począć? Czy pozostaje mi jedynie wezwanie jakiegoś specjalisty?

Proszę o szybką pomoc.

Dzięki.

P.S. Auto to BMW E39 525 tds, sedan z 1996 roku, dodam, że tylne siedzenia się nie składają więc nie ma dostępu do bagażnika od środka samochodu.

Opublikowano

jak masz zamek w klamce kierowcy to kluczykiem otworzysz

tylko mocno musisz przekręcić poza pierwszy opór

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli oparcie się nie składa, to na pewno się wykręca. Zdejmij siedzenie (szarpnij je do góry), wyjmij zagłówki i poszukaj nakrętek do okoła oparcia, ktoś to zamontował, to Ty pewnie możesz wymontować. Następnym razem nie domykaj bagażnika, najlepiej podłóż jakąś szmatkę na zamek.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano (edytowane)

Ale kolega chyba nie może otworzyć bagażnika, bo nie ma akumulatora. Jak tak, to można podłączyć prąd pod maską auta i otworzyć wtedy.

W komorze silnika masa jest na kielichu, na takiej dużej śrubie, a + przy silniku pod takim zamknięciem z oznaczeniem chyba b+.

A jak masz centralny zamknięty i nie możesz otworzyć maski, to musisz włożyć kluczyk w drzwi kierowcy i mocną przekręcić. Żeby się otworzyły musisz pokonać opór dwukrotnie. Trzeba go przekręcić dosyć mocno, żeby się otworzyły. Później już wiesz co masz robić.

Zamek w klapie działa tak samo ale czasami nie idzie otworzyć.

Edytowane przez ak105
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się, że w sedanach powinna być pod tylnym siedzeniem linka do awaryjnego otwierania bagażnika, pod prawym siedziskiem.

Obiło mi się o oczy jak oglądałem totoriale na youtube. Nie pomyl tylko z awaryjnym odłączaniem akumulatora ;)

Albo rada z innego forum:

"You have to really force the key left to pop the trunk. As in, "man, any harder and I'm going to twist this key off" and then it pops open. You're using the key to manually turn the entire latch mechanism so it takes a fair bit of force."

• Moderatorzy
Opublikowano

Przekręć zamek kluczykiem w stronę otwierania poza opór(są dwa opory :mrgreen: )

A jak masz otwarte auto to otwórz maskę i zapodaj prąd na + umieszczony na kolektorze,a - na kielichu i będziesz miał jak z podpiętym aku.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedzi.

Z otwarciem maski na szczęście nie mam problemu ;]

Jutro z rana podłączę prąd pod maskę.

Pokonać drugi opór próbowałem ale obawiam się, że kluczyk zostanie w zamku i dopiero zrobi się bigos, więc się już nie będę siłował. :)

Opublikowano
w sedanie napewno pod tylnym siedziskiem po prawej stronie jest linka awaryjnego otwierania bagaznika tylko uwazaj bo chyba nie wsyztskie ale jakies modele mialy tez awaryjne odciecie zasilania:(