Skocz do zawartości

E34 m50b25 Sonda/katalizator pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z sondą. Zaczne może od początku. Jak kupiłem tą e34 to po odpalaniu torche zaczęla szarpać obrotami i później chodziła normalnie. Wymieniłem sonde na uniwersalną i było to samo. Po odpięciu sondy auto zaczęło jeździć na fabrycznych ustawieniach i było wszystko dobrze. Pojechałem na szrot gość mi dał oryginalną za grosze i jeździ teraz w kratke. Np. podłącze ją i przez załóżmy 2 dni jeździ normalnie, dynamicznie bez problemu , później nagle np w trasie spadają obroty i nawet gazu dodać nie moge, jak odczepie sonde zrobie troche kilometrów bez, podczepie i znowu jest ok. Zastanawiam sie nad tym że może kat jest zapchany i sie po jakimś czasie komp sie adaptuje do nadwyżki spalin. W sumie sonda jest przed katem, czy może to wpływać na zachowanie sondy??

Opublikowano

Nie, nic nie lutowałem. Sonda oryginalna. Nie wiem o co może chodzić. Dzisiaj z rana podczepiłem wtyczke i śmigałem chyba z 10km i bylo dobrze. Aż nagle na prostej drodze na piątce brak mocy, brak reakcji na gaz. O co może biegać ??

To już jak pisałem jest trzecia sonda. Pierwsza i druga były jeszcze "dziwniejsze". Po odpaleniu na ciepłym falowały strasznie obroty przez 1-3min i sie uspokajał i normanie. Błagam o pomoc.

Opublikowano
Samochód na Siemensie czy na Boshu? Mi w motoryzacyjnym sprzedali zwyklą uniwersalną sondę, a na Siemensie powinienem mieć tytanową 5V. Po jej założeniu miałem objawy podobne do Twoich. Szła normalnie, a za chwile brak mocy.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Te uniwersalne są do niczego kolego :wink: Kup już lepiej używkę ori i podmień a najlepiej od kogoś wcześniej pożyczyć i zobaczyć jaki będzie efekt
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Sonde mam oryginalną boshowską, wcześniej była uniwersalna jak pisałem. Z tego co kojarzę to chyba m50 były na akcesoriach bosha, chyba że jestem w błędzie?? Już naprawde spończyły mi sie pomysły co to może być. Może podać vin to ktoś mi dokładnie powie jaka tam musi być sonda.
Opublikowano
Nie wiem jak 2.5, ale 2.0 z serii M50 były też na Siemensie.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Siemens ma troche inną wtyczkę i by nie pasowała chyba, zresztą mam przepływke i inne części bosha. Ta sonda powinna mieć 4 kable i ma, ta raczej powinna być ok. Dzisiaj robiłem adaptacje kompa od nowa 2 razy i po uruchomieniu to samo. Może to być związane z podgrzewaniem sondy??
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kolego, ja tez mam podobne objawy do twoich, z tym ze jak narazie nie miałem czasu tego naprawic i jak sadze u mnie problem moze tkwic głebiej... wyczytałem juz tu na forum ze moze byc padniety przekaznik sondy. Taka moja podpowiedz,,, Tu masz linka poczytaj sobie;

http://forum.bmwautoklub.pl/viewtopic.php?t=10622 lub od strony nr 6, a najlepiej cały artykuł, bo jest ciekawy; viewtopic.php?f=71&t=196696&start=75 Ps. jak naprawisz to napisz, co było :wink:

Ps. u mnie przekaznik jest ok, wiec zostaje sonda lub cos innego :duh:

Edytowane przez Martinez BMW 525
Opublikowano

Czy jesteś na 100% pewien że to sonda, może problem tkwi gdzie indziej. Ja u siebie mam uszkodzoną sondę nie oscyluję tak jak powinna mimo to silnik pracuje normalnie i na moc od początku do końca.

2 sprawa kolega niedawno robił swapa z 2.0 na 2.5 i przez jakiś czas jeździł bez sondy auto jeździło normalnie.

Instalację masz raczej na pewno boscha sprawdzić to możesz albo pod maską, albo na www.RealOEM.com

Sztuką jest zabić muchę boczną szybą
Opublikowano
Tak, bez sondy bedzie jeździł normalnie, w sumie troche bogatsza mieszanka...Ale właściwie problem rozwiązał sie sam. W końcu podpiąłem sonde i akurat wybrałem sie w dłuższą trase i do tej pory działa normalnie. Myśle że sie w końcu "dostosowała". Ogólnie to dorwałem taki egzemplarz tej e34, która na udokumentowany przebieg od A do Z 160tys. Bo gość min jeździł tylko do pracy 2km i też była niedogrzewana i też stał długo w garażu. Przez takie jeżdżenie, przez to co słyszałem kat może sie zapchać, po za tym jak przygazuje to go słychać. Musze go wyciąć w piździec...
Opublikowano
Kolego, ja tez mam podobne objawy do twoich, z tym ze jak narazie nie miałem czasu tego naprawic i jak sadze u mnie problem moze tkwic głebiej... wyczytałem juz tu na forum ze moze byc padniety przekaznik sondy. Taka moja podpowiedz,,, Tu masz linka poczytaj sobie;

http://forum.bmwautoklub.pl/viewtopic.php?t=10622 lub od strony nr 6, a najlepiej cały artykuł, bo jest ciekawy; viewtopic.php?f=71&t=196696&start=75 Ps. jak naprawisz to napisz, co było :wink:

Ps. u mnie przekaznik jest ok, wiec zostaje sonda lub cos innego :duh:

A próbowałeś odpiąć sonde, jak odepniesz i zacznie normalnie jeździć, to coś z sondą...