Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Czy ktoś z Was zna jakieś firmy które doposażają F30? Mam podstawowe Audio z którego tak sobie jestem zadowolony, a chciałbym HiFi, bądź poprawić je w jakiś sposób.

Ponadto czy przy przeróbkach audio w trakcie trwania gwarancji, tracę ją?

Opublikowano
tracisz chyba że przerobić w ASO

Na jakiej podstawie? O ile nie robi się jakichś extremalnych przeróbek ingerujących w konstrukcje czy instalację elektrycznę nic nie stracisz.

W ASO mogą co najwyżej postraszyć(i zapewne to zrobią jak zapytasz) ale nie mają takiego prawa - "pogoogle'uj" sobie na ten temat bo nie Ty pierwszy masz podobne obawy. Poza tym w ASO o car audio nie mają bladego pojęcia.

Ziomek skąd jesteś? W każdym większym mieście jest po kilka firm robiących takie rzeczy na co dzień.

Nie będzie to dla nich żadne wyzwanie - stosunkowo prosta robota. Jak nie jesteś jakimś mega audiofilem to za stosunkowo nie dużą kasę sprawisz sobie bardzo fajne granie. :8)

Opublikowano
Z Kielc mamy tu fabryke dźwięku podstawia się wzmacniacze i inne cuda wiem jak to działa;) Komuś kiedyś nie chcieli gwarancji uznać w vagu
Opublikowano
Komuś kiedyś nie chcieli gwarancji uznać w vagu

To się niestety bardzo często zdarza ale fizycznie nie mają takiego prawa.

Podobnie jak nie mogą zabronić podczas gwarancji stosowania zamienników czy korzystania z usług niezależnych warsztatów.

Fizycznie musieli by Ci udowodnić, że dokonane modyfikacje czy zastosowanie tych rzecz(części) spowodowało konkretne uszkodzenia przez co mogą nie uznać gwarancji. Zdaje się prawo unijne to reguluje i wymusza respektowanie takich właśnie przepisów.

Temat rzeka - jak ktoś zainteresowany to odsyłam do googla.

Znam osobiście wiele osób, które w autach na gwarancji robiły nie tylko audio ale również obniżali zawieszenia, modyfikowali układy wydechowy i dolotowe itp.

Gwarancji nikt nie stracił choć komedie się zdarzały... :wink:

Opublikowano
Z Krakowa jestem, muszę się rozejrzeć tutaj za jakaś solidną firmą która to dobrze zrobi i niedrogo. Myślicie że w 1000pln mogę sie zamknąć?
Opublikowano
Z Krakowa jestem, muszę się rozejrzeć tutaj za jakaś solidną firmą która to dobrze zrobi i niedrogo. Myślicie że w 1000pln mogę sie zamknąć?

Niestety ale to trochę za mało. :roll: :?

Na pewno wyraźnie poprawiło by to sytuację w stosunku do serii ale to jeszcze nadal nie będzie to... i szału nie będzie. :roll:

Za taką kasę kupisz jakiś w miarę przyzwoity(ale raczej budżetowy) zestaw głośników i wytłumisz przednie drzwi.

Warto jednak dołożyć jeszcze kilka setek(a najlepiej drugi raz tyle) i kupić ciut lepszy zestaw głośników na przód(jako podstawę całego grania) a wszystko zasilić jakimś, nawet nie wielkim, wzmacniaczem. Wtedy gwarantuję Ci, że będziesz zadowolony i zestaw zagra ładnie, czysto dynamicznie i nie będzie trzeszczał gdy zechcesz posłuchać ulubionego kawałka nieco głośniej.

Pamiętaj, że tu jak ze wszystkim - apetyt rośnie w miarę jedzenia i lepiej kupić raz pożądnie niż potem pluć sobie w brodę, że pożałowało się 2-3stówki na znacznie lepsze głośniki(wzmaka można zawsze dołożyć z czasem).

Nie wiem jakiego typu muzyki słuchasz ale jeśli lubisz dynamiczne kawałki, z mocnym wyczuwalnym "kopnięciem" basu to warto kupić niejako "na zapas" wzmacniacz 4ro kanałowy(2 kanały wystarczą do zasilenia przednich głośników) a z czasem jeśli uznacz, że brakuje Ci basu i dynamiki będziesz mógł zwyczajnie dokupić subwoofer i błyskawicznie go podpiąć(bo instalacja będzie gotowa).

Zresztą jak pojedziesz do solidnej firmy na pewno doradzą Ci jak zrobić tak żeby było dobrze i żeby nie zbankrutować.

Wbrew temu co mówi wielu "domorosłych pseudo specjalistów", dobry fachowiec(mądrze dobierający sprzęt) i solidny montaż to co najmniej połowa sukcesu! :8)

pzdr

Opublikowano
Aby uzyskać nagłośnienie 676 musisz dodatkowo dołożyć głośniki centralny , twitery w przednich drzwiach , poprowadzić sygnał glosnikowy z radia do wzmacniacza montowanego z tylu + can i ponownie poprowadzić sygnał do każdego glosnika od wzmacniacza. Osobiście jakbym planował taka przeróbek przerobilbym na system logic7 sterowany swiatlowodem ponieważ system 676 w porównaniu z Twoim to prawie żadna różnica.. Dopiero w logic7 masz equalizer ...

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety BMW słynie ze słabej sceny muzycznej w podstawowych zestawach audio...

Wymienić zawsze można, ale UWAGA, że doposażenie już podczas wizyty w ASO zostanie wykryte od razu.

Aktualnie ASO używa systemu online, więc ZARAZ po podłączeniu auta następuje weryfikacja wszystkich modułów auta z fabryczną listą (podaną przez Ciebie przy składaniu zamówieniu auta), doposażenie wyjdzie na jaw od razu i gwarancja zostaje COFNIĘTA na całe auto (lub rzadziej) na dany moduł plus mu podległe.

Chyba nie warto ryzykować?

BALCAMP.PL
Opublikowano
Na jakiej podstawie moga cofnac gwarancje np na silnik po tym jak sie doklada wzmacniacz audio ?

Zapewne na podstawie Warunkow Gwarancji, ktore masz z kompletem dokumentow

Opublikowano
Czy zmiana listw wewnętrznych oraz pokrycie tapicerki skórą również skutkują utratą pakietu serwisowego i gwarancji? Czy każdy serwis tak samo na to patrzy?
Opublikowano
Na jakiej podstawie moga cofnac gwarancje np na silnik po tym jak sie doklada wzmacniacz audio ?

Zapewne na podstawie Warunkow Gwarancji, ktore masz z kompletem dokumentow

Gwarant moze wpisac byle jakie bzdury jest na szczescie nad gwarantem prawo Polskie i Europejskie.

Podstawa do utraty gwarancji innej czesci nie zaleznej od zmienionej poza aso jest wg prawa malo realna aczkolwiek nie zarzekam sie ze nie mozliwa:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

z informacji zdobytych 3 tygodnie temu (bezpośrednio z 2 serwisów BMW) odpowiedź brzmi: nie :(

mam jednak nadzieję, że oznacza to bardziej "jeszcze nie" niż "nigdy"

na moją prośbę zostało sprawdzone w bazie części, czy można zamówić tempomat do F30 jako oddzielną "część" (w ramach doposażenia) i nie została ona odnaleziona w bazie danych :(

do E90 jest taka możliwość i serwisant mówił, że też chwilkę to potrwało zanim się takowa pojawiła, ale jak twierdził (dość pewnym głosem), że skoro jeszcze jej nie ma (względem czasu od wprowadzenia modelu na rynek), to są "marne szanse"...

jeśli ktoś będzie mógł to zweryfikować, to czekam na info :)

(sam zamierzam o to zapytać za kilka miesięcy - przed okresem wakacyjnym )

pzdr!

Opublikowano
Tempomat jest fajny. Nie mając go, korzystam z funkcji "limit", czyli ustalam prędkość podróży i tylko trzymam nogę na pedale przyspieszenia już nie przykładając uwagi do siły nacisku.
17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano

mam tempomat (werjsa e90 lci prawie "nczym" nie różni się pod względem obsługi systemu idrive) i dla każdej prędkosci mogę włączyć "speed limit", zapala się dźwiękiem jak przekroczysz wg licznika zadaną przez kierowcę wartość, wyłącza się gdy prędkość spadnie 5km/h od zadanej...

wchodzisz w ustawienia samochodu, w podmenu masz ikonkę, ustawiasz wartość i działa...

opisałe funkcję "speed limit" , nie ustawienia aktywnego tempomatu...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

dokładnie tak. To co AO opisał to "speed limit warning" czy po prostu "speed warning".

To co miałem na myśli pisząc "speed limit" to nic innego jak ogranicznik prędkości. Załóżmy, że ustawiasz go na 50kmh, ruszasz spod świateł, noga w gaz na 3/4, automat zmienia biegi, auto rozpędza się do tych zadanych 50kmh i... nic więcej, utrzymuje prędkość nie ważne jak mocno wciska się gaz (no chyba, że się zdejmie nogę z gazu to wiadomo, że auto zwalnia). Dopiero mocne wciśnięcie gazu (z kliknięciem) powoduje dalsze przyspieszanie. Miałem tę funkcję w swoim poprzednim aucie i była niesamowicie przydatna, szczególnie w mieście na tych wszystkich ograniczeniach 30, 50.