Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po pierwsze - możesz śmiało zakładac te oponki, nic nie będzie ocierać (rzecz jasna 205 - ładniej wyglądają, zle trzeba pójść najkiś kompromis).

Po drugie - widze tu małe rozbieżności w kometarzach urzytkowników odnośnie wysokości opon.

Moja zasada jest taka jak czegoś nie jesteś pewien to lepiej to sprawdzic w praktyce, a później podzielic się z innymi :).

W mojej buni mam takie oto oponki:

letnie: 205/60R15

zimowe: 185/65R15 (tu niestety poszedłem na kompromis :))

Opony ziomowe sa troche niższe od opon letnich, a dlaczego tak sie dzieje juz wyjaśniam (gdyby zimówki były 195/65R15 - różnicy w wysokościach by niebylo).

Objaśnienia parametrów na oponie:

205 - szerokość opony.

60 - wysokość opony, ale wartośc ta określa jaki procent szerokość opony stanowi jego wysokość, czyli wysokość = 60% z 205 (dla zimówke wysokość = 65% z 195).

15 - średnica opony, czylli na jaką felge możemy taka oponkę założyć.

Mam nadzieje że w jakiś sposób pomogłem,

Pozdrawiam

Opublikowano

pawers ma racje - w taki sposob wlasnie sie oblicza opony i w taki sposob mozna dobierac rozmiar oponek.

Ja nie widze nic zlego w zalozeniu tych opon a roznica 5 w wysokosci bedzie po prostu niezauwazalna.

Opublikowano

Czylipamowie, mozna spokojnie wkładać 195 tki 69r15czy 65r15, bo juz sie pogubiłem :mad2: , chodzi mi o to, żeby auto nie usiadło bo nie lubie niskich pseudo sportowych zawieszeń, tylko fabryczne i ze tak powiem klasyczne ułożenie auta, a druga sprawa nad która się zastanawiam, dlaczego producent nie poleca 195, tylko 185 albo 205?? :?:

Dziekuje za opinie panowie

Opublikowano
a druga sprawa nad która się zastanawiam, dlaczego producent nie poleca 195, tylko 185 albo 205?? :?:

Dziekuje za opinie panowie

pytasz sie wciaz o to samo, przeciez ci tłumaczyłem juz wczesniej!!

rozmiar 195 sie nie nadaje, tu nie chodzi o obcieranie(bo nie bedzie obcierał) tylko o to ze nie da sie dopasowac wysokosci do zalecanej :mad2:

195/65/15 bedzie za duza patrząc od boku itp.

poza tym co ci zalezy?? na 195 , to jest nie standartowe rozwiązanie ,czegos takiego sie nie stosuje w e36.

BMW 318i E30
Opublikowano

Kolego nie unoś się tak jak nie masz nerwów to się nie udzielaj :wink: ,pozatym widziałem już parę bryk e36 z takimi kapciami i chcę poznac opinię uzytkowników i jak widzę dotąd są rozbieżne, każdy mówi coś innego, wiem,ze producent nie zaleca takiego rozmiarul ale skoro sie jeżdzi to powinno byc okej..

Ps: chillout, widzę że na każdy temat masz coś cietego do powiedzenia

Opublikowano
Ostatnio kupiłem aluski na lato z oponami 225/55/15. Zakładałem je do mojej e-36 na tył, jeździłem i nic mi nie obcierało, a mam autko obniżone tyłem. Wysokość mają taką samą jak te oryginalne 185(ale zimówki). Przekurzyłem ja po fest dziurach i nie słyszałem żadnego obcierania. Nie wiem jak się będzie zachowywać gdy będę miał pasażerów, ale jestem dobrej myśli. :8)