Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was. Postanowiłem wymienić olej w aut. skrzyni biegów, w moim e34 540. Mam teraz bardzo duży problem, a że jest trochę tłumaczenia, to zacznę od początku.

Kupiłem 6l oleju Gulf Atf multivehicle, spełniający normę narzuconą przez producenta- LA 2634. Olej z pewnego źródła- hurtownia OIL CENTER z ul. Kominiarskiej, we Wrocławiu. Spuściłem stary olej, wymieniłem filtr, rozpocząłem wlewać Gulf'a i okazało się że on ma żółtą barwę. Wlałem 6l do skrzyni, ale okazało się że jeszcze ciut brakuje, pojechałem do OIL CENTER, po jeszcze litr. Ten który mi sprzedali po 2 dniach ma barwę czerwoną. Po wizycie dziś w oilcenter i wyjaśnieniu tych kolorów, dowiedziałem się tylko, że dadzą mi jutro odpowiedź co z tym fantem zrobić, ponieważ dystrybutor w Szczecinie pracuje do 16. Jako dowód przyniosłem im 6 baniek z resztkami żółtego oleju, potwierdzili że to nie jest ten olej, który widnieje na etykiecie... W tej skrzyni jest ponad 13l ATF'u, nie wiem czy mam teraz płukać skrzynie, wymieniać cały ten olej, duży problem się szykuje. Autem po wymianie oleju zrobiłem może 15km...

Jutro dostane odpowiedź z hurtowni po ich konsultacjach z dystrybutorem, ale szykuję się na mocną przeprawę...

Co radzicie chłopaki?

Opublikowano
poczekaj na to co ci powiedzą,ale myślę że może dystrybutor mógł dać ciała w rozlewni,i pyknoł w banki nie to co trzeba,chyba że powiedzą ci że kolor nie ma znaczenia oby właściwości i parametry oleju się zgadzały.
I NEED A DOLLAR !!!
Opublikowano
...ja razem ze znajomym wymienialiśmy olej w skrzyni 5hp24 z e39 ,olej jaki do niej wlewaliśmy również miał kolor żółty,po za tym wszystkie oleje ATF się ze sobą mieszają
iZzI
Opublikowano
Dostałem odpowiedź od Oil Center. Najpierw wrocławskie centrum olei puściło zapytanie do Szczecina, potem Szczecin do Holandii. Okazało się że puścili jakąś partię dla VW o żółtym kolorze i ten olej spełnia te same normy. Dziś do nich pojadę i poproszę o to potwierdzenie na piśmie. Myślicie, że w konia nie chcę mnie zrobić? :) Pozdrawiam
Opublikowano
Jak dostaniesz to od nich na papierze ,to masz podstawy do tego by wyrwać od nich pokrycie kosztów wymiany, jeśli olej nie spełniał by wymagań bmw, a na usługę miałbyś kwita wtedy można by się było z nimi podroczyć.Takie moje jest zdanie haha .
I NEED A DOLLAR !!!