Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Wczoraj byłem na przeglądzie. Ponieważ to moje pierwsze BMW to i pierwszy raz byłem w serwisie BMW. Kiedy umawiałem się na serwis poinformowano mnie, że auto podlega akcji serwisowej i musi być wgrane od nowa oprogramowanie. Dodam, że nie miałem absolutnie żadnych problemów z pracą samochodu. No ale ok, skoro chcą uaktualnić to niech to robią pomyślałem, tym bardziej, że po 27tys komputerowy Check In pokazywał klocki przód i tył do wymiany, a od około 26tys km, komputer non stop pokazywał przegląd za 1100km lub 01/2014. Na serwisie stwierdzono, że po zmianie softu i sprawdzeniu ich przez mechanika, komputer pokazuje, że klocki starczą na około 17tys km. Pomyślałem super, 2tys zł w kieszeni. Ale zdziwiło mnie coś innego. Okazało się, że olej do wymiany będzie dopiero za 11tys km, a więc jak auto będzie miało około 42tys km i będzie to pierwsza wymiana oleju... No dobra, ale gdyby to nie był Service Inclusive to gdybym pewnie nie wymienił tego oleju przy 30K km, straciłbym gwarancje... I teraz pytanie, w takim przypadku BMW wykona mi serwis w ciągu 100tys km tylko dwa razy - skoro co 40tys km każdy... Czyżby w ten sposób oszczędzali????? Nie podoba mi się to...

Opublikowano
To wasz wybór z wymianą oleju ,ale ja wolałbym mimo gwarancji nawet w Aso z ich chorymi cenami wymieniać ten olej co 15 tyś km niż zarżnąć silnik wymieniając olej co 30 czy 40 tyś km :duh:
Opublikowano
Za co mam płacić?? Już raz zapłaciłem płacąc za pakiet. Napisze do importera i zapytam jak to jest... Wydaje mi się, że silnik jest mocno wyżyłowany i wymiana oleju co 30tys powinna być obowiązkowa, bez względu na to co pokazuje komputer. Ja nie zostawię tak tej kwestii na pewno...
Opublikowano
Nikt ci nie broni robić serwisu olejowego częściej. Ja tak robię. W ASO kosztuje to grosze. Płace coś koło 80 zł za usługę. Olej oczywiscie własny i proszę o niekasowanie inspekcji. Tym sposobem co drugi serwis olejowy mam gratis w ramach programu service inclusive, ale nawet w tym wypadku daje olej własny 0w40. Ten ktory powinien być wlany do jedynki w ramach programu wlewam do trójki, gdzie silnik nie jest tak wysilony. Zasadniczo wymieniam olej na wiosnę i na jesień.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Za co mam płacić?? Już raz zapłaciłem płacąc za pakiet. Napisze do importera i zapytam jak to jest... Wydaje mi się, że silnik jest mocno wyżyłowany i wymiana oleju co 30tys powinna być obowiązkowa, bez względu na to co pokazuje komputer. Ja nie zostawię tak tej kwestii na pewno...

Owszem silnik jest w papierach wyzylowany ale jego faktyczne obciążenie zależy od Twojej prawej nogi. W autach mocno eksploatowanych komp skraca przebieg do wymiany oleju grubo poniżej 30 tys.

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Ok, tylko załóżmy sytuację w której nie mam pakietu serwisowego. Gdybym nie wymienił oleju przy 30tys, a np po przejechaniu 35tys km nasapila jakas awaria, na 99% serwis przyczyny upatrywałby właśnie w tym, że olej nie został wymieniony i gwarancja być może nie zostałaby uznana. Tutaj natomiast, kiedy oni muszą płacić za olej i jego wymianę odwlekają to... (tak, K8v8K przyznaję Ci rację, olej należałoby nawet częściej wymieniać).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy w ksiazce serwisowej nie jest napisane: wymiana wg wskazan komputera lub np. raz do roku?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Ok, tylko załóżmy sytuację w której nie mam pakietu serwisowego. Gdybym nie wymienił oleju przy 30tys, a np po przejechaniu 35tys km nasapila jakas awaria, na 99% serwis przyczyny upatrywałby właśnie w tym, że olej nie został wymieniony i gwarancja być może nie zostałaby uznana. Tutaj natomiast, kiedy oni muszą płacić za olej i jego wymianę odwlekają to... (tak, K8v8K przyznaję Ci rację, olej należałoby nawet częściej wymieniać).

Oni nie odwlekaja wymiany. Wskazania komputera są niezależne od tego czy masz pakiet. Aby gwarancja była uznana musisz je respektować. Tu nie ma żadnej filozofii.

Opublikowano
K8V8K wybacz, nie obraź się, ale próbujesz wmówić wszystkim, że czarne jest białe, a białe czarne. Gwarancja, nie masz pakietu, nie masz wskazań komputera, wymiane oleju musisz wykonać bezwarunkowo po 30tys. Podaje to jako przykład... Niestety, w salonie sami zmienili wskazanie pokazujące ilość km do przejechania po których zrobią wymianę. Jeśli dalej nie rozumiesz, to powiem wprost: zajeżdżasz na serwis, mówisz, żeby wymienili Ci olej, a oni zmieniają wskazanie komputera i mówią do Ciebie: "o popatrz, teraz komputer wskazuje, że wymiana oleju za np 10tys km, wiec dziś Ci tego nie zrobimy...", nie zrobimy, bo to my jako BMW jesteśmy zmuszeni pokryć koszt takiej wymiany. Gdybym zajechał tam bez pakietu, to wymienili by olej i pewnie całą listę innych rzeczy za które musiałbym zapłacić. Czy dalej czegoś nie rozumiesz?
Opublikowano

To masz problem z twoim serwisem BMW, ja też byłem na tej akcji serwisowej wgrywania nowego programu sterownika silnika w Poznaniu, choć nie miałem żadnych problemów z autem.

Po zmianie ,nie zmieniły mi się żadne wskazania dotyczące poszczególnych serwisów,parametry pozostały te same.Mam przejechane 14 tys. i serwis oleju po przejechaniu następnych 10 tys. wydaje mi się, że to jest ok. Też mam ten darmowy pakiet serwisowy i nikt mnie jak na razie w wała nie robi :nienie:

Opublikowano
No włąśnie i o to mi chodzi. Wymiana oleju przy 24, nawet przy 30tys km ok, ale przy 45-47?? Sorry, kiepski żart. Właśnie dzowniłem do BMW, prosili o maila ze szczegółami, wysłałem i czekam na odpowiedź.
Opublikowano
K8V8K wybacz, nie obraź się, ale próbujesz wmówić wszystkim, że czarne jest białe, a białe czarne. Gwarancja, nie masz pakietu, nie masz wskazań komputera, wymiane oleju musisz wykonać bezwarunkowo po 30tys. Podaje to jako przykład... Niestety, w salonie sami zmienili wskazanie pokazujące ilość km do przejechania po których zrobią wymianę. Jeśli dalej nie rozumiesz, to powiem wprost: zajeżdżasz na serwis, mówisz, żeby wymienili Ci olej, a oni zmieniają wskazanie komputera i mówią do Ciebie: "o popatrz, teraz komputer wskazuje, że wymiana oleju za np 10tys km, wiec dziś Ci tego nie zrobimy...", nie zrobimy, bo to my jako BMW jesteśmy zmuszeni pokryć koszt takiej wymiany. Gdybym zajechał tam bez pakietu, to wymienili by olej i pewnie całą listę innych rzeczy za które musiałbym zapłacić. Czy dalej czegoś nie rozumiesz?

No to w końcu napisałeś o co Ci chodzi. Skoro ten serwis o którym pisales w pierwszym poście za 1100 km to był wlasnie serwis olejowy to powinien być w tym momencie wykonany. Tak sie składa ze komputer informując o serwisie za ileś tam km może mieć na uwadze rożne rzeczy niekoniecznie olej.

Od strony formalnej oni jako ASO mogą wymienić rzeczywiście tylko na swój koszt jeśli w systemie nie widnieje adnotacja BSI, ale wydaje mi sie że przy 1100 km do wymiany oleju już ona powinna być! (pojawia sie nawet do 2 tys km przed przewidywaanym przez komp przebiegiem).

Jesteś na 100 procent pewny, ze ten serwis dotyczył wlasnie oleju?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie chciałem zakładać nowego tematu. Jestem już na ostatnim etapie negocjacji w sprawie zakupu. Wszystko wskazuje na to, że będzie PS bez pakietu serwisowego.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie są koszty przeglądów F30 320 d? Czy warto wykupić sobie ten pakiet serwisowy?

Rocznie auto będzie jeździć ok.30 tys. km.

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie mam pakietu serwisowego Service Inclusive.

Czy w trakcie gwarancji muszę wymieniać klocki hamulcowe w ASO czy mogę poza? Za niecałe 5000 km mam pierwszą wymianę oleju, a klocków na przodzie starczy mi na około 7000 km.

No i pytanie. Muszę w ASO czy nie muszę?

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89

Opublikowano
A ja mam pytanie odnośnie przedłużenia gwarancji: czy jeśli mam już prawie 90tys km i 2 lata samochod (w lutym 2014) to czy przeluzona gwarancja 3lata 100.000km przeluzy mi gwarancje o 10tys km lub jeden rok w zależności co pierwsze? czy przedłuży o kolejne 3 lata i 100tys. Wydaje mi się, że to pierwsze, ale wolę się upewnic :)
Opublikowano
Ja wymieniam olej co 15 -20 tysięcy nie sugerując sie żadnym komputerem ...
89fd7c4724419b3am.jpg