Skocz do zawartości

Koszty serwisu ASO

Kopytko

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zapytałem w M-Carsie ile sobie życzą za przegląd olejowy i wymianę filtrów oleju i kabiny usłyszałem kwotę ok 1100zł.

W tym oczywiście olej,filtry i koszt robocizny. Sporo jak na mój gust.

Można to zrobić minimum o połowę taniej w niezależnym warsztacie,więc po co przepłacać? Dla pieczątki w książce?

Na gwarancji to wiadomo,ale potem nie widzę sensu jazdy do ASO.

Jak zapytałem w M-Carsie ile sobie życzą za przegląd olejowy i wymianę filtrów oleju i kabiny usłyszałem kwotę ok 1100zł.

Można to zrobić minimum o połowę taniej w niezależnym warsztacie,więc po co przepłacać? Dla pieczątki w książce?

W niezależnym warsztacie to mogą ci wymienić filtry. A przegląd to przegląd i pseudofachowce ze stacji szybkiej obsługi nie sprawdzą ci tak samochodu jak w aso. Pozostają jeszcze serwisy specjalizujące się w bmw

To temat rzeka i tyle opinii ile osob. Ja uwazam ze jest to na tyle skomplikowany samochod ze byle Wiesiek nie powinien go serwisowac. Z drugiej strony np filtr powietrza w aso kosztuje ponad 100 zl wiecej niz ten sam filtr Manna kupiony poza aso. Ja stosuje rozwiazanie "posrednie" - filtry kupuje poza aso i zmieniam sam (a nie jest to trudne), geometrie itp rzeczy robie w serwisie ktory specjalizuje sie w bmw choc to nie aso (acs) a duzy przeglad (ten z Vehicle check) robilem w aso ale wtedy wymiane filtrow robili tez na kupionych przeze mnie poza aso materialach. Nie ma co przeplacac za czesci gdy jest to oczywiste ale tez nie mowmy ze ASO to z definicji zla opcja, debile tam raczej nie pracuja. Problem jest z fachowoscia inny - w serwisach aso jest dosc duza rotacja ludzi, bo jak ktos jest dobrze ogarniety to poterminuje, nauczy sie a potem zaklada wlasny serwis bo liczy ze troche wiecej zarobi pracujac na wlasna reke

• Zasłużeni forumowicze

W niezależnym warsztacie to mogą ci wymienić filtry. A przegląd to przegląd i pseudofachowce ze stacji szybkiej obsługi nie sprawdzą ci tak samochodu jak w aso. Pozostają jeszcze serwisy specjalizujące się w bmw

Hehe a co ci sprawdza w aso ??? Tez pytałem w aso BMW ile kosztuje kolejowy i usłyszałem 1100-1200 zł. Nic nie sprawdzają tylko wymieniają olej, filtr oleju i kabinowy. Wszystko inne dodatkowe koszty. Np diagnoza komputerowa od 350 do 700 zł zależnie od aso. Każdy robi jak chce chcesz jechać do aso jedz. Jak nie to równie dobrze możesz sobie to sam zrobić za 300-400 zł.

Krzysztof

NO ASO to ASO i cenią się jak cholera. Ja po zakupie pojechałem na wymianę filtrów, oleju, itp. + całkowite sprawdzenie i kontrola auta (zawieszenie, amory, itp.) - koszt całkowity ~1700PLN brutto z częściami ASO. Wszystko zrobione jako tzw. duży serwis :roll:

Samodzielnie, w niezależnym warsztacie zrobił by to w około 30-50% ceny ASO. Następnym razem kupię swój olej i filtry i wtedy pojadę na wymianę - nie będę dawał zarabiać, a pozostałą mamonę wolę przeznaczyć na Jasia Wędrowniczka, albo akcesoria do autka :cool2:

Ja mam nauczkę po ASO, jezdzilem autem e46 i do prawie końca (10 lat) serwisowany byli w ASO....cóż...inspekcja I i II to śmiech na sali. Jest to sprawdzenie auta wlacznie w wpieciem kompa i to wszystko. Cena ? 1100 - 1400. Za samo sprawdzenie. Warto ?

Dużą część tej kwoty moglaby pójść na zakup jakiejś części np. Kola dwu masowego, zwykle mialem przegląd co 9 MC. Policzcie. Malo tego...latwo się serwisuje auto nowe, ale moje 6-10 letnie nowe nie bylo i pisalem reklamacje na ASO a ze pokrywa silnika jest luzem, a ze od spodu mi nie zalozyli oslony silnika a ze po wyjeździe z ASO mam nie szczelny uklad wydechowy. Dbalem o auto i szrotem do ASO nie jezdzilem a mialem wrazenie ze moje auto bylo gorsze bo nie nowe a na takie sie nastawiali. Macie pytania ? ASO Warszawa. Przykre. Ale placilem i jezdzilem. Dziś mam e90 z malym przebiegiem po tamtym aucie mam nauczkę. Nie jezdze do ASO ale wiem komu powierzyć auto i gdzie. Oczywiście nie każdy z diagnozuje problem wiec ASO się czasem przyda do rozwiązania zagadek.

Oczywiście nie każdy z diagnozuje problem wiec ASO się czasem przyda do rozwiązania zagadek.

Jak masz "dobry" warsztat to zdiagnozuje i to szybciej niż w ASO, a napewno taniej ...

• 3 tygodnie później...
Za 4100km mam niby do wymiany klocki przód oraz płyn hamulcowy. Całość kosztorysu w BMW Janki wycenili na 1700 zł brutto co wydaje mi się ceną z kosmosu... Będę i tak musiał zrobić bo mam jeszcze auto na gwarancji, a nie chciałbym jej stracić :/
www.scooterkingz.pl

• Moderatorzy
Za 4100km mam niby do wymiany klocki przód oraz płyn hamulcowy. Całość kosztorysu w BMW Janki wycenili na 1700 zł brutto co wydaje mi się ceną z kosmosu... Będę i tak musiał zrobić bo mam jeszcze auto na gwarancji, a nie chciałbym jej stracić :/

No to grubo pojechali z ceną

u Smorawińskiego robiłem hamulce z tyłu:

tarcze + klocki + płyn (mam 330d hamulce są większe)

Koszt 1769 zł

• 4 tygodnie później...

Ostatnio w Gliwicach otworzyło się BMW GAZDA, z ciekawości dzwoniłem zapytać o cenę dywaników gumowych na zime... a przy okazji zapytałem też o cene wymiany odmy, płynu hamulcowego oraz oleju silnikowego.

Tak mnie podsumowali - co sądzicie ???

(pomijam cenę oleju bo tutaj przegieli;) )

" Dzień Dobry

W nawiązaniu do naszej rozmowy telefonicznej, przesyłam kosztorys standardowy oraz indywidualny dla Pana;

Koszt części

1. Olej silnikowy 4,25 (zalecane rozliczenie 4,6litra) – 105zł netto * 4,6L = 594,09zł brutto

2. Płyn hamulcowy 1L – 66zł netto = 81,18zł brutto

3. Filtr oleju (komplet) – 49zł netto = 60,27zł brutto

4. Odma – 140zł netto = 172,20zł brutto

Koszt całkowity części – 907,74zł brutto

Koszt robocizny

1. serwis olejowy – 3jc = 89,16zł brutto

2. wymiana płynu hamulcowego – 4jc = 118,88zł brutto

3. wymiana odmy – 18jc = 534,96zł brutto

4. przegląd (zakres podstawowy) – 2jc = 59,44zł brutto

koszt całkowity robocizny – 802,44zł brutto

całkowity koszt usługi – 1710,18zł brutto

Kosztorys indywidualny dla Pana;

Koszt części

5. Olej silnikowy 4,25 (zalecane rozliczenie 4,6litra) – 105zł netto * 4,6L = 594,09zł brutto

6. Płyn hamulcowy 1L – 66zł netto = 81,18zł brutto

7. Filtr oleju (komplet) – 49zł netto = 60,27zł brutto

8. Odma – 140zł netto = 172,20zł brutto

Koszt całkowity części – 907,74zł brutto – 12% = 716,46zł brutto

Koszt robocizny

5. serwis olejowy – 3jc = 45zł brutto

6. wymiana płynu hamulcowego – 4jc = 60zł brutto

7. wymiana odmy – 18jc = 270zł brutto

8. przegląd (zakres podstawowy) – 2jc = 30zł brutto

koszt całkowity robocizny – 405zł brutto

całkowity koszt usługi –1121,46zł brutto

dywaniki 200zł przód + 100zł tył - dywaniki są zamówione dla Pana

Pozdrawiam."

Tak jak wspominał wyżej kolega, nowy serwis chce pozyskać szybko klientów - a konkurencja na Śląsku jest bardzo duża ( to jest 3 dealer BMW w promieniu 30 km). Narazie jeszcze nie będę nikogo namawiać, zanim nie odbiore samochodu... Ale jak na ASO ceny wydają mi się bardzo przystępne :cool2:

I nie omieszkam tutaj pojechać po serwisie Bawaria w Katowicach :nienie: gdzie, za wymianę (sama robocizna) złamanego kołka w listwie deski rozdzielczej zaśpiewali mi 470 zł.... :duh: to jest poprostu żal........